ΠΩΣ Η ΦΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ;

24 Απριλίου, 2023

Το 1983, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Howard Gardner εισήγαγε μια νέα θεωρία της νοημοσύνης στο βιβλίο του Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. Η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης αμφισβήτησε την ιδέα ενός ενιαίου IQ και αντί αυτού πρότεινε ότι υπάρχουν πολλαπλοί τύποι ανθρώπινης νοημοσύνης, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας πληροφοριών.
Είναι μια συναρπαστική θεωρία, αλλά εκεί που γίνεται ενδιαφέρουσα από τη δική μας οπτική γωνία είναι το 2006 όταν ο Gardner εισήγαγε ένα πρόσθετο: τη φυσιοκρατική νοημοσύνη.
Ο Gardner όρισε τη φυσιοκρατική νοημοσύνη ως τη μορφή νοημοσύνης που επιτρέπει στα άτομα να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν μεταξύ των προϊόντων του φυσικού κόσμου όπως τα ζώα, τα φυτά, τα είδη των βράχων και τα καιρικά μοτίβα (Gardner, 1999). Σύμφωνα με τον Gardner, τα άτομα που είναι υψηλά σε αυτό το είδος νοημοσύνης είναι πιο εναρμονισμένα με τη φύση και συχνά ενδιαφέρονται να γαλουχήσουν, να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να μάθουν για άλλα είδη.
 
 
 
Ποιος έχει φυσιοκρατική νοημοσύνη;
 
Τα άτομα με αυτό το είδος νοημοσύνης λατρεύουν να βρίσκονται έξω στη φύση και να μαθαίνουν γι' αυτήν. Μαθαίνουν καλύτερα όταν το θέμα σχετίζεται με κάτι στη φύση. Έχουν μια μοναδική ικανότητα να εκτιμούν τον φυσικό κόσμο και τα θαύματα του και είναι προσεκτικοί παρατηρητές των αλλαγών στη φύση.
Οποιαδήποτε ευκαιρία να εξερευνήσουν, να μάθουν τον φυσικό κόσμο είναι πιθανό να ενδιαφέρει ένα άτομο με αυτό το είδος νοημοσύνης. Έχουν την τάση να νοιάζονται για τον φυσικό κόσμο και επιδιώκουν να τον διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η φυσιοκρατική νοημοσύνη καθοδηγεί τους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν ό,τι μπορούν για τη φύση, όπως η αναγνώριση νέων ειδών ή η εξερεύνηση νέων οικοτόπων. Ενθουσιάζονται με το να βρίσκονται έξω στη φύση και βρίσκουν νόημα σε δραστηριότητες που βασίζονται στη φύση. Έχουν μια κλήση να φροντίζουν ζώα ή κατοικίδια. Αλλά ίσως ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά είναι ότι οι φυσιοκρατικά έξυπνοι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους ως μέρος της φύσης, αντί να είναι αποκομμένοι από το περιβάλλον τους.
 
Τι υπέροχο αν όλα τα παιδιά μπορούσαν να αναπτύξουν φυσιοκρατική νοημοσύνη. Τι ασφαλές μέλλον θα αντιμετώπιζε ο πλανήτης μας. Γνωρίζουμε ότι για να είναι τα παιδιά ενημερωμένοι πολίτες και να ενεργούν ως περιβαλλοντικοί διαχειριστές, πρέπει να έχουν κατανόηση του φυσικού κόσμου.
 
Τα καλά νέα είναι ότι ο Gardner πιστεύει ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει πολλαπλές νοημοσύνη σε όλη τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της νατουραλιστικής νοημοσύνης, ειδικά κατά την παιδική ηλικία. Όπως και άλλες ευφυΐες ή δυνάμεις, η φυσιοκρατική νοημοσύνη δεν είναι σταθερή όπως ένα τυπικό IQ. Μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί σε όλη τη ζωή ενός ατόμου.
 
 Πώς μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε ένα παιδί να αναπτύξει τη νατουραλιστική του νοημοσύνη;
 
Δεδομένου ότι η φυσιοκρατική νοημοσύνη είναι σε μεγάλο βαθμό μια πρακτική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε τη φυσιοκρατική νοημοσύνη είναι να βγείτε έξω, να δώσετε προσοχή στη φύση, να είστε περίεργοι για αυτήν και απλώς να μάθετε γι' αυτήν.
 
Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές για την ανάπτυξη φυσιολατρικής νοημοσύνης:
 
Εξάσκηση στις δεξιότητες νεαρών φυσιολόγων:
 Οι φυσιοδίφες κάνουν παρατηρήσεις σχετικά με τα πρότυπα και τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντος τους. Αναπτύσσουν μια κατανόηση και εκτίμηση για τον φυσικό κόσμο που χρειάζεται πολύ ο καθένας και ο κάτοικος αυτού του πλανήτη. Και για να το κάνουν αυτό, δίνουν μεγάλη προσοχή στον φυσικό κόσμο. Φυσικά, θεωρούμε την ανάπτυξη νέων φυσιοδίφες ως ειδικότητά μας, ώστε να έχετε έρθει στο σωστό μέρος! Για να ξεκινήσετε τη φυσιολατρική εκπαίδευση του παιδιού σας, ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη βασική ανάρτηση, Γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε το παιδί σας να γίνει φυσιοδίφης.
 
Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση:
 Η φροντίδα των ζώων είναι καλή για τα παιδιά. Όχι, είναι σημαντικό για τα παιδιά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και επίγνωση και σεβασμό για τη φύση. Η φροντίδα ενός οικογενειακού κατοικίδιου μπορεί να σας βοηθήσει να συνδέσετε το παιδί σας με τη φύση. Ασκώντας καλή διαχείριση κατοικίδιων ζώων, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τη χαρά της ανάληψης ευθύνης για την παροχή των αναγκών ενός άλλου ζωντανού όντος. Μελέτες έχουν βρει ότι η ενσυναίσθηση για τα ζώα μπορεί να μεταφραστεί σε συναισθηματική επένδυση στην ευημερία του φυσικού κόσμου.
 
Δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση:
Να παρατηρούν τις αλλαγές της και να μαθαίνουν γι' αυτήν είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξετε τη φυσιολατρική σας νοημοσύνη. Πιθανότατα κάνετε πολλά από αυτά με τα παιδιά σας, αλλά παραδείγματα θα ήταν η παρατήρηση πουλιών ή η σίτιση πουλιών, η κομποστοποίηση, η κηπουρική, η οικοδόμηση εντόμων, η καταγραφή της φύσης, η φωτογραφία φύσης, το σχέδιο φύσης, η συλλογή μουσείων της φύσης.
 
Βγείτε εκεί έξω!
Όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί στη φύση, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσει περιέργεια, ενδιαφέρον και σύνδεση. Είτε πεζοπορία, κατασκήνωση, παρατήρηση πουλιών, εξερεύνηση λιμνούλας, πεζοπορία σε λάσπη ή απλά μια απλή βόλτα στη φύση, όσο περισσότερο τα παιδιά περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, τόσο πιο φυσιοκρατικά έξυπνα θα είναι. Το καλύτερο μέρος για τη φύση - υπάρχει κάτι για όλους!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩ

ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ;