ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Νέα χρονιά με νέες ιδέες και σχέδια! Ο πρώτος μήνας του χρόνου, φέρνει πάντα μαζί του, χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιά. Φροντίζουμε τα φυτά μας από την παγωνιά κάνοντας τις απαραίτητες εργασίες . Μαζεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι έτοιμα και μαζί ετοιμάζουμε τα νέα σπορεία για τα ανοιξιάτικα κηπευτικά!



Είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα,αφού έχουμε μαζέψει τους καρπούς, τις ελιές και το αμπέλι

Φροντίδα Χλοοτάπητα

Μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα. Αν μείνουν πολύ καιρό πάνω στο χλοοτάπητα, προκαλούν κιτρινίσματα. Κουρεύουμε από 2 έως 1 φορά το μήνα. Όταν υπάρχει υποψία παγετού κάνουμε ένα δοκιμαστικό κύκλο ποτίσματος, ώστε να βγαίνει από το δίκτυο, το νερό που έχει απομείνει στις ηλεκτροβάνες και στην συνέχεια κλείνουμε την κεντρική βάνα του ποτίσματος. Αν το νερό δε βγει από το δίκτυο, λόγω διαστολής υπάρχει περίπτωση να σπάσουν οι ηλεκτροβάνες.
Όταν έχει χιονίσει αποφεύγουμε να πατάμε το χλοοτάπητα, γιατί τα φύλλα του κρυσταλλοποιούνται και με το πάτημα σπάνε.


Περιποίηση καλλωπιστικών θάμνων και δέντρων

Τα εσπεριδοειδή, η μουσμουλιά και το αβοκάντο μπορεί να χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία, αν βρίσκονται σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Εκτός από την διακοπή της λίπανσης, μπορεί να χρειαστούν και κάποιου είδους κατασκευή για να τα προστατεύσει από την παγωνιά. Προστατεύουμε επίσης από το κρύο τα φυτά που το έχουν ανάγκη, κυρίως τις γαρδένιες και τα τυλίγουμε με ύφασμα παγετοπροστασίας.



Ελέγχουμε τα οπωροφόρα όπως οι μηλιές, οι ροδακινιές και οι αχλαδιές για τυχόν ασθένειες και ψεκάζουμε πριν σχηματιστούν τα μπουμπούκια αν αντιληφθούμε κάποιο πρόβλημα. Μόλις περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς φυτεύουμε οπωροφόρα δέντρα καθώς εσπεριδοειδή. Όμως μπορούμε να απολαύσουμε τα υπέροχα φρούτα εποχής όπως λεμόνια,πορτοκάλια,μανταρίνια,γκρέιπφρουτκαθώς και το αβοκάντο.



Φυτεύουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές.

Τις κλαδεύουμε για να αυξήσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία και για να πάρει το φυτό επιθυμητό σχήμα. Η εποχή του κλαδέματος εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής καθώς και από την κατάσταση και την υγεία του φυτού μας.


Κλάδεμα

Είναι ο μήνας για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων και για το αμπέλι. Είναι η κατάλληλη εποχή, για τα ετήσια κλαδέματα στα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως η βερικοκιά, η ροδιά, η αμυγδαλιά, η αχλαδιά, η συκιά και η μηλιά. Πραγματοποιείται και το ετήσιο κλάδεμα της ελιάς, όσον δέντρων έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους.
Προς τα τέλη του μήνα μπορεί να ξεκινήσει και το κλάδεμα του αμπελιού. Επίσης κλαδεύουμε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά χειμερινής ανθοφορίας αμέσως μόλις πέσουν τα άνθη τους.


Φυτεύω εποχιακά / αρωματικά

Τα φυτά που σας έφεραν δώρο στις γιορτές, χρειάζονται αρκετό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους. Πάντα όμως θα ελέγχετε το χώμα τους. Επίσης ελέγχετε τα πιατάκια από τις γλάστρες σας γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών σας. Μόλις τελειώσει η ανθοφορία τους κόψτε τα ξεραμένα λουλούδια τους και αν δεν κάνει παγωνιά μετακινήστε τα στο μπαλκόνι ή έστω στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού σας.




Τα εποχιακά φυτά τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε αυτήν την εποχή

Βιγκόνια
Υάκινθο
Πριμούλα
Πανσέ
Κυκλάμινο

Βολβοί

Ελέγχουμε τους βολβούς που έχουμε αποθηκεύσει για να βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πετάμε αυτούς που έχουν μουχλιάσει ή είναι πολύ μαλακοί. Διαλέγουμε και αγοράζουμε βολβούς που ανθίζουν το καλοκαίρι και ετοιμάζουμε να τους φυτέψουμε κάποια στιγμή από τα τέλη αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ανάλογα με την εποχή άνθισης του κάθε φυτού.

Κωνοφόρα

Η καλύτερη περίοδος για τα κωνοφόρα είναι ο χειμώνας. Μπορούμε να τα κλαδέψουμε ή να τους δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.




Κάκτοι – Παχύφυτα - Φυτά εσωτερικού χώρου

Μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας τα πιο ευαίσθητα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι. Προσέχουμε να μην μεταβάλουμε απότομα τη θερμοκρασία γύρω τους. Αποφεύγουμε να τα βάζουμε δίπλα σε καλοριφέρ, τζάκι ή κάποια άλλη πηγή θερμότητας. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα αρχίσει να ξεραίνεται. Πιθανόν κάποια φυτά να χρειάζονται συχνότερο πότισμα.



Ψεκάζουμε τα φύλλα τους με νερό, γιατί τους αρέσει η ατμοσφαιρική υγρασία να είναι υψηλή. Καθαρίζουμε τα φύλλα τους από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανί και φροντίζουμε να αερίζεται καλά ο χώρος όπου βρίσκονται τα φυτά μας.

Φοινικοειδή

Ποτίζουμε αραιά, αφού με την υπερβολική υγρασία στο χώμα μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες τους. Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0°C, τυλίγουμε τα φύλλα με ύφασμα παγετοπροστασίας.


Φυτεύω τα λαχανικά του μήνα

Προστατεύουμε από παγετούς με φύλλα από νάιλον. Αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε



Αρακά
Καρότο
Κουνουπίδι
Κρεμμύδι
Μαϊντανό
Μαρούλι
Πατάτα
Πιπεριά
Σκόρδο
Σπανάκι


Συγκομιδή

Μαζεύουμε τα φρέσκα λαχανικά όπως μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια και μαρούλια, λόλες, σπανάκι, σέσκουλα, παντζάρι και καρότα. Συλλέγουμε επίσης ρόκα, μαϊντανό, άνηθος, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο και σέλινο. ​

Προετοιμάζουμε τα σπορείο για τα ανοιξιάτικα κηπευτικά για να φυτέψουμε τους σπόρους των κηπευτικών που θα καλλιεργήσουμε το καλοκαίρι όπως μελιτζάνα, πιπεριά και ντομάτα.

Πότισμα

Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα να ποτίζει 1-2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες της περιοχής. Αν το χώμα δεν είναι παγωμένο και δεν έχει βρέξει για περισσότερο από μία εβδομάδα, καλό ειναι να ποτίσετε τον κήπο σας. Ειδικά τα αειθαλή φυτά και οι θάμνοι έχουν ανάγκη από πότισμα καθώς χάνουν υγρασία από τα φύλλα τους.
Γενικά, ως προφύλαξη από την παγωνιά, φροντίστε να ποτίζετε νωρίς την ημέρα και αποφύγετε το βραδινό πότισμα.