ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α΄

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 05 Αυγούστου, 2018 Κήπος
Η ιστορία των κήπων δένεται πολύ, με την ιστορία της θεωρίας των κήπων. Αυτή η σύνδεση είναι και ενδιαφέρουσα και προβληματική. Οι θεωρίες των κήπων αναφέρονται και στην τέχνη και στη φύση. Στο γενικότερο φάσμα τους, ένας πλούτος εντάσεων ξετυλίγετε μεταξύ του σχεδίου της φύσης και του σχεδίου της τέχνης, που προορίζεται τελικά να οδηγήσει σε ένα σχέδιο κήπου.Οι αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, θεολόγοι, και εάν συμπαθείτε, κηπουροί με μια πραγματική προσέγγιση που έχουν προσπαθήσει να διατυπώσουν τη γνώση και τα οράματα των κήπων τους, έχουν καθοδηγηθεί από διάφορες θεμελιώδεις ιδέες. Θα έπρεπε ο κήπος να παρουσιαστεί ως γήινος παράδεισος ή ως χρηστικός κήπος; Ήταν πρώτιστα ένα θέμα η συγκεκριμένη μορφή σε μια ιδέα, ήταν ακόμα και δυνατόν να ενωθούν και οι δύο πτυχές σε έναν ενιαίο κήπο;

Με τον ανθρωπισμό του 14ου και 15ου αιώνα, οι μελετητές άρχισαν να εξετάζουν εκ νέου τον κόσμο. Ο στόχος ήταν να συνδυαστεί η κληρονομιά της κλασσικής αρχαιότητας με τις σύγχρονες ιδέες σχετικά με την πολιτική και τη θρησκεία. Οι αισθητικές πτυχές περιλήφθηκαν επίσης, επειδή δεν ήταν πλέον η αποκλειστική ανησυχία της πίστης, αλλά έπρεπε να κάνουν με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες. Ένα έργο τέχνης έδωσε την ευχαρίστηση στις αισθήσεις, εκπαίδευσε το μυαλό, και παρείχε την πνευματική οικοδόμηση.

Αυτό το πολιτιστικό σχέδιο ισχύει επίσης και για τους κήπους;
Οι θεωρίες των κήπων μπορούν να ρίξουν το φως σε αυτό το σύνθετο ζήτημα; Στην αναγέννηση τρεις είναι οι κύριοι τύποι θεωριών κήπων που μπορούν να διακριθούν. Ο πρώτος τύπος εξετάζει κατά ένα μεγάλο μέρος και περιγράφει τους κήπους από την κλασσική αρχαιότητα και τις μέσες ηλικίες, χωρίς εντούτοις, να παράγονται οι νέες ιδέες σχεδίου. Αντίθετα, ο δεύτερος τύπος αναπτύσσει τα επινοητικά οράματα, πολλά στοιχεία των οποίων τέθηκαν σε εφαρμογή στην αναγέννηση και την μπαρόκ κατασκευή κήπων. Ο τρίτος τύπος, τελικά, συνδυάζει τις διάφορες πραγματικές θεωρίες. Ενδιαφέρεται για τις συγκεκριμένες προτάσεις σχεδίου, μερικές από τις οποίες ακολουθούνταν ακόμα προς το τέλος του 18ου και του 19ου αιώνα.

Ο Leon Battista Alberti (1404-72), ένας ανθρωπιστής και ένας αρχιτέκτονας, έγραψε τα δέκα βιβλία στην αρχιτεκτονική (de Re Aedificatoria) μεταξύ 1443 και 1452. Η πρώτη τυπωμένη ύλη εμφανίστηκε στη Φλωρεντία το 1485. Στο 9ο βιβλίο του, ο Alberti εξετάζει τα ιδιωτικά κτήρια, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο στρέφει επίσης την προσοχή του στο σχέδιο του κήπου. Οι αντανακλάσεις του είναι του πρώτου τύπου, που δανείζεται αποκλειστικά από τις αρχαίες γραφές. Δείχνει ενδιαφέρον για τις κλασσικές βίλες και τους κήπους τους και δανείζεται στοιχεία για τους κήπους που διαμορφώνει αργότερα .Για τον Alberti, ένας κήπος ήταν πρώτιστα ένας κήπος ευχαρίστησης. Ο χρηστικός κήπος ήταν για αυτόν ένα μέρος ενός κτήματος και δεν του έδωσε καμία θέση στις ιδιωτικές βίλες του. Πρέπει, εντούτοις, να αναφερθεί ότι στις συζητήσεις του ο Alberti είχε τους μεσαιωνικούς κήπους στο μυαλό του. Ο στόχος ήταν να βελτιωθούν ή να ρυθμιστούν εκ νέου. Οι κήποι της κλασσικής αρχαιότητας ήταν γνωστοί σε αυτόν μόνο από τις γραφές Vitruvius και Cicero. Από αυτούς ανέπτυξε έναν ιδανικό. Αποσύνδεσε το μεσαιωνικό κήπο ευχαρίστησης από το γενικό πλαίσιό του και προσπάθησε να τον καθιερώσει ως ανεξάρτητη οντότητα με την προσθήκη νέων στοιχείων όπως, των μορφοποιημένων διακοσμητικών δέντρων. Με αυτές τις ενέργειες δημιούργησε, βάσει των αρχαίων γραφών, τις σημαντικές προϋποθέσεις για τον κήπο της αναγέννησης.

Erasmus Desiderius του Rotterdam (1469-1536)

Οι ιδέες του Erasmus Desiderius του Rotterdam σχετικά με τους κήπους ήταν επίσης του πρώτου τύπου.
Προέβλεψε έναν συνδυασμό αρχαίων και μεσαιωνικών ιδεών του κήπου, τον οποίο περιέγραψε στα συνέδριά του, συμπεριλαμβανομένου του religiosum Convivium, που δημοσιεύθηκε το 1522. Σε αντίθεση με τον ανθρωπιστή Alberti, ο Erasmus θέλησε να παρουσιάσει τον κήπο ως εικόνα της θείας αλήθειας. Σε αυτήν την βασική ιδέα υπήγαγε τέτοια στοιχεία εναρμονισμένα με το μεσαιωνικό κήπο. Ένας κήπος χορταριών, ένας οπωρώνας και "... ένα ανοικτό λιβάδι με τίποτα εκτός από το πράσινο της χλόης...," δηλαδή ένας κήπος ευχαρίστησης, αποτελεί την περιοχή κήπων, η οποία εσωκλείεται από έναν τοίχο.

Ο Erasmus, με την ανθρωπιστική εκπαίδευσή του, έδωσε τη μεγαλύτερη έμφαση στη συναισθηματική διάσταση όταν μίλησε για την ευχαρίστηση στην οποία ο κήπος επρόκειτο να δώσει. Υιοθέτησε επίσης τα στοιχεία που είχαν παραδοθεί από την κλασσική αρχαιότητα: πορείες για το περπάτημα, με τις μαρμάρινες στήλες σε διαστήματα, και πέργκολες για να ενθαρρύνει την περισυλλογή. Ο Erasmus μπορεί, όπως ο Alberti, να είχε σκεφτεί να συνδέσει το σπίτι και τον κήπο. Η περιγραφή των χρωματισμένων τοίχων και των μωσαϊκών με λουλούδια στο πάτωμα αναφέρεται πιθανώς σε ένα αίθριο.

Ο Erasmus υπογραμμίζει ότι "Για τα πράγματα για τα οποία στερούμαστε την σημασία τους, τα αντικαθιστούμε με την τέχνη”.
Για την σημασία της οπτικής ευχαρίστησης, γράφει αργότερα ότι "Ένας κήπος δεν μπορεί να περιέχει όλα τα είδη των φυτών. Επιπλέον, η ευχαρίστησή μας διπλασιάζεται όταν βλέπουμε ένα χρωματισμένο λουλούδι στον ανταγωνισμό με έναν ζωντανό. Στη μια περίπτωση θαυμάζω στην καλλιτεχνία της φύσης, στην άλλη τη δυνατότητα του ζωγράφου, και στις δύο περιπτώσεις την καλοσύνη του Θεού στην παραχώρηση όλου αυτού σε μας για τη χρήση μας."
Ο Erasmus επηρεάστηκε ακόμα από τη μεσαιωνική αρχή και την παντοδυναμία του Θεού με τα αισθητικά μέσα.

Francesco ColonnaΑντίθετα από τον Alberti και τον Erasmus, ο Francesco Colonna περιέλαβε συγκεκριμένες προδιαγραφές σχεδίου στα οράματα των κήπων του. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν τον συντάκτη - ένας μοναχός, ένας πρίγκηπας του ίδιου ονόματος, ή μια συγγραφική ομάδα με τον Alberti για γραμματέα της. Το δοκίμιο Hypnerotomachia Poliphili - κατά προσέγγιση του Colonna μεταφράστηκε ως "Poliphil’s Dream of love" - θεωρείται ότι ανήκει στα αλληγορικά μυθιστορήματα και μπορεί να συγκριθεί με το γαλλορωμαϊκό “de la rose”.

Εμφανίστηκε αρχικά, στη Βενετία το 1499. Ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη του κλασσικού πολιτισμού όπως φαίνεται από την Αναγέννηση. Η διακοσμητική ποιότητα της κλασσικής αρχιτεκτονικής και των κήπων της απορροφάει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Πολλοί πρώην αρχιτέκτονες κήπων υποκινήθηκαν από τις λεπτομερείς περιγραφές σύνθετων λαβύρινθών του, κισσός με καλυμμένες σειρές των αψίδων, ή με κλαδεμένα τα δέντρα, και τα μέρη του κήπου τα εξωράισαν με τα γλυπτά.Πάλι, ο πρότυπος μεσαιωνικός κήπος είναι η αφετηρία όλων. Συναντάτε συγκεκριμένα στο νησί Κύθηρα, και αποτελείται από τον υποχρεωτικό οπωρώνα, τον κήπο με τα δένδρα και των λαχανικών και χορταριών. Εντούτοις, υπάρχει επίσης μια "ευχάριστη θαμνώδης περιοχή" και ένας "χαριτωμένος κήπος ευχαρίστησης."
Σε μια κοντινή προσέγγιση αναφέρεται ότι το νησί διαιρείται σε τρεις ζώνες: ένα δασικό δαχτυλίδι, ένα δαχτυλίδι λιβαδιών, και το κεντρικό τμήμα, στα οποία, σε νεότερη ορολογία, θα ονομαστεί παρτέρι.
Στην περιγραφή του, το δαχτυλίδι λιβαδιών φαίνεται όπως ένας Κήπος της Αναγέννησης. Οι μεμονωμένες περιοχές εσωκλείονται από τις πέργκολες, με τα υπόστεγα στα σημεία διατομής τους.

Κάθε μία αποτελείται από τέσσερις Ιωνικούς κίονες που ενισχύονται από επιστύλια που είναι τοποθετημένοι οι θόλοι που εξωραΐζονται με κίτρινα τριαντάφυλλα. Κατόπιν ο συντάκτης περιγράφει το καλλιτεχνικό πυξάρι. Ο γίγαντας που φέρνει τους πύργους, η κιονοστοιχία των έξι στηλών και η υδατόπτωση από τα φίδια είναι θεαματικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Το κεντρικό παρτέρι μπορεί να προσδιοριστεί από τα κρεβάτια του με τις διακοσμήσεις κόμβων, κάθε μια από τις οποίες έχει ένα είδος μαρμάρινου βωμού στο κέντρο της, το οποίο με τη σειρά του εκθέτει κλαδεμένες ερυθρελάτες ή δέντρα μορφοποιημένα. Τα σχέδια των κρεβατιών, των συμπλεγμένων κορδελών, και των φύλλων των acanthus αποτελούνται από τα λουλούδια ή σχεδιάζονται, όπως τις διαμορφωμένες κορδέλες, ως άσπρες μαρμάρινες λουρίδες. Η περίφραξη για αυτήν την περιοχή αποτελείται από τα δέντρα εσπεριδοειδών που κόβονται σε μια στρογγυλή μορφή, τα μορφοποιημένα δέντρα που κόβονται όπως ένα φεγγάρι δρεπανιών, τους κωνικούς Γιουνίπερους και τους φράκτες από Μυρτιά.

Ακόμα κι αν το βιβλίο Hypnerotomachia Colonna είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα, και όχι μια θεωρητική πραγματεία στους κήπους, απέδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη αξία όσον αφορά το συγκεκριμένο προγραμματισμό κήπων.

Ο Francis I, βασιλιάς της Γαλλίας (1494-1547), που ήταν τόσο ενθουσιώδης για τους ιταλικούς κήπους, είχε τον κήπο του στο Fontainebleau που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ιταλικές ιδέες.

Μεταξύ άλλων, εντυπωσιάστηκε από τους ιδιοσυγκρασιακούς αριθμούς δέντρων. Μια συντομευμένη γαλλική εκδοχή του Hypnerotomachia εμφανίστηκε το 1546, ένα έτος πριν από το θάνατό του. Περίπου μισό αιώνα αργότερα, το βιβλίο Colonna μεταφράστηκε στα αγγλικά και του δόθηκε ο τίτλος «η σύγκρουση της αγάπης σε ένα όνειρο». Ο άγγλος αρχιτέκτονας τοπίου William Kent (1685-1748) ζήτησε να είναι ο κύριος μερικών αντιγράφων του έργου.


Βιβλιογραφία

European garden design from classical antiquity to the present day

Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες

https://www.britannica.com/biography/Leon-Battista-Alberti
https://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/23.73.1/
http://special.lib.gla.ac.uk/exhibns/month/feb2004.html
http://voisins-voisines-grand-paris.fr/le-chateau-de-fontainebleau-entre-au-comite-colbert-77/
https://www.gardenvisit.com/history_theory/library_online_ebooks/tom_turner_english_garden_design/augustan_style_of_garden_design