ΜΑΡΤΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αν και επίσημα ξεκινάει από τις 21 Μαρτίου όπου οι μέρες αρχίζουν και πάλι να μεγαλώνουν και το κρύο να υποχωρεί. Επιτέλους θα αρχίσουμε πάλι να χαιρόμαστε τον ήλιο, τον κήπο και τα φυτά μας.
Ο Μάρτιος είναι γεμάτος από καλλιεργητικές εργασίες στον κήπο. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τη φύτευση των ανοιξιάτικων κηπευτικών και των ετήσιων φυτών , που μας εντυπωσιάζουν με τα υπέροχα χρώματα τους.


Δεν παραλείπουμε να μαζέψουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής, τα οποία πληθαίνουν όσο προχωράει η άνοιξη και δεν ξεχνάμε να αλλάξουμε τις ώρες και τις μέρες ποτίσματος όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει.
Ας ξεκινήσουμε να τα δούμε αναλυτικά


Φροντίδα Χλοοτάπητα

Αρχίστε να κουρεύεται πιο συχνά τον χλοοτάπητα. Μπορείτε να αρχίσετε και τις λιπάνσεις. Όπου υπάρχουν κενά συμπληρώστε με σπορά. Αν υπάρχει τάπητας σε ρολά μπορείτε να τον τοποθετήσετε.
Στην περίπτωση που δεν έχετε κάνει αερισμό στο χλοοτάπητα, καλό θα ήταν, να το κάνετε αυτή την περίοδο.
Με την άνοδο της θερμοκρασίας αρχίζει να επανέρχεται το καταπράσινο χρώμα του και φεύγει το κατά τόπους το καφέτιασμα, που δημιουργήθηκε την διάρκεια του χειμώνα.

Περιποίηση καλλωπιστικών θάμνων και δέντρων

Κάνουμε νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων.
Αφαιρέστε τα λουλούδια που η άνθησή τους ολοκληρώθηκε και όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για να φυτέψετε δένδρα με γυμνή ρίζα.


Οπωροφόρα

Μπορεί να γίνει η φύτευση νέων δένδρων. Καθώς να κλαδέψτε τις ροδακινιές, τις κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα αμέσως μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα πρώτα μπουμπούκια. Το κλάδεμα πρέπει να έχει τελειώσει πριν ανθίσουν.

ΑμπέλιΔένουμε όπου χρειάζεται τις νέες κληματίδες. Μπορείτε να ραντίσετε για την προστασία των ματιών και για τον περονόσπορο.


Αν η θερμακρασία έχει ανέβει είναι η κατάλληλη εποχή για να μπολιάσετε.


Κλάδεμα

Αφαιρέστε τακτικά τις παραφυάδες και τους λαίμαργους βλαστούς από το λαιμό των δέντρων και των θάμνων
Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο «γεμάτη».
Κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται "καμένο" και όλα τα σπασμένα κλαδιά.
Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο, τις ορτανσίες και άλλα φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια.

Μεταφύτευση

Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας, ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να το κάνετε.Μπορείτε σιγά-σιγά, ανάλογα με τον καιρό, να αρχίσετε να μεταφυτεύετε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή και στον κήπο τα φυτά από σπόρους που φυτέψατε τον προηγούμενο μήνα εφόσον έχουν φτάσει στο επιθυμητό στάδιο. Αν ο καιρός είναι ακόμη πολύ κρύος σε ορισμένες περιοχές, καθυστερήστε τη μεταφύτευση λίγο ακόμα.

Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.


Φυτεύω τα λαχανικά του μήνα


Τι μπορείτε να φυτέψετε


 

 • Καρότα

 • κολοκύθια

 • παντζάρια

 • ραδίκια

 • μπιζέλια

 • μαϊντανός

 • ραπανάκια

 • φασόλια

 • κρεμμύδια

 • σπαράγγια

 • μαρούλια

 • πράσα


Πως θα σπείρετε τους σπόρους που αγοράσατε
Στα καταστήματα που θα αγοράσετε τους σπόρους, θα βρείτε «δίσκους μεταφύτευσης». Κάθε ένα είναι και μια θέση φύτευσης. Γεμίστε τα με χώμα καλής ποιότητας και βάλτε 2-3 σπόρους στο κέντρο κάθε κυπέλου. Στην συνέχεια σκεπάστε επιφανειακά, με λίγο χώμα, και πιέστε ελαφρά. Ποτίστε καθημερινά με μικρή ψεκαστήρα.
• μην ξεσκεπάσετε ή παρασύρετε τον σπόρο με πολύ νερό.
• προσέξτε να μην στεγνώσει το χώμα
• Όταν τα νεαρά φυτά πλησιάσουν τα 10 εκ, είναι έτοιμα να φυτευτούν στην οριστική τους θέση, στο κήπο η στη βεράντα
Φυτεύω εποχιακά / αρωματικά

Μπορείτε να βάλετε στον κήπο ή τις γλάστρες σας τα πρώτα καλοκαιρινά ετήσια ανθοφόρα όπως Πετούνια, Ζίνια, Παπαρούνα, Αχίλλεια, Αλυσσο, Ανθεμίδα, Βερβέρενα, Ζερμπέρα, Γαρίφαλο. Ενώ μπορείτε, να φυτέψετε για το φθινόπωρο Αγάπανθος, Γλαδιόλα και Μπιγκόνια.

Βολβοί

Οι κρόκοι και τα ζουμπούλια σας πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν. Σύντομα θα ανθίσουν και τα μανουσάκια, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι τουλίπες. Κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν να σποριάσουν.
Αν κόψετε τα λουλούδια τους για το βάζο, μην κόβετε τα φύλλα αλλά μόνο το μίσχο με το λουλούδι. Τα φύλλα είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση που προμηθεύει θρεπτικά συστατικά τα οποία αποθηκεύονται στο βολβό ώστε να ανθίσει και του χρόνου.
Μπορείτε να φυτεύστε βολβούς που ανθίζουν το καλοκαίρι όπως Λίλιουμ, Ίριδα, Βιγόνια, Ντάλια, Κάννα, Κρίνος, Νάρκισσο, Νεραγκούλα, Τουλίπα, Φρέζια.

Φυτά εσωτερικού χώρου

Ελαττώστε το πότισμα στο ελάχιστο μέχρι τα φυτά να εμφανίσουν νέα ανάπτυξη.
Επίσης, βγάλτε πάλι έξω όσα φυτά μεταφέρατε στο σπίτι για να τα προστατέψατε από την παγωνιά.
Εκμεταλλευτείτε αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν τα φυτά ξεκινήσουν νέα ανάπτυξη και καθαρίστε τα φύλλα τους όσο πιο συχνά μπορείτε.