ΣΠΑΝΑΚΙ - ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

ΙΩΑΝΝΕΤΑ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ 11 Ιουνίου, 2020 Κήπος

Το φυτό σπανάκι ανήκει στην τάξη Καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae). Καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία.


Χαρακτηριστικά

Μονοετές ή διετές φυτό καλλιεργείται για τα παχιά τριγωνικά φύλλα του. Αυτά βρίσκονται κοντά στη ρίζα, έχουν χρώμα βαθύ πράσινο και λεία ή κυματιστή επιφάνεια. Όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη και η θερμοκρασία αρκετά υψηλή τότε αναπτύσσεται ένας βλαστός που φέρει μία ταξιανθία με μικρά άνθη.

Ο καρπός είναι ένα πολύ μικρό μονόσπερμο καρύδι που μερικές φορές φέρει και αγκαθωτό περίβλημα. 





Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με σπορά απευθείας  στο χώμα. Στην Ελλάδα οι σπόροι ή σπέρνονται στα "πεταχτά" ή φυτεύονται με σπαρκτικές μηχανές σε γραμμές με απόσταση 20-30cm. Το βάθος σποράς πρέπει να είναι περίπου 1-2cm. Η σπορά γίνεται από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι της αρχές της άνοιξης.

Αν δεν υπάρχουν βροχές τότε χρειάζεται λίγο πότισμα. Πολλές από τις καλλιέργειες πάντως είναι ξερικές.

Συγκομιδή

Γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά.

 

Ποικιλίες

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες σπανακιού. Οι πιο γνωστές στην Ελλάδα είναι

το κοινό σπανάκι
η πριγκίπισσα Τζουλιάνα
το κοντό σπανάκι 
το πλατύφυλλο Άργους
Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυές, ως άγριο σπανάκι. Έχουν αναπτυχθεί και κάποια υβρίδια για μεγαλύτερη παραγωγή.

 




Στην κουζίνα


Το βρίσκουμε φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο. Ακόμη μπορεί να διατηρηθεί και σε κοινούς καταψύκτες, αφού πρώτα ζεματιστεί, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), μέσα σε διάφορες πίτες ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες!
Μπορεί να προστεθεί σε θρεπτικούς χυμούς, ενώ όταν καταναλώνεται μαγειρεμένο, χάνει την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C.

 

Σπανάκι στο πιάτο


Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι





 
Υλικά

500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας) (ιδανικά κοσκινισμένο)
2 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι
50 γρ ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ μέλι
170 γρ ζεστό νερό (περίπου 35-40 βαθμούς)
120 γρ σπανάκι (μόνο τα φύλλα) ή και περισσότερο
1 κ.γ αλάτι (τουλάχιστον)

 
Εκτέλεση
 

  • Πρώτα πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά. Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα. Προσοχή!!!Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι παρά μόνο τα δάχτυλα μας

 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του αρτοπαρασκευστή τοποθετείς την μαγιά, το μέλι, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 γρ ζεστό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά να βγάλει φουσκάλες δηλαδή

 

 

  • Μετά από λίγο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

 

 

  • Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ή απλά αφήνεις τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει όλη τη δουλειά

 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου

 

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη

 

  • Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι

 

 

  • Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη

 


 

  • Τοποθετούμε κάθε κριτσίνι στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά ή 18 λεπτά αν τα θέλουμε τραγανά ή 20 λεπτά αν τα θέλουμε κριτσανιστά.

 

 

  • Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά αλλά σε λίγα λεπτά θα σκληρύνουν




Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους σπανάκι

Σπανάκι πλατύφυλλο raccolto 5916


 

Κωδικός: 12891

Ποικιλία με μεγάλο φύλλωμα λείο, χρώματος απαλού πράσινου και σχήματος οβάλ, κατάλληλο για φθινοπωρινή σπορά. Διατίθεται σε φάκελο των 40 g.

Συσκευασία: Φάκελος Μεγάλος

Εποχή σποράς: Άνοιξη, Φθινόπωρο

Μήνας σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος

Ημέρες συγκομιδής μετά τη σπορά: 40


Τιμή: 0,90€

Για παραγγελίες μπορείτε να μας στείλετε email sales@gardenmagazine.gr
ή καλέστε μας στο 210 77 12 713.