ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΗΠΟΥ

Η ομάδα του Garden Magazine 19 Απριλίου, 2023 Κήπος

Μια τακτική ρουτίνα συντήρησης διατηρεί τα εργαλεία κήπου σας σε καλή κατάσταση και τα βοηθά να διαρκέσουν περισσότερο. Τα εργαλεία δεν πρέπει μόνο να είναι αιχμηρά, αλλά και καθαρά και αποστειρωμένα.
Τα εργαλεία που εκτίθενται σε φυτά ή χώμα με προσβολές από βακτήρια, μύκητες ή έντομα μπορούν να μεταδώσουν αυτά τα προβλήματα σε όλο τον κήπο. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά μετά από κάθε χρήση στην κηπουρική για να φροντίσετε τα εργαλεία σας και να προστατέψετε τον κήπο σας την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσετε.
 
Μερικές γενικές συμβουλές:
 

 • Ξεπλύνετε τα εργαλεία εκσκαφής με έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου και χρησιμοποιήστε μια συρμάτινη βούρτσα ή ένα μαχαίρι στόκου για να απαλλαγείτε από τη βρωμιά.

 • Δώστε στα κλαδευτήρια ή τα ψαλίδια, ένα γρήγορο τρίψιμο με μια βούρτσα νυχιών και λίγο σαπουνόνερο.

 • Εάν τα εργαλεία εκτέθηκαν σε άρρωστα φυτά ή χώμα μολυσμένο από παράσιτα, εμποτίστε τα γρήγορα σε ένα αραιωμένο διάλυμα 2 φλιτζανιών οικιακής χλωρίνης αναμεμειγμένο με 1 λιίτρο νερό και μετά ξεπλύνετε με καθαρό νερό ή σκουπίστε με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. 

 • Πάντα να στεγνώνετε καλά τα εργαλεία σας με μια πετσέτα ή πανί.

 • Το βρασμένο λινέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία των ξύλινων λαβών και την προστασία των μεταλλικών τμημάτων εργασίας των εργαλείων. Όταν εφαρμόζεται στα μεταλλικά μέρη, δημιουργεί ένα φράγμα μεταξύ του μετάλλου και του οξυγόνου, αποτρέποντας τη σκουριά. Για ενδελεχή επεξεργασία, εφαρμόστε το ελεύθερα σε όλο το εργαλείο, αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά και σκουπίστε την περίσσεια με ένα στεγνό πανί. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες, καθώς τα χρησιμοποιημένα κουρέλια μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο καύσης εάν αποθηκευτούν ή απορριφθούν λανθασμένα.

 • Κρατήστε έναν κουβά με άμμο αναμεμειγμένο με λάδι φυτικής προέλευσης, όπως βρασμένο λινέλαιο, εύχρηστο για εργαλεία εκσκαφής μετάλλων. Η άμμος πρέπει να είναι υγρή, αλλά όχι υγρή. Βυθίστε τη λεπίδα, τα δόντια ή τα δόντια στην άμμο μερικές φορές για γρήγορο καθάρισμα ή κάντε το μετά από τακτική συντήρηση μόλις στεγνώσουν τα εργαλεία. Το λάδι βοηθά στην προστασία της μεταλλικής επιφάνειας από τη σκουριά και τη διάβρωση.

 • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων πετρελαίου, όπως λάδι κινητήρα, γιατί την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το εργαλείο, θα εισάγετε πετρέλαιο στο χώμα σας.

 • Αποθηκεύστε τα εργαλεία σε στεγνό, καλά αεριζόμενο υπόστεγο. Τα μικρότερα εργαλεία χειρός μπορούν να αποθηκευτούν βυθισμένα σε έναν κουβά με άμμο ή μικρά βότσαλα και τα μεγαλύτερα εργαλεία θα πρέπει να κρεμαστούν ή να φυλάσσονται ανάποδα για να μην θαμπώνουν τις λεπίδες τους.

 
ΣΚΟΥΡΙΑ

Το να βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία έχουν στεγνώσει καλά πριν τα αποθηκεύσετε και η επεξεργασία τους με λιναρόσπορο ή ορυκτέλαιο είναι οι καλύτεροι τρόποι για να μην σκουριάσουν τα εργαλεία. Αλλά, εάν ανακαλύψετε κάποια σκουριά στα εργαλεία σας, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα επαναφέρετε σε κατάσταση λειτουργίας:
 

 • Μουλιάστε σε ένα μείγμα 1:1 ξιδιού και νερού όλη τη νύχτα.

 • Τρίψτε με κυκλικές κινήσεις με ατσάλι.

 • Ξεπλύνετε με σαπουνόνερο και στη συνέχεια καθαρό νερό.

 • Αφήστε να στεγνώσει καλά και μετά τρίψτε ελαφρά με λιναρόσπορο ή ορυκτέλαιο.

 
ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

Φροντίδα για κλαδευτήρια, κλαδευτήρια ή ψαλίδια
Εκτός από την καθημερινή συντήρηση, τα κλαδευτήρια θα πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται σε βάθος τουλάχιστον μία φορά κάθε εποχή. Αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος της σεζόν πριν από την αποθήκευση εργαλείων για το χειμώνα.
 

 • Ξεβιδώστε το παξιμάδι που τα συγκρατεί και πλύνετε όλα τα μέρη χωριστά με σαπουνόνερο.

 • Μουλιάστε σε ξύδι και νερό και τρίψτε με ατσάλι για να αφαιρέσετε τυχόν σκουριά. Ξεπλύνετε και στεγνώστε.

 • Μουλιάστε σε χλωρίνη και νερό για απολύμανση. Ξεπλύνετε και στεγνώστε.

 • Τρίψτε με βρασμένο λινέλαιο και συναρμολογήστε ξανά.

 


 
ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΑ ΕΡΓΑΛΙΑ ΣΑΣ
 
Το κόψιμο ή το κλάδεμα με θαμπά λεπίδες συχνά οδηγεί σε κατεστραμμένα κλαδιά που έχουν σχιστεί ή σχιστεί, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Διατηρήστε τα κλαδευτήριά σας και άλλα εργαλεία κοπής αιχμηρά με ένα εξειδικευμένο εργαλείο ακονίσματος ή μια πέτρα ακονίσματος. Άλλα εργαλεία, όπως τσάπες, φτυάρια και μαχαίρια μπορούν να διατηρηθούν αιχμηρά με γρήγορες πινελιές από μια λίμα ακονίσματος, ακολουθούμενη από μια πέτρα ακονίσματος.
 

 • Σπρώξτε τη λίμα ή την ξύστρα προς την ίδια κατεύθυνση (όχι μπρος-πίσω) κατά μήκος της λεπίδας και ακολουθήστε την αρχική γωνία λοξότμησης.

 • Φοράτε προστατευτικά για τα μάτια και βαριά γάντια όταν χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε εξοπλισμό ακονίσματος για προστασία από μεταλλικές λωρίδες.


  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

   

  ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΗΠΟΥ

  ΤΑ 10 ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΗΠΟ