ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Σεπτέμβριος ο πρώτος μήνας για την είσοδο μας στο Φθινόπωρο! Βασικό μας μέλημα για αυτόν τον μήνα είναι να αναζωογονήσουμε τα φυτά μας από την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού. 

 
Απομακρύνετε τα φυτά που δεν τα κατάφεραν από τις κλιματικές συνθήκες του καλοκαιριού και έχουν ξεραθεί.

Ποτίζετε αρκετά καλά τα φυτά που είναι φανερά εξασθενημένα.

Μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.

Ελέγξτε αν τα φυτά έχουν προσβληθεί από εχθρούς και ασθένειες. 
 

Φροντίδα Χλοοτάπητα

 

 • Καθαρίστε και κουρέψτε τον χλοοτάπητα.

 • Για να αναπτύσσεται καλύτερα ο χλοοτάπητάς σας και για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν ασθένειες, θα πρέπει να κάνετε βαθύ αερισμό με ειδικό μηχάνημα.

 • Στα μέρη όπου είναι άδεια ή κατεστραμμένα, σπέρνετε ξανά ή κάνετε προσθήκη έτοιμου χλοοτάπητα.

 • Ρυθμίζετε το αυτόματο πότισμα, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Καταλληλότερες ώρες για το πότισμα του χλοοτάπητα είναι πριν βγει ο ήλιος και όταν πέσει, δηλαδή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

 • Ξεκινήστε τις λιπάνσεις.

 
 
 
Περιποίηση καλλωπιστικών και Καρποφόρων Θάμνοι / Δέντρα 

 • Κλαδεύετε για να δώσετε σχήμα ή να καθαρίσετε τους θάμνους σας


   

 • Μπορείτε να κάνετε λίπανση.

 • Μπορείτε να κάνετε πολλαπλασιασμούς με μοσχεύματα

 • Κλάδεμα λεμονιάς και πορτοκαλιάς

 • Απομακρύνετε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς και κλαδεύετε τους αδύναμους και ξερούς βλαστούς.

 • Αυτή την εποχή είναι κατάλληλη για μπολιάσματα.

 

Συγκομιδές καρπών

Συγκομίζετε τους ώριμους καρπούς από τα καρποφόρα φυτά σας. Αυτήν την εποχή, ωριμάζουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα ακτινίδια και τα φραγκοστάφυλα και η Ροδία.
Συλλέγετε καθημερινά τα λαχανικά σας. Εποχή συγκομιδής έχουν ντομάτα, φασόλια πιπεριές, μελιτζάνες, μπάμια, κολοκύθι, πεπόνια, καρπούζια και πολλά άλλα.
 


Εποχιακά

Τι εποχιακά φυτά μπορείτε να φυτέψετε;

Χρυσάνθεμο
Πανσέδες
Κυκλάμινα
Γαρύφαλλα
Σκυλάκια
μαργαρίτες
 


Βολβοί

Βολβοί Καλοκαιριού 
Όταν το υπέργειο μέρος του εδάφους έχει ξεραθεί τελείως, θα πρέπει να απομακρύνετε τους βολβούς του καλοκαιριού και να τους αποθηκεύσετε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψετε τους φθινοπωρινούς βολβούς, ώστε να έχετε άνθη την Άνοιξη.
Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι. Για να φυτέψετε τουλίπες, περιμένετε μέχρι τον Οκτώβρη, ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα. Όταν τους φυτεύετε, τοποθετήστε τους σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο βάθος από την μεγαλύτερη διάμετρο τους.
 Οι Βολβοί που μπορείτε να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο είναι

Τουλίπες
Υάκινθους
Νάρκισσους
Φρέζιες
Ανεμώνες
Λίλιουμ
Κρόκους
 
 
 
Φυτεύω τα λαχανικά του μήνα

Είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε την φύτευση των φθινοπωρινών λαχανικών για να μπορέσετε να τα απολαύσουμε στην κουζίνας σας. Τα φθινοπωρινά λαχανικά μπορείτε εξίσου εύκολα να τα  φυτέψετε και σε γλάστρες για να δημιουργήσετε τον δικό μίνι λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σας! 
Λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο είναι

Αντίδι
Αρακά
Κουνουπίδι
Καρότο
Λάχανο
Μαϊντανό
Μαρούλι
Μπρόκολο
Παντζάρι
Ραδίκι
Ρόκα
Σκόρδο
Σπανάκι
 

Φυτά εσωτερικού χώρουΣταδιακά προετοιμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφέρατε στο μπαλκόνι σας το καλοκαίρι, για την επιστροφή τους σε συνθήκες εσωτερικού χώρου.
Ελέγξτε τα προσεκτικά για έντομα και ασθένειες πριν τα μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο και πλύντε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγετε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά σας. Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.Συνεχίζετε το τακτικό πότισμα στα φυτά σας. Φροντίστε να ελαττώνετε ή να αυξάνετε τη συχνότητα του ποτίσματος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες των φυτών.