ΠΩΣ ΝΑ ΤΑΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ

Ομάδα Garden Magazine 02 Ιουνίου, 2024 Κήπος

Είτε φτιάχνετε τη δική σας τροφοδοσία είτε αγοράζετε έτοιμη, η συμμετοχή στο τάισμα πουλιών στην πίσω αυλή ή στο πάρκο είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα. Αλλά υπάρχουν εγκεκριμένοι από τους ειδικούς τρόπους για να το προσεγγίσετε. Συγκεντρώσαμε συμβουλές από τους ειδικούς εδώ!
 
 
 

Διατηρήστε το γεύμα τους θρεπτικό
Φυσικά, το τι πρέπει να τροφοδοτήσετε θα εξαρτηθεί από το ποιος επισκέπτεται τον τροφοδότη σας. Τα παιδιά σας μπορούν να μάθουν για τα πουλιά της αυλής που είναι πιθανό να επισκεφτούν την αυλή σας. Μπορεί απλώς να θέλετε να βάλετε τους τροφοδότες εκεί έξω και να δείτε ποιος έρχεται. Δεν αρέσουν σε όλα τα πουλιά τα ίδια τρόφιμα. Η επιλογή περισσότερων από ενός τύπων φαγητού και τύπου τροφοδοσίας θα αποτρέψει τον συνωστισμό στον μπουφέ της αυλής σας.
Για να βοηθήσετε τα πουλιά να ευδοκιμήσουν, βάζετε τροφές υψηλής ενέργειας στις ταΐστρες σας, όπως σπόρους, σουέτ και φυστικοβούτυρο. Το λίπος στο σουέτ είναι ζωτικής σημασίας για τις ενεργειακές ανάγκες των πτηνών. Δίνει την απαραίτητη ενεργειακή ώθηση στα χειμερινά πουλιά, χωρίς την οποία μπορεί να μην επιβιώσουν τον χειμώνα.
Αποφύγετε να βάζετε υπολείμματα τραπεζιού, καθώς τα περισσότερα υπολείμματα τραπεζιού πιθανότατα θα προσελκύσουν ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως ποντίκια ή αρουραίους. Το ψωμί (φρέσκο ή μπαγιάτικο) δεν παρέχει πραγματική θρεπτική αξία για τα πουλιά. Παρά τα όσα πίστευε η γιαγιά σας, το μουχλιασμένο ψωμί μπορεί να είναι άμεσα επιβλαβές για τα πουλιά και να προκαλέσει μυκητιακές ασθένειες όπως η ασπεργίλλωση. Και σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε ποτέ, η σοκολάτα είναι τοξική και για τα πουλιά.
 


Κρατήστε το τακτοποιημένο
Ακριβώς όπως θα κρατούσατε την τραπεζαρία σας καθαρή και τακτοποιημένη, κρατήστε τις ταΐστρες της αυλής σας σε κορυφαίο σχήμα. Τα πουλιά μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά από ανθυγιεινές ταΐστρες. Ένα άρρωστο πουλί μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους εάν η ταΐστρα/ποτιστής δεν διατηρείται καθαρή. Οι περισσότεροι τροφοδότες πρέπει να καθαρίζονται πολύ εύκολα.
 
 
 
Μάθετε για το εποχιακό τάισμα
Φροντίστε να ταΐζετε τις εποχές που τα πουλιά χρειάζονται την περισσότερη ενέργεια, όπως στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης όταν εξαντλούνται οι πηγές σπόρων.
 
Η φθινοπωρινή μετανάστευση, όταν τα πουλιά κατευθύνονται προς τις περιοχές διαχείμασης, είναι ένα εξουθενωτικό κατόρθωμα. Απαιτεί τόνους θερμίδων για την ενέργεια που απαιτείται για να πετάξετε εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια. Οι ταΐστρες πουλιών μπορούν να βοηθήσουν τα άγρια πουλιά να δημιουργήσουν σωματικό λίπος καθώς προετοιμάζονται για το μακρύ ταξίδι τους προς το νότο. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν σταθμό ανεφοδιασμού για τους διερχόμενους μετανάστες καθώς και να βοηθήσουν τα πτηνά που κατοικούν να δημιουργήσουν αποθέματα λίπους για το ταξίδι τους ή για να επιβιώσουν από την πτώση της θερμοκρασίας. Λόγω των φυσικών απαιτήσεων της μετανάστευσης, είναι σημαντικό να δίνουμε στα αποδημητικά πτηνά την καλύτερη δυνατή διατροφή. Οι καλύτεροι σπόροι για το φθινόπωρο είναι εκείνοι που έχουν πολλές πρωτεΐνες και λίπος συσκευασμένα μέσα σε κάθε μπουκιά, όπως ηλιόσπορος, καρδιές φυστικιών κ.α.
Μερικοί άνθρωποι διστάζουν να ταΐσουν το φθινόπωρο επειδή πιστεύουν ότι εάν τα πουλιά έχουν μια σταθερή πηγή τροφής διαθέσιμη το φθινόπωρο, δεν θα μεταναστεύσουν και στη συνέχεια, όταν αυτές οι ταΐστρες αδειάσουν, τα πουλιά θα λιμοκτονήσουν. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα επίπεδα φωτός της ημέρας, το κλίμα και το ένστικτο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εποχιακή μετανάστευση. Μια αξιόπιστη πηγή τροφής είναι μόνο ένας δευτερεύων παράγοντας. Προχωρήστε λοιπόν και ταΐστε τα πουλιά του φθινοπώρου, αλλά κάντε το με υπευθυνότητα.Να είστε σίγουροι ότι τα περισσότερα πουλιά δεν χρειάζονται τη βοήθειά σας το καλοκαίρι. Και παρόλο που μπορείτε να υποθέσετε ότι η περίοδος ωοτοκίας είναι μια κρίσιμη στιγμή για να διατηρούνται καλά οι τροφοδότες πουλιών, πολλά πουλιά επικεντρώνονται στην κατανάλωση εντόμων με μεγάλα λιπαρά για την ενίσχυση της διατροφής τους κατά την εκτροφή νέων. Είναι επίσης σημαντικό για τα νεαρά πουλιά να μάθουν πώς να βρίσκουν φυσικά τρόφιμα, γι' αυτό κάντε ένα διάλειμμα από το γέμισμα των ταΐστρων το καλοκαίρι.


 

 
 

Διατηρήστε τα ασφαλή
Γνωρίζουμε ότι είναι υπέροχο να παρακολουθείς πουλιά από ένα παράθυρο με εικόνες στο σαλόνι σου, αλλά τα πουλιά μπορούν εύκολα να χτυπήσουν στα  παράθυρα που είναι πολύ κοντά. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τον τροφοδότη σας σε μια θέση χωρίς σύγκρουση.
Η ασφάλεια ισχύει επίσης για την ασφάλεια από τα αρπακτικά. Για να βοηθήσετε τα πουλιά να αισθάνονται ασφαλή από τα αρπακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε σύρμα κοτόπουλου ή κλαδιά γύρω από ταΐστρες στο επίπεδο του εδάφους.
 
 
 
Θυμηθείτε το νερό!
Η προστασία των πτηνών όταν επισκέπτεστε τις ταΐστρες σας απαιτεί τρία βασικά συστατικά: το σωστό μείγμα ποιοτικών σπόρων και άλλων τροφών, προστασία από τα αρπακτικά και μια πηγή γλυκού νερού για πόσιμο και μπάνιο. Ποτέ μην υποτιμάτε την ανάγκη παροχής πηγής νερού. Ακόμα και το χειμώνα, τα πουλιά χρειάζονται ένα ποτό. Το χειμώνα, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε έναν θερμοσίφωνα, ώστε να μπορείτε να κρατάτε το λουτρό πουλιών σας ανοιχτό στον πιο κρύο καιρό.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ