68η Ανθοκομικη Εκθεση Κηφισιας

29 Απριλίου, 2022

Συνέντευξη με την Ελίνα Κατσίκα, επικεφαλής του Εκθεσιακού μέρους της 68ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, Γεωπόνο -  Αρχιτέκτονα Τοπίου.


Κυρία Κατσίκα, πέρυσι βάλατε πολύ ψηλά τον πήχη με τους «Κήπους του Κόσμου», παρουσιάζοντας κήπους διαφορετικών φιλοσοφιών από διάφορες χώρες του κόσμου. Τι σχεδιάσατε για φέτος;

Όντως πέρσι ταξιδέψαμε τους επισκέπτες σε 9 διαφορετικές χώρες του κόσμου μέσω των κήπων τους. Φέτος αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα με τους «ΚΗΠΟΥΣ ΕΥΕΞΙΑΣ». Το θέμα επιλέχθηκε γιατί θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του πρασίνου στην ζωή μας.  Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κάθε χώρος πρασίνου είτε είναι κήπος, είτε είναι μπαλκόνι ή ένας ευρύτερος χώρος όπως πάρκο ή άλσος, επιδρά θετικά στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, πόσω μάλλον όταν έχει σχεδιαστεί εξαρχής με αυτό το σκοπό, να προσφέρει ευεξία. Ο επισκέπτης λοιπόν των κήπων θα μπορέσει να ανακαλύψει πώς σε έναν κήπο μπορεί κανείς εξασκήσει το σώμα και το μυαλό του, να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του, να τα επεξεργαστεί, να επανακαθορίσει τη σχέση του με τη φύση και να εφεύρει από την αρχή τον εαυτό του. Κυρίως, όμως, πώς μπορεί να αντλήσει χαρά και ηρεμία φροντίζοντας τα φυτά του που έχουν τόσα να του προσφέρουν!
 
Φιλόδοξο πρότζεκτ! Πόσοι κήποι είναι; Τι έκταση καταλαμβάνουν; Δώστε μας λίγα στοιχεία παραπάνω.

Είναι έντεκα κήποι, έκτασης από 50 έως 100 τετραγωνικά περίπου ο καθένας, που έχουν σχεδιάσει και επιμεληθεί ομάδεςΑρχιτέκτονωνΤοπίου, Γεωπόνων και Μηχανικών από την χώρα μας αλλά και από το εξωτερικό. Την προσπάθεια αυτή πλαισίωσαν και στήριξαν φυτωριούχοι της χώρας μας και πολλοί άλλοι επαγγελματίες του χώρου όπως εταιρείες που εμπορεύονται χώμα, χαλίκια, βότσαλα, φλοιό πεύκου, είδη κήπου, ξυλεία, έπιπλα, φωτισμό εξωτερικών χώρων και πολλοί εθελοντές. Είναι πράγματι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Δήμος Κηφισιάς και η Ανθοκομική στηρίζουν ολόψυχα τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.
 

Με τους θεματικούς αυτούς κήπους, η Ανθοκομική Έκθεση έχει πλέον αποκτήσει και εκθεσιακό κομμάτι, πέραν του ούτως ή άλλως κορυφαίου εμπορικού χαρακτήρα που πάντα είχε, με τους καλύτερους παραγωγούς της χώρας να εκθέτου προς πώληση τα προϊόντα τους. Αυτή η διττή φυσιογνωμία, συνδυαζόμενη με ένα ευρύτατο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, τοποθετεί την Ανθοκομική Κηφισιάς μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη. Είμασε περήφανοι για αυτό!

Συγχαρητήρια, η αναβάθμιση της Έκθεσης είναι πράγματι εντυπωσιακή.
Πείτε μας ποιοι κήποι θα παρουσιαστούν λοιπόν.

Θα σας πω επιγραμματικά τους τίτλους. Από αυτούς μερικοί φανερώνουν και τι θα δει ο επισκέπτης, άλλοι πάλι καθόλου. Δεν θα δώσω όμως περισσότερα στοιχεία για τον καθέναν για να έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης να τους ανακαλύψει μόνος του!
Είναι λοιπόν οι εξής:
1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ 2. Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΗΠΟΣ 3. ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ 4. ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 5. Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ 6. JARDINDEBESIGNOLES 7. ΚΗΠΟΣ ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ 8. ΚΗΠΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 9. AD’ALTA 10. ΚΗΠΟΣ ΑΛΛΙΩΣ |Ελληνικός αρωματόκηπος και ευεξία] 11. ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ
Κι αν κάποιος εμπνευστεί από τους κήπους αυτούς και θελήσει να δημιουργήσει κι εκείνος έναν, τι πρέπει να κάνει;

Θα πρότεινα στα πρώτα του βήματα να συμβουλευτεί έναν ειδικό.  Είναι ωραίο να υπάρχει ένα όραμα αρκεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί σωστά για να μπορέσει να έχει επιτυχία και να ευημερήσει. Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι γεωπόνοι-αρχιτέκτονες τοπίου στη χώρα μας οι οποίοιμπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τον προσωπικό σας παράδεισο.Από κει και πέρα το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη για τα φυτά, το μεράκι για τη γη και η προσωπική ενασχόληση.
68ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Πέμπτη, 28 Απριλίου στις 20.00. Η έκθεση λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ και θα είναι ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου.


Η είσοδος είναι δωρεάν τις καθημερινές από το πρωί έως τις 16:00. Εισιτήριο 1,5 ευρώ θα ισχύει για μετά τις 16.00 και τα Σαββατοκύριακα.