2024 ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΗΠΟΥ

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ GARDENMAGAZINE 10 Ιανουαρίου, 2024 Κήπος


Μοιραζόμαστε 10 ανοδικές τάσεις στην κηπουρική το 2024

Οι τρέχουσες τάσεις στην κηπουρική μπορούν να συνοψιστούν σε δύο λέξεις—ανθεκτική και δημιουργική. Η ανθεκτικότητα απαιτείται όχι μόνο από τους ειδικούς του κήπου που αναγκάζονται να εργαστούν με απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή (και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν!), αλλά και από τα φυτά. Η ανθεκτικότητα οδηγεί άμεσα στη δημιουργικότητα, είτε ενστερνίζονται νέες έννοιες, σκέφτονται έξω από το κουτί είτε προσαρμόζονται σε ένα νέο «κανονικό».
 
1. Βελτιώστε τον κήπο σας με φυτά που είναι και βρώσιμα και διακοσμητικάΕξυπηρετούν περισσότερες από μία λειτουργίες στον κήπο. Είναι συνήθως φυτά που ζουν για περισσότερο από ένα χρόνο και περιλαμβάνουν πολυετή φυτά, θάμνους, ακόμη και δέντρα. Ενσωματώστε στοιχεία σχεδίασης όπως το χρώμα, η υφή και η μορφή σε έναν παραδοσιακό λαχανόκηπο.
 
Χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να ενσωματώσετε φυτά που είναι και βρώσιμα και διακοσμητικά στον παραδοσιακό σας κήπο;

Χαμηλότερη συντήρηση. Αυτά τα φυτά είναι συχνά πιο εύκολο στη φροντίδα από τα παραδοσιακά ετήσια , με χρόνους καρποφορίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και όχι όλα ταυτόχρονα.

Πιο σκληρά φυτά. Επειδή είναι πολυετή, θάμνοι ή δέντρα, οι βαθύτερες ρίζες τους τα καθιστούν πολύ πιο ανθεκτικά από τα ετήσια και καλύτερα ικανά να αντιμετωπίσουν την ξηρασία ή την περιστασιακή προσβολή από παράσιτα.
 

2. Εξερευνώντας την φύση

Είναι μια ελαφρώς πιο άγρια, πιο απαλή αισθητική, ούτε περιποιημένη ούτε παραμελημένη, αλλά που παίρνει το σύνθημά της από τη φύση. Η έμφαση δεν δίνεται στην προβολή τακτοποιημένων φυτικών συλλογών. Αντίθετα, η εστίαση είναι σε μια ποικιλία φυτών που συνδυάζονται με τη γύρω φύση, καλωσορίζοντας τους επικονιαστές.


 
Ακολουθούν μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους αυτή η αισθητική κερδίζει δημοτικότητα:

Ελευθερία από συνεχή συντήρηση. Υπάρχει κάτι υπέροχο στο να αφήνεις ένα φυτό να σπαρθεί, να κρέμεται από τη δομή του όλο το χειμώνα ή να αγκαλιάζει τις ατέλειες και να αποδέχεται ότι τα ζωύφια θα τσιμπήσουν τα φυτά.

Κάνει καλό. Είναι υπέροχο συναίσθημα να ξέρεις ότι κάνεις κάτι καλό για το έδαφος και τα έντομα που επικονιάζουν .

Καλλιτεχνική ελευθερία. Ο πειραματισμός με ντόπιους και μη για τη δημιουργία νατουραλιστικών και συμβιωτικών φυτικών κοινοτήτων ενισχύει την καλλιτεχνική ελευθερία, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σκληροί και γρήγοροι κανόνες.
 

3. Διατήρηση κάθε σταγόνα με φιλικούς προς το περιβάλλον κήπους βροχής

Καθώς η ξηρασία εμφανίζεται τακτικά σε πολλές περιοχές, οι κήποι της βροχής έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα ως μέθοδος για την επιβράδυνση της ροής του βρόχινου νερού και της άρδευσης, διατηρώντας κάθε τελευταία σταγόνα πολύτιμου νερού στο χώρο.Η δέσμευση σπατάλης νερού είναι μόνο ένα από τα οφέλη ενός κήπου με βροχή. Η ελαχιστοποίηση των ρύπων της στέγης και των δρόμων από την απορροή της βροχής είναι ένα άλλο, καθώς οι ρίζες των φυτών φιλτράρουν αργά το νερό.
Τα φυτά που επιλέγονται για βροχόκηπους πρέπει να χειρίζονται τις ποσότητες νερού για τη γιορτή ή την πείνα και περιλαμβάνουν πολλούς ιθαγενείς, χόρτα και αγριόχορτα με τις μακριές, βαθιές ρίζες τους.
 
4. Μαθαίνουμε να αγαπάμε τα ζωύφια

Εντάξει, η «αγάπη» μπορεί να είναι ακραία, αλλά περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον ανέχονται τα ζωύφια στους κήπους τους, εγκαταλείποντας τη μη βιώσιμη ιδέα ότι τα φύλλα πρέπει να παραμένουν ανέπαφα ανά πάσα στιγμή.


 
Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζωύφια που θα βρίσκονται συνεχώς στη λίστα των άτακτων δηλαδή το σκουλήκι, η μύγα και σκαθάρι πεύκου, αλλά υπήρξε μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη συντριπτική πλειοψηφία από ζωύφια.
 

5. Προσαρμογή & Ανάπτυξη με Μεταβαλλόμενο Κλίμα
 

Προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα

Οι κήποι μας (και εμείς οι ίδιοι!) πρέπει να προσαρμοστούν στον καιρό που γίνεται γρήγορα πιο ζεστός/κρύος/υγρός/ξηρότερος από ποτέ, αναγκάζοντάς μας να επαναξιολογήσουμε τον ρόλο του κήπου στη ζωή μας. Πολλοί περπατούν σε ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στην επιθυμία να δημιουργήσουν αισθητικά εντυπωσιακούς κήπους και κήπους που δεν θα βλάψουν το περιβάλλον.Ευτυχώς, δεν είναι επιλογή του ενός ή του άλλου χάρη σε διάφορους παράγοντες, όπως η υιοθέτηση νέας αισθητικής σχεδιασμού που επικεντρώνεται στη βιώσιμη ομορφιά και στις αυξημένες επιλογές εγγενών φυτών που διατίθενται στα φυτώρια.
 
Αγκαλιάζοντας την αλλαγή αντί να τη φοβόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε κήπους που δεν είναι απλώς ένα όμορφο πρόσωπο. Οι κήποι μας μπορούν επίσης να παρέχουν βιολογικά τρόφιμα που καλλιεργούνται στο σπίτι και να βοηθήσουν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των επικονιαστών.
 
 
6. Δημιουργία μοναδικών χώρων


Με περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εργάζονται έξω από τα σπίτια τους, οι κήποι μετατρέπονται σε σκληρά εργαζόμενους χώρους για όλη την οικογένεια. Φυσικά, το μαγείρεμα και το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους παραμένουν ένα από τα κορυφαία αιτήματα κατά το σχεδιασμό ενός κήπου, αλλά οι χώροι που είναι αφιερωμένοι σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής είναι μια αυξανόμενη ζήτηση.Για παράδειγμα, χώροι παιχνιδιού για τα παιδιά, ήσυχες γωνιές ανάγνωσης μόνο για εσάς, ένας μικροσκοπικός αμπελώνας ή ένας μικρός γωνιακός κήπος που παρέχει την ήσυχη γαλήνη. Η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει.
 
7. Αγκαλιάζοντας κήπους με χαλίκι για χαμηλή συντήρηση
 
Με τις θερμοκρασίες να είναι πιο καυτές και ξηρότερες από ποτέ, οι αρχιτέκτονες τοπίου επανεξετάζουν τις επιλογές φυτών, τις μεθόδους φύτευσης και την εξάρτηση από το νερό για να δημιουργήσουν ακμάζοντες κήπους. Οι χαλικόκηποι σημειώνουν όλα τα κουτιά ενός βιώσιμου κήπου με χαμηλά νερά. 
Τι ακριβώς είναι ένας κήπος με χαλίκι; Με λίγα λόγια, είναι ένας κήπος χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό και χαμηλής συντήρησης που αποτελείται κυρίως από χαλίκι αντί για χώμα, με προσεκτικά επιλεγμένα φυτά παντού. Χαλίκι ομοιόμορφου μεγέθους και απλώνεται ομοιόμορφα στο υπάρχον έδαφος. Η τοποθέτηση της βάσης ριζικής μπάλας κοντά στο έδαφος ενθαρρύνει τις ρίζες να αναπτυχθούν βαθιά και κάτω, με αποτέλεσμα ένα πολύ πιο ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αντέξει την ξηρασία.
 
Περισσότερα οφέλη ενός κήπου με χαλίκι:

Χωρίς χώμα = χωρίς ζιζάνια! Το χαλίκι είναι ένα αποτελεσματικό εμπόδιο για τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων και οι λίγοι που βρίσκουν τον δρόμο τους στον κήπο σας συχνά απομονώνονται στο έδαφος κοντά στο φυτό.

Λιγότερο λίπασμα. Τα φυτά σπάνια (αν ποτέ) χρειάζονται λίπανση καθώς ο στόχος είναι να ενθαρρύνουν την αργή ανάπτυξη με βαθιές ρίζες.

Λιγότερη συντήρηση. Λιγότερο νερό, λιγότερο βοτάνισμα και λιγότερο διαχωρισμός σημαίνει έως και 75% λιγότερη συντήρηση .

Αποτρέψτε τη σήψη των ριζών. Το χαλίκι αποστραγγίζει από τη φύση του, βοηθώντας στην πρόληψη των υγρών ριζών κατά τους χειμερινούς μήνες.
 

8. Διατήρηση των κήπων μας με δημιουργικούς τρόπους

Τοποθετήστε αποξηραμένα λουλούδια. Είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να απολαύσετε τον κήπο για τα επόμενα χρόνια και να τιμήσετε σημαντικά γεγονότα. Γάμοι, διακοπές και γενέθλια έρχονται στο μυαλό μας!Είτε συμπιεσμένα είτε αποξηραμένα, τα λουλούδια και το φύλλωμα θα αναπτύξουν απαλά και ζωντανά χρώματα, είναι πάντα έκπληξη να βλέπεις το τελικό αποτέλεσμα! Ορισμένες ποικιλίες διατηρούν ακόμη και το άρωμα, το οποίο είναι συχνά μια άλλη ευπρόσδεκτη έκπληξη.
 

9. Ανακαλύπτοντας ξανά την ομορφιά και τη βιοποικιλότητα

Ενώ κάποτε ήταν μια βικτοριανή μόδα που σχεδιάστηκε για να επιδεικνύει συλλογές φτέρων , βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο .
 
Με απλά λόγια, δημιουργείται ένας σκιερός κήπος που διαθέτει στρατηγικά τοποθετημένα κούτσουρα, κορμούς και ασυνήθιστα κομμάτια ξύλου ως εστιακά σημεία. Ο στόχος είναι να τοποθετηθούν προσεκτικά με νατουραλιστικό τρόπο, φαίνοντας ότι ήταν πάντα εκεί και να τους επιτρέψουμε να αποσυντίθενται αργά και φυσικά. Τα φυτά που αγαπούν τη σκιά τοποθετούνται μέσα, πάνω και γύρω τους και περιλαμβάνουν φτέρες και άλλες παρόμοιες ποικιλίες. Η άγρια ζωή, όπως οι βάτραχοι, τα σκαθάρια και πολλά άλλα έντομα, ενθαρρύνονται να φτιάχνουν τα σπίτια τους με τα διάφορα ξύλινα στοιχεία, προσθέτοντας στη φυσική ομορφιά αυτών των κήπων.
 


10. Μαθαίνοντας απο το σπιτι

 
Χάρη στην πανδημία που μας αναγκάζει να αγκαλιάσουμε την εικονική τεχνολογία, η διαδικτυακή εκπαίδευση ανθεί περισσότερο από ποτέ. Μεταξύ διαδικτυακών σεμιναρίων, masterclasses, βίντεο YouTube, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., είναι πιο εύκολο από ποτέ να μάθετε να φροντίζεται και να διαμορφώνεται τον κήπο σας.