ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ 14 Ιουλίου, 2020 Κήπος

Ανακαλύψτε ποιο σύστημα άρδευσης είναι καλύτερο για το πότισμα του κήπου σας!
Τα περισσότερα φυτά χρειάζονται τακτικό πότισμα για να επιβιώσουν και ακόμη και τα πιο ανθεκτικά στην ξηρασία, χρειάζονται περιστασιακά νερό. Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον καθορισμό του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης των απαιτήσεων νερού στον κήπο σας.
Έχετε μια ποικιλία αναγκών σε νερ
ό;

 
Ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά, χώροι με γκαζόν, πολυετή φυτά και βρώσιμοι κήποι απαιτούν όλα διαφορετικές ποσότητες νερού και συχνότητας. Όταν σχεδιάζετε τις βεράντες ή τον κήπο σας, σκεφτείτε πρώτα πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά και ομαδοποιήστε όποια είναι παρόμοια. Αυτό θα διευκολύνει τη διαχείριση του ποτίσματος και θα εξοικονομήσει νερό όταν ομάδες φυτών σε μια περιοχή λαμβάνουν την ίδια ποσότητα νερού και στην ίδια συχνότητα.
Επίσης, λάβετε υπόψη ότι οι ρηχές ρίζες των ετήσιων θα χρειαστούν συχνότερο πότισμα από τα βαθιά ριζωμένα πολυετή φυτά.
 

Πώς είναι το κλίμα σας;
 
Ζεστό και θυελλώδες ή δροσερό και συννεφιασμένο μπορεί να καθορίσει όχι μόνο διαφορετικές ποσότητες νερού, αλλά και διαφορετικές μεθόδους εφαρμογής. Όσον αφορά το κλίμα, η απλή επιλογή γηγενών φυτών είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον κήπο σας. Η επιλογή άλλου είδους φυτικού υλικού θέλει λίγο περισσότερο προσοχή μέχρι να μπορέσουν να εγκλιματιστούν τα φυτά στον χώρο.   
 
 

Ποια είναι η μέση βροχόπτωση;
 
Προσαρμογές στις βροχοπτώσεις μπορεί να συμβούν καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία ή εποχιακά. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και μένετε σε μια περιοχή όπου η μητέρα φύση φροντίζει για λίγο το πότισμα για εσάς, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σύστημα ποτίσματος που σας επιτρέπει να το προσαρμόσετε ανάλογα.Είναι ο κήπος σας επίπεδος ή επικλινής;
 
Οι μέθοδοι και ο ρυθμός εφαρμογής θα είναι διαφορετικός για το νερό που θα παραμείνει τοποθετημένο σε μια επίπεδη επιφάνεια και θα μουλιάζει μέσα ή αν πρόκειται για ένα κήπο με κλίση.
Η εύρεση του σωστού προγράμματος ποτίσματος και των ποσοτήτων για το επίπεδο έδαφος μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη με διαφορές στις ανάγκες σε νερό, στους τύπους εδάφους ή στην έκθεση στον ήλιο, αλλά το πότισμα σε πλαγιές προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη για να αντισταθμιστεί η βαρύτητα, οι γωνίες τροχιάς και οι διαφορές πίεσης λόγω αλλαγών σε υψόμετρο. 


Μήπως ο κήπος σας έχει αρκετό ήλιο ή σκιάζεται;
 
Η εξάτμιση από τον έντονο ήλιο μπορεί να κλέψει πολύτιμο νερό σε έναν ηλιόλουστο κήπο έως και 50%. Οι σκιασμένες περιοχές παραμένουν σε υγρασία περισσότερο και μπορεί να καθυστερήσουν. Ορίστε τις διαφορετικές περιοχές ή ζώνες ολόκληρης της βεράντας ή του κήπου σας. Οι περιοχές που δέχονται πλήρη ηλιακή ακτινοβολία θα μπορούσαν πιθανώς να κάνουν καλύτερα με στάγδην ή άρδευση τύπου που προστατεύει από την εξάτμιση, όπως και περιοχές που είναι επιρρεπείς στον άνεμο. Οι ζώνες που είναι συνεχώς σκιασμένες θα πρέπει να έχουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από αυτές του ήλιου.
Ποια είναι η σύνθεση του εδάφους σας;
 
Αμμώδης, πηλός, πλούσιος, βραχώδης – όλοι οι τύποι παίζουν ρόλο στο πόσο καλά απορροφάται το νερό και τελικά αποστραγγίζεται από μια περιοχή.
 

  • Το άργιλο αναφέρεται συχνά ως βαρύ. Το νερό απορροφάται αργά και απλώνεται και ο πηλός μπορεί να το κρατήσει πολύ. Είναι καλύτερο να ποτίζετε αργιλώδη εδάφη με αργό ρυθμό για να το αφήσετε να μουλιάσει. Το χώμα αργίλου είναι επιρρεπές σε ρωγμές όταν στεγνώνει και οι ρίζες μπορεί να δυσκολευτούν να το διεισδύσουν. Η καλύτερη ανάμειξη για το αργιλικό έδαφος είναι κομπόστ ή οργανική ύλη για τη βελτίωση της αποστράγγισης.
 
  • Το αμμώδες χώμα επιτρέπει στο νερό να διεισδύσει κατ 'ευθείαν προς τα κάτω χωρίς να συγκρατεί μεγάλο μέρος του. Τα φυτά θα πρέπει να ποτίζονται πιο συχνά και σε ένα ευρύτερο τόξο για να εξαπλωθούν οι ρίζες. Οι καλύτερες τροποποιήσεις είναι το λίπασμα ή η οργανική ύλη για να διατηρηθεί υγρή.

Για να έχετε έναν υγιή κήπο και ενα καταπράσινο μπαλκόνι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους  αποτελεί και το νερό, για αυτό η εγκατάσταση ενός αρδευτικού δικτύου είναι απαραίτητη.
Στον τομέα της άρδευσης σωστή διαχείριση σημαίνει ένα σύστημα που θα είναι αυτόματο, θα επιτυγχάνει ομοιόμορφη και ορθολογική κατανομή του νερού,  εξασφαλίζοντας την απαραίτητη εδαφική υγρασία στα φυτά και όχι μόνο.

Η εταιρεία outdoordesign σας παρέχει προτάσεις για ορθολογική χρήση του νερού!