ΚΗΠΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 01 Μαρτίου, 2021 Κήπος

Οι πράσινες σκέψεις και οι κλεφτές ματιές στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να βοηθούν αυτούς που αγαπάνε τα φυτά, άλλοι όμως μπορούν να επιλέξουν μια πιο άμεση και πρακτικότερη λύση, για τα κηπο-ενδιαφέροντά τους, απλώς αναζητώντας να τοποθετήσουν τα χρώματα των λουλουδιών και της πρασινάδας μέσα στο σπίτι τους.

Ειδικά γι’ αυτούς που ζουν στις πόλεις ο πόθος για επαφή με την φύση είναι αυξημένος. Γι’ αυτούς που ζουν στα βόρεια της Ελλάδας ακόμη περισσότερο λόγω του ότι οι ψυχροί μήνες ανάλογα την χρονιά είναι αρκετοί ώστε να πιάσουν σχεδόν και τον μισό χρόνο εγκλωβίζοντάς τους μέσα στα σπίτια τους.Η λύση είναι να φέρουμε τα φυτά μέσα στο σπίτι. Μπορούν να προσφέρουν αυτήν την επαφή με την φύση, γιατί είναι ζωντανοί οργανισμοί που ζουν μαζί μας και αναπτύσσονται στο ίδιο περιβάλλον με εμάς. Ομορφαίνουν με την παρουσία τους κάθε χώρο, προσθέτοντας φυσικά χρώματα, σχήματα, μορφές και αρώματα.

Όταν όμως χρησιμοποιούνται τυχαία στο χώρο δείχνουν περιττά και μερικές φορές μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με την διακόσμηση του δωματίου. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να εμπιστευτούμε στον ειδικό την χρησιμοποίηση των φυτών στο περιβάλλον μας.Ο επαγγελματίας ξέρει πολύ καλά της ιδιότητες του κάθε φυτού και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συμπλήρωση ενός διακοσμητικού σχεδίου.


Πώς να επιλέξω τα φυτά;


Το σχήμα των φυτών κάνει την πρώτη και την μεγαλύτερη εντύπωση που οφείλεται στην πυκνότητα βλάστησης, στο μέγεθος και στον αριθμό των στελεχών και κλάδων, στην τακτοποίηση των φύλλων και στο μέγεθός τους. Το σχήμα είναι το πιο δυνατό και θεαματικό χαρακτηριστικό ενός φυτού. Μπορούμε να πούμε ότι με την πρώτη ματιά μας δηλώνει την προσωπικότητα και ταυτότητά του.

Το χρώμα ως δεύτερη σημαντική ιδιότητα σχετίζεται με τα άνθη του και με το χρώμα των φύλλων του.
Παράλληλα η υφή των φύλλων είναι η αίσθηση που λαμβάνουμε από το φυτό αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερη σχέση.
Τέλος το μέγεθος και το σχήμα των λουλουδιών αποτελούν την ανάδειξη της ολοκληρωμένης ομορφιάς του φυτού στην εποχή ανθοφορίας. Το βοηθάμε κόβοντας τα απανθισμένα άνθη, ώστε να αναπτύξει νέα και περισσότερα.

Σε τι γλάστρα να το φυτεύσω;


Η ποικιλία των φυτοδοχείων-γλαστρών πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι εταιρείες του χώρου έχουν δημιουργήσει γλάστρες πραγματικά για κάθε γούστο. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε μεγάλη γκάμα ειδών από τις παραδοσιακές πήλινες, πλαστικές σε διάφορες ποιότητες, ξύλινα φυτοδοχεία μέχρι και μεταλλικά σε πολύ έξυπνη και μοντέρνα σχεδίαση.


Ποιά είναι η καλύτερη γλάστρα για το φυτό;
Τα φυτά όταν φυτευθούν σε γλάστρα όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, αντιλαμβάνονται την θέση τους και το χώρο που έχει το ριζικό σύστημα να αναπτυχθεί. Η ρίζα του φυτού ευνοείτε όταν συναντάει χώμα που η μηχανική σύστασή του του δίνει τις προυποθέσεις που αναζητά για την ευκολία της διείσδυσης, τον αερισμό της ρίζας και άλλα στοιχεία που χρειάζεται.

Η πήλινη γλάστρα είναι η γλάστρα η οποία επιτρέπει τον αερισμό του χώματος, όταν αυτή δεν έχει βαφτεί η βερνικωθεί ώστε να κλείσουν οι πόροι του πηλού. Βέβαια δεν σημαίνει ότι στα υπόλοιπα είδη γλαστρών τα φυτά θα έχουν πρόβλημα λόγω του μη αερισμού του χώματος, απλά θα ήταν ένα θετικό στοιχείο για την εύρωστη ανάπτυξή τους. Χαρακτηριστικό των πήλινων γλαστρών είναι τα πάρα πολλά ανάγλυφα σχήματα πάνω σε αυτές που πολλές φορές μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπως και το μεγάλο βάρος τους που λειτουργεί πλεονεκτικά σε σημεία με ισχυρό άνεμο.

Η πλαστική γλάστρα. Οι πλέον διαδεδομένες κυρίως λόγω της ευκολίας που παρέχουν στην μεταφορά τους και στο χαμηλό κόστος αγοράς. Ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των φυτών όπως και στις δικές μας, τις διακοσμητικές ανάγκες, ειδικά που τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες κατασκευής έχουν προχωρήσει στην παραγωγή εξαιρετικών ποιοτήτων πλαστικού τα οποία δύσκολα τα ξεχωρίζουμε από τις πήλινες με την πρώτη ματιά. Στο κομμάτι των πλαστικών γλαστρών ανήκουν και τα αυτοποτιζόμενα φυτοδοχεία τα οποία αποτελούν επανάσταση στην ευκολία που μας παρέχουν. Τέλος πια στην έννοια, του να ποτίσουμε το φυτό που έχουμε στο σαλόνι μας ή τα φυτά στο γραφείο μας.

Οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες παρέχουν νερό στο φυτό το οποίο ανάλογα το είδος και το μέγεθος της γλάστρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τους δύο μήνες! Μπορούμε να είμαστε στις διακοπές μας και να μην ανησυχούμε για τα φυτά μας. Επίσης οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες δεν θα σας θυμίσουν καθόλου τις συνηθισμένες. Στην πλειονότητα αποτελούν μοναδικά σχεδιαστικά κομμάτια και υψηλής διακοσμητικής αξίας που στέκονται άξια δίπλα σε ένα πανάκριβο έπιπλο συμπληρώνοντας την εικόνα.

Οι ξύλινες γλάστρες απευθύνονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και όχι μέσα στο σπίτι εκτός αν έχουμε δημιουργήσει κατάλληλο εσωτερικό κήπο. Κατασκευασμένες από ξύλο αντοχής και με την σωστή από εμάς εγκατάσταση του φυτού δεν θα μας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο χρόνο, αντιθέτως θα δώσει την πινελιά του χρώματος και της αίσθησης που πραγματικά μόνο το ξύλο μπορεί να δώσει.

Μεταλλικά ή από αλουμίνιο φυτοδοχεία ερμηνεύουν την τελευταία τάση της μόδας. Πράγματι συνάντησα σε έκθεση εκπληκτικά κομμάτια με έντονη σχεδιαστική άποψη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών και σχημάτων. Στο μέταλλο και το αλουμίνιο θα συναντήσουμε γλάστρες για κάθε χώρο και για το εσωτερικό του σπιτιού μας με αυτοποτιζόμενα μοντέλα και για την βεράντα μας καλύπτοντας και τον πιο απαιτητικό φίλο των φυτών.Κατάλληλος φωτισμός;

Τεχνητός φωτισμός Ακτινοβολία ανά είδος λαμπτήρα σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού Φυσικός φωτισμός Το κάθε φυτό έχει το δικό του σημείο φωτοκορεσμού Υπάρχουν 3 κατηγορίες


 

  • χαμηλός φωτισμός : φτέρες, πιλέα, πιπερόμιες, φιττόνια
 

  • μεσαίος φωτισμός : καλαθέα, κορδυλίνη, μονστέρα, φιλόδενδρο
     
 

  • υψηλός φωτισμός : κισσός, φίκοι, γιούκα

 
Τι φροντίδα χρειάζονται ;

Λίπανση Βασική λίπανση P K N υδατοδιαλυτά Συχνότητα ανάλογα το είδος μια δυο φορές το μήνα είναι ικανοποιητικό σε γενικές γραμμές

Κάθάρισμα φύλλων Χλιαρό νερό μα διαλυμένο σαπούνι με μαλακό σφουγγαράκι ή ύφασμα

Πότισμα Ανάλογα το είδος 3 κατηγορίες υγρασίας 30-40% 60% 80%Σχετικά άρθρα

 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ