ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Ο μήνας που μας φέρνει τις πρώτες βροχές και τα πρώτα κρύα! Τι όμως χρειάζεται να ετοιμάσουμε στον κήπο μας για να τον προετοιμάσουμε για τον χειμώνα που ξεκινάει;
 
Φροντίδα ΧλοοτάπηταΑυτό το διάστημα δεν έχει ανάγκες από νερό, όμως ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Κουρεύουμε όποτε χρειαστεί και λιπαίνουμε .
 

Βολβοί
Ο Οκτώβριος  είναι ο μήνας που φυτεύουμε βολβούς. Αγοράστε από τα αγαπημένα σας μαγαζιά με λουλούδια τους βολβούς που σας αρέσουν όπως τουλίπες, ζουμπούλια, νάρκισους, φρέζιες, κρόκους, ανεμώνες κ.α.
 

Φυτεύω τα λαχανικά του μήνα

Λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε ή να σπείρετε είναι 

Καρότα
Ραπανάκια
Κρεμμύδια
Σπανάκι
Ραδίκι
μαρούλι  

Αν έχουμε είδη φτιάξει το μποστάνι μας από τον προηγούμενο μήνα , ξεβοτανίζουμε τα αγριόχορτα που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα λαχανικά μας και προσθέτουμε λίπασμα για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν.

Προσέχουμε για ασθένειες ή εχθρούς  που εμφανίζονται στα λαχανικά μας. Αυτή την εποχή εμφανίζονται κυρίως οι κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολο , μαρούλι.

Επίσης οι φίλοι μας τα σαλιγκάρια κάνουν και εκείνα την εμφάνισή τους . Πάντα συμβουλευόμαστε τον γεωπόνο της γειτονιάς μας για να δώσουμε στα φυτά μας την κατάλληλη θεραπεία. 

  • Συγκομιδή λαχανικών

Από τις καλοκαιρινές φυτέψεις λαχανικών, θα μαζέψουμε τις τελευταίες ντομάτες, κολοκύθια,πιπεριές , αγγούρια , μελιτζάνες και φασολάκια. Επίσης έχουμε και την πρώτη συγκομιδή των λαχανικών που είχαμε βάλει στα τέλη του καλοκαιριού όπως

κουνουπίδια
λάχανα
μαρούλια
μπρόκολα
παντζάρια
ραπανάκι
ρόκα
σέλινο
σέσκουλο
σπανάκι


 
Περιποίηση καλλωπιστικών και Καρποφόρων Θάμνοι / Δέντρα

 

  • Νέα φυτά με μοσχεύματα και καταβολάδες

 
Η υγρασία και η θερμοκρασία του Οκτωβρίου είναι ιδανικές για να δημιουργήσουμε νέα φυτά και να τα φυτέψουμε στον κήπο σας.  Συγκεκριμένα, πολλαπλασιάστε φυτά με μοσχεύματα από φυτά, δέντρα μέχρι και αρωματικά φυτά.
Επίσης, αυτή την εποχή μπορείτε να πολλαπλασιάσετε αρκετά αναρριχώμενα φυτα με καταβολάδες. 

 

  • Συγκομιδή καρποφόρων δέντρων

Τα δέντρα από τα οποία μπορούμε να μαζέψουμε καρπούς είναι  τα μήλα, οι λωτοί , τα αχλάδια κ.α.

 
Αν θέλετε μπορείτε να διαλέξετε τους σπόρους που σας ενδιαφέρουν για να φυτέψετε αυτόν τον μήνα

Κηπευτικά φακελάκια σπόρων