ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Ο Νοέμβριος αποτελεί τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, όπου ο καιρός προετοιμάζεται για τον ερχομό του χειμώνα, φέρνοντας μαζί του βροχές, αέρα και πολύ κρύο. Λόγω του καιρού πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κάνουμε τις απαιτούμενες εργασίες στον κήπο, όμως θα υπάρχουν μέσα στον μήνα και μέρες με ήλιο που θα μας δώσουν το χρόνο να ασχοληθούμε με την φροντίδα των φυτών, των λαχανικών και γενικότερα με τις εργασίες του κήπου μας!




Περιποίηση καλλωπιστικών θάμνοι & δέντρα

Αυτόν τον μήνα έχουν την τιμητική τους οι ελιές! Ξεκινάει η συγκομιδή των δέντρων της ελιάς, για την παραγωγή του λαδιού. Επιπλέον μπορούμε να μαζέψουμε και να απολαύσουμε τους καρπούς και από άλλα δέντρα.



Είναι η κατάλληλη εποχή, για να βελτιώσουμε το χώμα του κήπου μας προσθέτοντας κοπριά ή κομπόστ, εμπλουτίζοντας έτσι το εδάφους με θρεπτικά στοιχεία. Ακόμα και στις γλάστρες μας μπορούμε να προσθέσουμε χώμα όπου υπάρχει έλλειψη.
Για να τα προστατέψουμε από το κρύο και τον αέρα, κάνουμε προληπτικά κλαδέματα στα δέντρα για να μην σπάσουν τα κλαδιά και δημιουργηθούν προβλήματα. Καθώς επίσης δένουμε τα αμπέλια και τα νεαρά δέντρα ώστε να μην σπάσουν από τους αέρηδες.


Φυτεύω τα λαχανικά του μήνα




Τα λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε αυτόν τον μήνα είναι

Αγκινάρα                                
Αντίδι
Αρακά
Καρότο
Λάχανο
Μαϊντανό
Μαρούλι
Μπρόκολο
Κουνουπίδι
Καρότο
Πατάτα
Ραδίκι
Σέλινο
Σπανάκι
Παντζάρι
Ρόκα
Σέλινο
Φρέσκο κρεμμύδι

Αν έχουμε σπόρους τους βάζουμε σε μικρά σπορεία και στην συνέχεια τα μεταφυτεύουμε αφού μεγαλώσουν σε μικρά ή μεγάλα γλαστράκια. Καλό είναι να τα βλέπει όλο και περισσότερη ώρα ο ήλιος για να μεγαλώσουν γρηγορότερα!



Αν πάλι τα αγοράσετε έτοιμα , μπορείτε να τα φυτέψετε είτε απευθείας στο χώμα είτε σε γλάστρα. Αν θέλετε μπορείτε να διαλέξετε τους σπόρους που σας ενδιαφέρουν για να φυτέψετε αυτόν τον μήνα.

Κηπευτικά φακελάκια σπόρων


Φροντίδα χλοοτάπητα

Φροντίζουμε να καθαρίζουμε καλά τον κήπο μας από πεσμένα φύλλα, πεσμένα φρούτα που έχουν φύγει από τα δέντρα. Είναι σημαντική αυτή η διαδικασία γιατί μειώνονται οι θέσεις διαχειμάσεις πολλών εχθρών (εντόμων και άλλων) επειδή δεν μπορούν να προφυλαχθούν. Άρα μειώνετε η εξάπλωση των ασθενειών. Μπορείτε να κάνετε σπορά και επισπορά.
Μην κάνετε την σπορά όταν έχει πάρα πολύ κρύο, διότι δεν έχει μπορέσει να αναπτυχθεί. Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα, ανάλογα με την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας.


Φυτεύω εποχιακά / αρωματικά

Λόγω της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας, θα πρέπει να προστατέψετε τα εποχικά σας και τα αρωματικά φυτά. Αρχικά θα πρέπει να τα κλαδέψετε μερικά εκατοστά πάνω από το χώμα. Αν υπάρχει παγωνιά καλό είναι να τα καλύψετε είτε με πλαστικά, διαφανή φύλλα, είτε με καλά χωνεμένη κοπριά. Αυτή την εποχή μπορείτε να στολίσετε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας με

Πανσέδες
Κυκλάμινα
Άλυσο
Βιολέτες
Σκυλάκια




Η ανθοφορία των χρυσάνθεμων, αν έχει τελειώσει καλό είναι να τα κλαδέψετε πολύ αυστηρά, για να αναπτυχθούν πάλι την άνοιξη!

Βολβοί

Μπορούμε ακόμα να φυτέψουμε τους αγαπημένους μας φθινοπωρινούς βολβούς που θα δώσουν τα πολύχρωμα λουλούδια τους στα τέλη του χειμώνα μέχρι και τα μέσα της άνοιξης. Όταν θα φυτέψετε τους βολβούς, είναι απαραίτητο να τους βάλετε στο χώμα σε βάθος 2-3 φορές μεγαλύτερο από των διαστάσεων του σπόρου. Θα μπορούσατε να φυτέψετε τους σπόρους με διαφορά κάποιων ημερών, έτσι ώστε να μην βλαστήσουν όλοι μαζί αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Βολβούς που μπορείτε να φυτέψετε είναι

Τουλίπες
Υάκινθους
Νάρκισσους
Φρέζιες
Ανεμώνες
Λίλιουμ
Κρόκους


Κωνοφόρα

Η περίοδο που η θερμοκρασία είναι χαμηλή και επικρατεί κρύο είναι ο αγαπημένος καιρός για τα κωνοφόρα στον κήπο μας!

Κάκτοι – Παχύφυτα – Φυτά εσωτερικού χώρου





Μπορούμε να ελαττώσουμε το νερό τους. Πάντα αυτό εξαρτάται που έχουμε τοποθετήσει το κάθε φυτό και κατά πόσο νερό χρειάζεται. Αν υπάρχουν γλάστρες στο μπαλκόνι , θα πρέπει να μετακινηθούν σε σημείο που να μην έχει ρεύμα .



Αν τις τοποθετήσετε σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να μην είναι κοντά σε κλιματιστικά καθώς και σε καλοριφέρ.