

ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ: ΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
Όταν σκεφτόμαστε τα έντομα στον κήπο μας, συνήθως αναφερόμαστε στα παράσιτα που προκαλούν ζημιές στα διακοσμητικά και βρώσιμα φυτά. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα έντομα δεν είναι βλαβερά, και κάποια είναι ακόμη ωφέλιμα, υποστηρίζοντας την υγεία των φυτών μέσω της επικονίασης και του ελέγχου των παρασίτων.
Η ύπαρξη ενός ποικιλόμορφου πληθυσμού εντόμων στον κήπο σας που περιλαμβάνει αυτά τα χρήσιμα έντομα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ισορροπημένης οικολογίας. Η προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων στον κήπο σας είναι μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους φυσικού ελέγχου παρασίτων. Αν και τα έντομα παράσιτα δεν εξαφανίζονται πλήρως, οι ζημιές στα φυτά μπορούν να μειωθούν και να διαχειριστούν καλύτερα με βιολογικές μεθόδους ελέγχου.
Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα ωφέλιμα έντομα και πώς να τα προσελκύετε και να τα διατηρείτε στον κήπο σας.
ΤΥΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ωφέλιμων εντόμων:
-
Επικονιαστικά έντομα: Μετακινούνται από φυτό σε φυτό μεταφέροντας γύρη για να επιτελέσουν την απαραίτητη λειτουργία της γονιμοποίησης. Χωρίς αυτά, η ποικιλία των φυτών και η απόδοση των καλλιεργειών θα επηρεάζονταν αρνητικά. Στους επικονιαστές περιλαμβάνονται πεταλούδες, σφήκες, μέλισσες, μύγες, μυρμήγκια και σκαθάρια.
-
Θηρευτικά έντομα: Τρέφονται με άλλα έντομα, είτε ως ενήλικες είτε ως προνύμφες, και είναι χρήσιμα για τον έλεγχο πολλών παρασίτων. Παραδείγματα είναι οι πασχαλίτσες, οι πράσινες αραχνίδες, τα σκαθάρια του εδάφους, οι αράχνες, οι μύγες και το αλογάκη.
-
Παρασιτοειδή έντομα: Τοποθετούν τα αυγά τους πάνω ή μέσα σε ένα ξενιστή έντομο, όπου οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από τον ξενιστή σκοτώνοντάς τον. Οι περισσότεροι παρασιτοειδείς είναι μικρές, ακίνδυνες σφήκες ή μύγες.
Πολλά θηρευτικά και παρασιτοειδή έντομα είναι επίσης επικονιαστές, κυρίως στην ενήλικη φάση τους.
ΜΕΡΙΚΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ
ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές. Περιλαμβάνουν μέλισσες, βομβίνους, μέλισσες τεχνίτες και ντόπιες μέλισσες.
Πώς να τις προσελκύσετε: Φυτέψτε ποικιλία ανθισμένων φυτών, κυρίως αυτόχθονα, που προσφέρουν νέκταρ, όπως αστέρια, σχοινόπρασο, ηλίανθους.
Πώς να τις διατηρήσετε: Παρέχετε σπιτάκια για μέλισσες που φωλιάζουν σε τρύπες και αφήστε γυμνό χώμα για τους βομβίνους. Βάλτε ρηχές πιατέλες με νερό και βότσαλα για να πίνουν.
ΑΡΑΧΝΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ
Αυτά τα 8πόδαρα αρθρόποδα φτιάχνουν ιστούς για να παγιδεύουν παράσιτα όπως αφίδες, κάμπιες και μύγες. Ενέχουν δηλητήριο για να παραλύουν τη λεία τους.
Πώς να τις προσελκύσετε: Δημιουργήστε χώρους όπου μπορούν να υφάνουν τους ιστούς τους.
Πώς να τις διατηρήσετε: Προσφέρετε προστασία με κάλυμμα εδάφους όπως φλοιούς, ξερά φύλλα ή άδεια γλαστράκια.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΑΧΝΗ
Πολύτιμα έντομα που είναι και επικονιαστές και θηρευτές. Οι προνύμφες τρώνε αφίδες, κάμπιες, ακάρεα και άλλα παράσιτα.
Πώς να τα προσελκύσετε: Φυτέψτε αγγελική, καραβέιγκα, κοσμος, μάραθο και αχίλλεια.
Πώς να τα διατηρήσετε: Αφήστε λίγα παράσιτα για τροφή και καθυστερήστε τον καθαρισμό του κήπου μέχρι την άνοιξη.
ΣΚΑΘΑΡΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Περίπου 2.500 είδη με μαύρα ή καφέ φτερά και μακριά πόδια. Τρώνε πολλά παράσιτα όπως κάμπιες, γυαλιστερές, σαλιγκάρια.
Πώς να τα προσελκύσετε: Φυτέψτε πολυετή φυτά και κρατήστε σωρούς κομποστοποίησης.
Πώς να τα διατηρήσετε: Καθυστερήστε τον καθαρισμό μέχρι την άνοιξη.
ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ
Προσελκύονται από φυτά όπως αγγελική, καλέντουλα, κόλιανδρο, κοσμοσ, κατιφέ και αχίλλεια. Τρώνε πολλά παράσιτα.
Πώς να τα διατηρήσετε: Βάλτε ρηχές πιατέλες με νερό και βότσαλα και προσφέρετε καταφύγια.
ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΣΦΗΚΑ
Μικρά έντομα που βάζουν αυγά σε άλλους ξενιστές και ελέγχουν παράσιτα. Τρέφονται με νέκταρ και γύρη.
Πώς να τις προσελκύσετε: Φυτέψτε καραβέιγκα, κόλιανδρο, μάραθο, μάραθο και δαντέλα της Βασίλισσας.
ΜΥΓΑ ΤΑΧΙΝΙΔΑ
Οι μύγες ταχινίδες, που μοιάζουν με κοινές οικιακές μύγες, έχουν μήκος ¼ έως ½ ίντσας, με καφέ ή μαύρο σώμα και σημάδια σε κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή καφέ αποχρώσεις. Οι ενήλικες είναι επικονιαστές, τρέφονται με νέκταρ και γύρη.
Οι προνύμφες αυτών των παρασιτοειδών εντόμων βοηθούν στον έλεγχο πολλών παρασίτων, όπως στρατιωτικοί σκώροι, σκαθάρια, κάμπιες λάχανο, σιτηρά, ακρίδες, κάμπιες γυάς, ιαπωνικά σκαθάρια, sawflies και σκαθάρια κολοκύθας.
Πώς να προσελκύσετε μύγες ταχινίδες: Φυτέψτε φυτά με επίπεδα άνθη, όπως φαγόπυρο, κόλιανδρο, μάραθο, άνισο, μαϊντανό, τριφύλλι και γλυκό μύρο (anise hyssop).
Πώς να διατηρήσετε τις μύγες ταχινίδες στο κήπο σας: Κάποιες από αυτές χειμωνιάζουν μέσα σε υπολείμματα φύλλων, ενώ οι προνύμφες μπορεί να περάσουν τον χειμώνα μέσα στις κουκούλες των θυμάτων τους. Αποφύγετε τον καθαρισμό του κήπου μέχρι την άνοιξη.
6 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ
Τα ωφέλιμα έντομα, όπως όλα τα ζωντανά όντα, χρειάζονται τροφή, νερό και καταφύγιο για να επιβιώσουν. Κάντε τον κήπο σας πιο φιλόξενο προσφέροντας αυτές τις βασικές ανάγκες.
-
Φυτέψτε ποικιλία φυτών. Δημιουργήστε έναν συνδυασμό από δέντρα, θάμνους, πολυετή και ετήσια φυτά στον κήπο σας, σε στρώσεις, για να παρέχετε τροφή, καταφύγιο και μέρη όπου τα έντομα μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους και να περάσουν τον χειμώνα. Επιλέξτε φυτά που είναι αυτόχθονα στην περιοχή σας. Φυτά που ανθίζουν νωρίς όπως η αλύσσουμ και ο κρόκος, καθώς και αργά άνθη όπως τα αστέρια και η χρυσάνθεμη, προσφέρουν σταθερή τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Βότανα που ανθίζουν, όπως ο μάραθος, το μάραθο και το δυόσμο, μαζί με σύνθετα άνθη όπως η δαντέλα της Βασίλισσας (Queen Anne’s lace) και η αχίλλεια, αποτελούν προτιμώμενες τροφές για πολλά ωφέλιμα έντομα.
-
Κρατήστε τα φυτά υγιή. Παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, νερό, φως και λίπανση ώστε τα φυτά να αναπτυχθούν δυνατά και να είναι πιο ανθεκτικά σε επιθέσεις παρασίτων.
-
Προσθέστε πηγές νερού. Τοποθετήστε ρηχές πιατέλες με νερό και βότσαλα γύρω από τον κήπο, ώστε τα έντομα να έχουν μέρος να ξεκουραστούν ενώ πίνουν.
-
Παρέχετε προστασία. Τα ωφέλιμα έντομα που δεν πετούν, όπως τα σκαθάρια του εδάφους και οι αράχνες, χρειάζονται μέρη για να κρυφτούν από τους εχθρούς τους. Συμπεριλάβετε φυτά εδαφοκάλυψης και χοντρά καλύμματα εδάφους, όπως φλοιό δέντρου ή άχυρο, στον κήπο σας ώστε αυτά τα έντομα να μπορούν να κρυφτούν.
-
Καθυστερήστε τον φθινοπωρινό καθαρισμό του κήπου. Πολλά ωφέλιμα έντομα, τα προνύμφια και τα αυγά τους περνούν το χειμώνα μέσα σε φυτικά στελέχη, πεσμένα φύλλα και το χώμα του κήπου. Περιμένετε μέχρι την άνοιξη για να καθαρίσετε τον κήπο σας ώστε να μην ενοχλήσετε τα έντομα που έχουν περάσει τον χειμώνα.
-
Αποφύγετε τη χρήση χημικών εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Τα χημικά μέσα καταπολέμησης παρασίτων μπορούν να σκοτώσουν τόσο τα καλά έντομα όσο και τα παράσιτα, γι’ αυτό δεν συνιστώνται για χρήση σε οικιακούς κήπους.