ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Καθώς διανύουμε τον Φεβρουάριο και παρόλο το κρύο και τις παγωνιές μπορούμε να ασχοληθούμε με τον κήπο μας καθώς υπάρχει μια πληθώρα εργασιών που μπορούν να υλοποιηθούν και να τον προετοιμάσουμε κατάλληλα για την άνοιξη που έρχεται μιας και τον μήνα αυτό δεν απουσιάζουν οι αλκυονίδες μέρες.
Πάμε να δούμε τις βασικές και απαραίτητες εργασίες που μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας τον Φεβρουάριο .

Φροντίδα Χλοοτάπητα

Ο χλοοτάπητας αυτήν την περίοδο, δεν παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, μπορούμε να προχωρήσουμε σε έναν εξαερισμό ώστε να μην επηρεαστεί από την μεγάλη υγρασία καθώς επίσης μπορούμε να κάνουμε και μια επισπορά ώστε την περίοδο της άνοιξης να έχουμε ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα!
Καλό είναι να μαζεύουμε τακτικά τα πεσμένα φύλλα από τον κήπο, ιδίως από τις περιοχές εκείνες όπου είναι δυνατή η συσσώρευση βρόχινου νερού.

Περιποίηση καλλωπιστικών θάμνων και δέντρωνΤον Φεβρουάριο είναι η ιδανική εποχή να φυτέψουμε ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά, την τριανταφυλλιά. Επίσης μπορούμε να φυτέψουμε και τα φυτά τα οποία θέλουμε να ανθίσουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.


Κλάδεμα

Ο Φεβρουάριος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μήνας των μεγάλων κλαδεμάτων τόσο σε δέντρα (καρποφόρα και μη) καθώς και στους καλλωπιστικούς θάμνους (π.χ. τριανταφυλλιά ) των αναρριχώμενων αλλά και της αμπέλου. Τα κλαδέματα αυτά έχουν σκοπό να διαμορφώσουν τα φυτά μας σχηματικά καθώς και να αυξήσουν την καρποφορία των δέντρων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής. Βέβαια η διαδικασία του κλαδέματος πρέπει να λαμβάνει χώρα όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.


Φρόντίδα

Πότισμα

Την περίοδο αυτή που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καλό θα είναι να μειώσουμε την συχνότητα και την ποσότητα του αρδευτικού νερού γιατί μπορεί το πολύ νερό σε συνδυασμό με την επικράτηση της παγωνιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα να προκαλέσουν προβλήματα στο ριζικό σύστημα του φυτού.

Εμπλουτισμός με οργανική ουσία

Άλλη μια ενέργεια που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον μήνα αυτό είναι η συλλογή οργανικών υλικών από τον κήπο μας και αφού τα θρυμματίσουμε και τα δια βρέξουμε , να τα εναποθέσουμε στον κήπο μας με σκοπό την αποδόμηση τους σε οργανική ουσία η οποία θα αποδεσμεύει τα ωφέλιμα στοιχεία της στο έδαφος σταδιακά και την πρόσληψή τους από τα φυτά.


Φυτεύω τα λαχανικά του μήνα

Μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα καλοκαιρινά λαχανικά σε σπορεία ώστε την άνοιξη να μεταφυτέψουμε τον βλαστό τους.(π.χ. ντομάτα)
Συγκομίζουμε μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα, καρότα, σέσκουλο και σπανάκι. Επίσης, κόβουμε κουνουπίδια, μπρόκολα και παντζάρια από τις όψιμες φυτεύσεις.
Από τα εσπεριδοειδή δέντρα που έχουμε φυτέψει, συγκομίζουμε μανταρίνια, πορτοκάλια καθώς και λεμόνια.


Ο Φλεβάρης αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να προετοιμαστούμε για τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία που χρειαζόμαστε για τον κήπο μας πριν την έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Αρχικά καλό είναι να καθαρίσουμε τον εξοπλισμό μας και να τον έχουμε έτοιμο προς χρήση. Ακόμα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες αγορές σε εργαλεία και εφόδια όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα καθώς και εργαλεία που μας έχουν χαλάσει, ώστε να είμαστε «ετοιμοπόλεμοι» για την νέα περίοδο που έρχεται.