ΠΡΙΜΟΥΛΑ

17 Ιανουαρίου, 2020
Η πρίμουλα (Primula sp., Primulaceae) είναι πολυετές ποώδες φυτό με πράσινα φύλλα που αναπτύσσονται σε ροζέτες.

Πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει στις αρχές της άνοιξης και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.
Τα περισσότερα είδη του γένους κατάγονται από εύκρατες περιοχές του Β. ημισφαιρίου και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα και τα Ιμαλάια. Οι διάφορες ποικιλίες διαφέρουν μεταξύ τους, κυρίως στο σχήμα και το χρώμα των ανθέων.

Έχει μεγάλες ταξιανθίες και το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, τα φύλλα πέφτουν και το φυτό πέφτει σε λήθαργο, γι’ αυτό η πρίμουλα χρησιμοποιείται σαν ετήσιο καλλωπιστικό φυτό.

 


Ποικίλες

Το γένος Primula περιλαμβάνει 400-500 είδη από τα οποία έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια. Τα πιο γνωστά είναι η dreamer, white, obconica cantata red και white, (έχουν ομπρελοειδείς ταξιανθίες) japonica, prolifera, (επάληλες ταξιανθίες) και beesiana, florindae Kaillour (σφαιρικές ταξιανθίες).

Υπάρχουν είδη και ποικιλίες όπου τα ανθικά στελέχη είναι πολλά, μικρά, εκφύονται από το έδαφος και κάθε ένα φέρει ένα άνθος. Σε πολλά είδη πρίμουλας τα φύλλα, τα ανθικά στελέχη και κάποια σημεία από τα πέταλα, καλύπτονται από μία κηρώδη λευκή ουσία. Τα άνθη είναι μικρά ή μεγάλα, μονά ή διπλά, με διάφορα σχήματα (καμπανοειδή, αστεροειδή, επίπεδα) και χρώματα. Το μόνο χρώμα που δεν έχουν οι πρίμουλες είναι το καθαρό μπλε. Τα άνθη σε πολλά είδη έχουν περισσότερα από ένα χρώματα.

Οι περισσότερες πρίμουλες ανθίζουν από το Φεβρουάριο μέχρι Μάιο. Ωστόσο υπάρχουν είδη που ανθίζουν κατά το Μάιο – Ιούνιο και άλλα που ανθίζουν μέσα στο Φθινόπωρο.

 


Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, το ύψος και η διάμετρος της πρίμουλας κυμαίνονται από 10-60 cm. Τα πιο συνηθισμένα είδη έχουν ύψος και διάμετρο μέχρι 30 cm.
Τα φύλλα αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Είναι μεγάλα, έχουν σχήμα ωοειδές έως λογχοειδές και χαρακτηρίζονται από έντονες νευρώσεις.
Από το κέντρο της ροζέτας εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος. Πάνω σε αυτό αναπτύσσονται ταξιανθίες που ονομάζονται σκιάδια, δηλαδή είναι πολλά άνθη μαζί.


Καλλιεργητικές φροντίδες

Η πρίμουλα φυτεύεται σε πλούσια σε οργανική ουσία (χουμώδη) εδάφη που κρατούν αρκετή υγρασία και αποστραγγίζουν καλά. Φυτεύονται σε ημισκιερές θέσεις αφού πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο και την πολλή ζέστη. Απαιτούν τακτικό πότισμα με άφθονο νερό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (compost) είναι σημαντική στην καλή ανάπτυξη και ανθοφορία του φυτού. Επιπλέον, η πρίμουλα χρειάζεται προστασία από τα θερμά ή ψυχρά ρεύματα αέρα, καθώς ξεραίνουν τα φύλλα και τα άνθη.Πολλαπλασιασμός

Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται από το σπόρο της. Η σπορά γίνεται συνήθως από την άνοιξη έως το Σεπτέμβριο.
Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει και με διαίρεση του φυτού, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των νεαρών φυτών στο παρτέρι κυμαίνονται από 15 – 20 cm.

Εχθροί και ασθένειες

Η πρίμουλα προσβάλλεται πιο συχνά από μυζητικά έντομα, όπως είναι οι αφίδες (μελίγκρες). Αυτά προκαλούν κατσάρωμα των φύλλων και λερώνουν το φυτό με τα μελιτώδη εκκρίματα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πληθυσμοί των αφίδων ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα του κήπου.
Επιπλέον, σε περιόδους όπου παρατηρείται υψηλή ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία, το φυτό προσβάλλεται από βοτρύτη (Botrytis sp.), και προκαλείται σήψη των βλαστών και των φύλλων, σχηματίζοντας έτσι μια γκρίζα σκόνη πάνω σε όλα τα τμήματα του φυτού.Χρήση στην κηποτεχνία

Υπάρχει ένα είδος πρίμουλας για κάθε θέση και σκοπό. 

• Ιδανική για φύτευση κάτω από δέντρα
• Οι χαμηλές ποικιλίες είναι κατάλληλες για βραχόκηπους
• Κατάλληλο για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας
• Ιδιαίτερα κατάλληλο για φύτευση σε φυτοδοχείο
• Εκτός από τους κήπους και τα πάρκα, οι πρίμουλες διακοσμούν μπαλκόνια και ημισκιερά παρτέρια