ΤΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΒΑΝΤΑ

06 Δεκεμβρίου, 2023

Συνδυάστε αυτά τα φυτά με λεβάντα για δημιουργήσετε τέλειους συνδυασμούς κήπου.
 
Η λεβάντα (Lavandula spp.) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά του κήπου, που καλλιεργείται για την ευρεία γκάμα γαστρονομικών, φαρμακευτικών και διακοσμητικών χρήσεων. Αυτό το πολυετές βότανο παράγει αρωματικό γκριζοπράσινο φύλλωμα και λεπτές αιχμές και  λουλούδια σε αποχρώσεις του μωβ, του μπλε, του ροζ ή του λευκού. Οι ποικιλίες λεβάντας ποικίλλουν ως προς τον χρόνο άνθισης, από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι.
Ιθαγενής στην περιοχή της Μεσογείου, η λεβάντα είναι εύκολο να αναπτυχθεί όταν έχει τις κατάλληλες συνθήκες. Τα φυτά προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και είναι ανθεκτικά στην ξηρασία μόλις εγκατασταθούν.
Η λεβάντα είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτό τοπίου, που συνδυάζεται καλά με πολλά άλλα καλλωπιστικά φυτά σε μικτά παρτέρια, υδάτινα τοπία, σε μικρές μπορντούρες εισόδου, βότανα και κήπους κουζίνας. Δείτε τι να φυτέψετε παρέα με λεβάντα και πώς να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους συνδυασμούς στην αυλή σας.


 
ΛΕΒΑΝΤΑ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Τα φυτά συντροφιάς έχουν παρόμοιες ανάγκες ανάπτυξης και συμπληρωματικά χαρακτηριστικά όπως η δομή, η υφή, το χρώμα και το σχήμα. Μπορούν επίσης να παρέχουν οφέλη όπως η απώθηση επιβλαβών παρασίτων, η μείωση της συντήρησης του κήπου ή η προσέλκυση επικονιαστών.
 
Σας συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για να αναπτυχθούν παρεά με την λεβάντα.
 
Αφρικάμικη μαργαρίτα (Osteospermum spp.)

Πιο συχνά καλλιεργείται ως ετήσιο

Ηλιόλουστες θέσεις

Όρθια θαμνώδης
Τέλη άνοιξης ξεκινάει η ανθοφορία έως τα πρώτα κρύα.
 
Αυτό το τρυφερό πολυετές ή μονοετές φυτό παράγει ωοειδές πράσινο φύλλωμα και μικρά λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα σε μια σειρά χρωμάτων, παρέχοντας αντίθεση με τα αιχμηρά ραβδιά της λεβάντας. Χρησιμοποιήστε την αφρικανική μαργαρίτα σε παρτέρια κήπου γύρω από τα φυτά λεβάντας ή συνδυάστε τα σε φυτοδοχεία.
 
 
Άλλιου (Allium spp.)


Ηλιόλουστες θέσεις

Χρόνος άνθισης από την  Άνοιξη έως καλοκαίρι
 
Το Allium αναπτύσσεται από βολβούς. Τα επιδεικτικά λουλούδια σε σχήμα σφαίρας έρχονται σε αντίθεση με το αιχμηρό σχήμα των ανθέων λεβάντας. Η λεπτή όρθια ανάπτυξη του είναι χρήσιμη για την πλήρωση των κενών γύρω από τα φυτά λεβάντας.
 Αρτεμισία (Artemisia spp.)


Πολυετές φυτό  

Ηλιόλουστες θέσεις

Χρόνος άνθισης από το Καλοκαίρι έως το Φθινόπωρο. Τα λουλούδια σε πολλές ποικιλίες είναι ασήμαντα

Η Αρτεμισία καλλιεργείται για το βαθύ λοβώδες ασημένιο φύλλωμα που προσθέτει το ενδιαφέρον του φόντου στο τοπίο. Η απαλή πουπουλένια υφή και ο υποτονικός χρωματισμός συμπληρώνουν το λεπτό φύλλωμα και τις δροσερές αποχρώσεις των λουλουδιών λεβάντας. Όταν συνδυάζεται με λεβάντα, φυτέψτε την αρτεμισία σε μια λωρίδα δίπλα στο κράσπεδο ή σε υδάτινο περίγραμμα
 

Νεπέτα (Nepeta spp.)

Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά

Χρόνος άνθισης από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο

Είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με τη λεβάντα, αλλά είναι πιο ανθεκτικό στο κρύο. Αυτό το σκληρό ποώδες πολυετές φυτό είναι πιο ανεκτικό σε διαφορετικά εδάφη και συνθήκες ξηρασίας από τη λεβάντα.
 Εχινάκι (Echinacea spp.)


Ηλιόλουστες θέσεις

Χρόνος άνθισης το Καλοκαίρι

Είναι ένα από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς της λεβάντας. Τα σκούρα ροζ λουλούδια σε σχήμα κώνου έρχονται σε αντίθεση με τις συγκρατημένες αποχρώσεις και την αιχμηρή μορφή των ανθέων της λεβάντας. Ανθίζουν περίπου την ίδια εποχή, προσφέροντας καλοκαιρινό χρώμα που διαρκεί.
 
 Κατηφές (Tagetes spp.)


Καλλιεργείται ως ετήσιο

Ηλιόλουστες θέσεις

Χρόνος άνθισης: Τέλη άνοιξης έως τα πρώτα κρύα
 
Τα έντονα κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα άνθη = συμπληρώνουν τις πιο ψυχρές αποχρώσεις των ανθέων της λεβάντας. Τα φυτά ευδοκιμούν σε παρόμοιες συνθήκες ανάπτυξης με πλήρη ήλιο και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Καλλιεργήστε κατιφέ και λεβάντα μαζί σε μια κουζίνα ή κήπο με βότανα για να απωθήσετε τα παράσιτα.
 Ρίγανη (Origanum spp.)


Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά

Χρόνος άνθισης: Καλοκαίρι έως φθινόπωρο, ανάλογα με την ποικιλία

Η ρίγανη είναι ένα κοινό γαστρονομικό βότανο με μικροσκοπικά λουλούδια που προσελκύουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές, βοηθώντας στη γύρη των καλλιεργειών. Συνδυάστε ρίγανη με λεβάντα σε κήπο με βότανα ή κουζίνα.
 Τριαντάφυλλο (Rosa spp.)


Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά

Χρόνος άνθισης: Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
 
Η λεβάντα και τα τριαντάφυλλα είναι κλασικοί σύντροφοι στον κήπο, που συνδυάζονται καλά με επίσημα τοπία αγγλικού στιλ και περιγράμματα σε στιλ εξοχικής κατοικίας. Τα τριαντάφυλλα θάμνων είναι τα καλύτερα είδη για να φυτέψετε κοντά στη λεβάντα. Τα τριαντάφυλλα απαιτούν περισσότερο νερό και πλουσιότερο έδαφος από τη λεβάντα, οπότε αφήστε χώρο μεταξύ των φυτών για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες καλλιέργειας.
 

Δενδρολίβανο (Salvia rosmarinus)

Ηλιόλουστες θέσεις

Χρόνος άνθισης: Από το τέλος του χειμώνα έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την ποικιλία

Αυτό το πολυετές βότανο είναι εγγενές στην ίδια περιοχή με τη λεβάντα, αν και το δεντρολίβανο είναι λιγότερο ανθεκτικό. Και οι δύο έχουν παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά με μια θαμνώδη συνήθεια, κοντά αιχμηρά φύλλα και λουλούδια σε παστέλ απόχρωση. Το δεντρολίβανο ανθίζει σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, παρατείνοντας την περίοδο ανθοφορίας. Φυτέψτε δεντρολίβανο μαζί με λεβάντα σε ανάμεικτο περίγραμμα ή χρησιμοποιήστε το ως αντιστάθμιση. Οι γεύσεις της λεβάντας και του δεντρολίβανου συνδυάζονται καλά σε πολλά γαστρονομικά πιάτα.
 Σάλβια (Salvia spp.)


Ηλιόλουστες θέσεις

Χρόνος άνθισης: Από το τέλος του χειμώνα έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την ποικιλία
 
Τα σωληνοειδή άνθη των φυτών  ποικίλλουν ευρέως ως προς το χρώμα, το σχήμα και τον χρόνο άνθισης, προσθέτοντας αντίθεση και επεκτείνοντας την περίοδο ανθοφορίας όταν συνδυάζονται με λεβάντα.
 

SEDUM (Sedum spp.)

Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά

Χρόνος άνθισης: Καλοκαίρι έως φθινόπωρο
 
Το Sedum είναι ένα χυμώδες φυτό με σαρκώδες φύλλωμα και συστάδες από άνθη σε σχήμα αστεριού σε διάφορα χρώματα. Τα λουλούδια εμφανίζονται από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, επεκτείνοντας την περίοδο ανθοφορίας μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας των φυτών λεβάντας.