ΕΛΙΧΡΥΣΟ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΘΙΜΙΟΥ 22 Μαϊου, 2020 Κήπος
Ελίχρυσο το  έρπον ή Helichrysum petiolare  είναι πολυετής, έρπον, αειθαλής πόα με σφαιρική μορφή και φύλλωμα ωοειδές σε ασημί χρώμα. Το φυτό αυτό προέρχεται από το Ανατολικό Ακρωτήριο.
Η λέξη Helichrysum προέρχεται από το "Helios", που στα ελληνικά σημαίνει ήλιος και «chrysos» που σημαίνει χρυσό, αναφερόμενος στο χρώμα πολλών από τα άνθη των ειδών του γένους. Υπάρχουν πάνω από 600 είδη Helichrysum που συναντώνται σε όλο τον κόσμο, με τα 244 να βρίσκονται στη Ν. Αφρική. 

Είναι φυτό χαμηλής ανάπτυξης με έρπουσα, μικρά, γκρίζα φύλλα. Τα λουλούδια έχουν το σχήμα μαργαρίτας, κίτρινες ακτίνες γύρω από ένα πιο σκούρο κίτρινο κέντρο. Η ανθοφορία αρχίζει με το τέλος της άνοιξης και κρατάει μέχρι τα πρώτα κρύα.
Καλλιεργητικές φροντίδες


Δεν έχει απαιτητικές καλλιεργητικές φροντίδες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και αμμώδη καλά στραγγιζόμενα εδάφη, καθιστώντας το ιδανικό για εκείνα τα σημεία στον κήπο όπου τίποτα άλλο δεν φαίνεται να θέλει να αναπτυχθεί.
 Η άφθονη χρυσαφένεια ανθοφορία προκαλεί εντυπωσιακή αντίθεση καθώς το φύλλωμα του φυτού είναι γκρίζο. Είναι ιδανικό για κάλυψη εδάφους με το πυκνό του φύλλωμά του να το καθιστά ιδανικό για εδαφοκάλυψη έως και 1μ ανά φυτό.
Στον κήπο

Είναι κατάλληλο για ζαρντινιέρες, μπαλκόνια και βραχόκηπους. Συμπεριφέρεται εξαιρετικά και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες.