5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

13 Ιουλίου, 2022

Εάν είσασταν απο τους τυχερούς και περνούσατε αρκετό χρόνο στην εξοχή σε μικρή ηλικία σκεφτείτε πως αυτές οι στιγμές διαμόρφωσαν τη ζωή σας στο μέλλον. Σας αρέσει να περνάτε χρόνο στον κήπο είτε απλά για να μαζέψετε τα λαχανικά σας ή τα λουλούδια σας είτε για να καθίσετε κάποιες ώρες και να περάσετε ένα όμορφο πρωινό ή απόγευμα.



Μπορείτε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αγάπη για την ύπαιθρο. Όταν τα παιδιά βιώνουν από μικρή ηλικία τη φύση, μεγαλώνουν έχοντας μεγαλύτερη εκτίμηση για αυτήν και όλα όσα περιέχει. Μπορείτε να τους δώσετε μαθήματα που θα τους μείνουν σε όλη τους τη ζωή, ίσως ακριβώς όπως σας δίδαξε κάποιος εσάς στο παρελθόν.




Θα μοιραστούμε παρακάτω 5 συμβουλές για να ξεκινήσετε έναν κήπο με τα παιδιά σας αλλά για αρχή σας έχουμε μερικά μέτρα ασφαλείας:

  • να επιβλέπετε πάντα τα μικρά παιδιά στον κήπο

  • θέστε κάποιους βασικούς κανόνες όπως τι επιτρέπεται να αγγίζουν και τι όχι, τι είναι ασφαλές να το βάλουν στο στόμα τους και τι όχι

  • κρατήστε μακριά τα δηλητηριώδη χημικά του κήπου, τα λιπάσματα, τα δοχεία βενζίνης και λαδιού, καθώς και τα αιχμηρά εργαλεία

  • μην εγκαταστήσετε στοιχεία νερού στον κήπο μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά σας



5 συμβουλές για να ξεκινήσετε τον κήπο


1 . διατηρήστε τον απλό και διασκεδαστικό



Η κηπουρική πρέπει να είναι διασκεδαστική. Αφήστε τα παιδιά στον κήπο να παίξουν και μην έχετε έννοια για το αν θα λερωθούν. Η λάσπη θα ξεπλυθεί αλλά οι αναμνήσεις που φτιάχνουν στο μυαλό τους θα μείνουν σε όλη τους τη ζωή. Προσπαθήστε να μην απαιτήσετε πάρα πολλά από αυτά όταν είναι ακόμη μικρά και μαθαίνουν βασικές δεξιότητες κηπουρικής. Λίγες μικρές γλάστρες για να καλλιεργήσετε σπόρους είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε.


2 . δώστε τους την ευθύνη

 

Η καλλιέργεια ενός κήπου είναι ένα μάθημα υπευθυνότητας. Αν δεν ποτίσουμε τα νεαρά φυτά μας, μπορεί να χαθούν. Αν αφήσουμε τα εργαλεία μας έξω στη βροχή, μπορεί να σκουριάσουν και να σταματήσουν να λειτουργούν.



Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να φτιάξετε ένα διάγραμμα για να παρακολουθείτε όλες τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν, όπως πότισμα, βοτάνισμα, κλάδεμα, λίπανση κ.λπ. Αναθέστε σε κάθε παιδί μια ευθύνη κατάλληλη για την ηλικία και υπενθυμίστε του, όταν χρειάζεται, τον ρόλο του στην περιποίηση του κήπου.
Φτιάξτε το δικό σας ημερολόγιο κηπουρικής. Βάλτε τίτλους εργασίας σε κάθε παιδί και αναπτύξτε ένα σύστημα ανταμοιβής για την επίτευξη των στόχων.


3 . Ενθαρρύνετε το σεβασμό για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και άλλα ωφέλιμα έντομα.


Ο χρόνος που αφιερώνετε στον κήπο είναι το ιδανικό περιβάλλον για να διδάξετε τα παιδιά σας σχετικά με τους επικονιαστές και τον ζωτικό ρόλο τους στην παραγωγή της τροφής που τρώμε. Μερικά παιδιά στην αρχή φοβούνται κάθε είδους έντομα πριν μάθουν ποια είναι ακίνδυνα και ποια να αποφύγουν. Βοηθήστε τα να ξεπεράσουν τους φόβους τους.



4 . Επιλέξτε φυτά ταχέως αναπτυσσόμενα με σημαντική σοδειά.



Τα παιδιά έχουν μικρή διάρκεια προσοχής και θα βαρεθούν γρήγορα αν δεν βλέπουν κυριολεκτικά τους καρπούς της εργασίας τους. Τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες εμπειρίες τους στην κηπουρική, καλλιεργήστε φυτά όπως ντοματίνια, κολοκυθάκια, αγγούρια, μαρούλια και ραπανάκια που αποδίδουν μεγάλη συγκομιδή σχετικά γρήγορα. Μόλις έχουν αυτές τις επιτυχίες, μπορεί να είναι έτοιμα να δοκιμάσουν κάτι πιο απαιτητικό την επόμενη φορά.




5 . φάτε ότι μεγαλώνει

Ακόμη και τα παιδιά που δεν τρώνε καθόλου λαχανικά είναι συχνά πρόθυμα να δοκιμάσουν τουλάχιστον μια μπουκιά από αυτό που μεγάλωσαν τα ίδια. Αυξήστε τις πιθανότητές σας κρατώντας σε όλη τη διαδικασία, από την επιλογή του τι να φυτέψετε μέχρι τη συγκομιδή του στη μέγιστη ωρίμανση. Εάν δυσκολεύεστε να τους κάνετε να φάνε τα λαχανικά τους μόλις τα σερβίρετε στο τραπέζι, κάντε ένα πικνίκ ακριβώς στον κήπο με τα φρεσκοκομμένα προϊόντα σας.



Τα παιδιά που αναπτύσσουν τουλάχιστον μέρος αυτού που τρώνε συχνά έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες ως ενήλικες.