ΑΣ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ

01 Δεκεμβρίου, 2022


Η φύση μας εμπνέει. Αλλά η βροχή, ο τρόπος της φύσης να ανανεώνει τα πάντα, είναι θαυματουργός. Μην το βλέπετε ως κακό. Δείτε το ως μια ευκαιρία να βοηθήσετε τα παιδιά να δουν αλλιώς το περιβάλλον.Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να πάρετε σε μια βροχερή μέρα. Βγάλτε το παιδί σας έξω αμέσως όταν βρέχει για να εξερευνήσει αυτόν τον (ανα)νεωμένο κόσμο με όλες του τις αισθήσεις. Μην ξεχάσετε να προετοιμαστείτε! Βεβαιωθείτε ότι τα μικρά ποδαράκια φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια και αδιάβροχα μπουφάν.

Κοιτάξτε γύρω σας με το παιδί σας. Ζητήστε τους να σκεφτούν πώς η βροχή αλλάζει τον εξωτερικό κόσμο. Πώς αλλάζει το περιβάλλον η βροχή; Υπάρχουν νέα ρυάκια από το νερό της βροχής ή και νέες λακκούβες του σχηματίζονται; Πώς φαίνονται διαφορετικά τα δέντρα στη βροχή; Τι κάνει η βροχή στο έδαφος; Αυτό το νερό μπορεί να το απορροφήσει;


 
Μιλήστε για το μέγεθος των σταγόνων της βροχής, την ταχύτητα, την κατεύθυνση, το άγγιγμα στο δέρμα, τον ήχο όταν χτυπούν σε επιφάνειες, την επίδραση στο τοπίο.
Εξερευνήστε μέσα από τις αισθήσεις σας την αίσθηση του ψυχρού ανέμου, τις παγωμένες σταγόνες, το ψιλόβροχο.

Κοίταξε ψηλά

Τα σύννεφα φαίνονται απειλητικά; Γκρι, ομιχλώδες, έτοιμα για βροχή;

Βρείτε μια λακκούβα λάσπης για να πατήσει με τα παιδιά σας. Προτείνετε να σφίξει λίγη λάσπη ανάμεσα
στα χέρια του, για να δει πως γίνεται το χώμα που είναι βρεγμένο καθώς θα ανακαλύψετε και τα είδη του χώματος ανα περιοχή..
 
Ρωτήστε το παιδί σας τι κάνουν τα πλάσματα μια βροχερή μέρα; Τι βλέπουν και τι ακούν; Είναι τα πουλιά ήσυχα μερικές φορές, ακούγονται πιο δυνατά άλλες φορές; Τι γίνεται με τα έντομα;
 
Ζητήστε του να περιγράψει τους ήχους της βροχής.
Η βροχή μπορεί να συμβολίζει συναισθήματα όπως η χαλάρωση, η χαρά, η λύπη, ο θυμός και η περιέργεια.

Την επόμενη φορά που προβλέπεται βροχή, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε την ύπαιθρο με το παιδί σας. Βοηθήστε τους να ανοίξουν τις αισθήσεις τους στα υπέροχα αξιοθέατα, τις μυρωδιές, τις αισθήσεις και τους ήχους της φύσης στη βροχή.