ΠΡΙΜΟΥΛΑ

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 14 Ιανουαρίου, 2021 Κήπος

Είναι το πρώτο ετήσιο φυτό που ανθίζει στις αρχές του χειμώνα και κρατάει την ανθοφορία του μέχρι και την άνοιξη. Ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία δίνει στο φυτό, η πολύ πρώιμη ανθοφορία του αλλά και το διακοσμητικό του φύλλωμα.Η πρίμουλα (primula) είναι πολυετές ποώδες φυτό και ανήκει στην οικογένεια Primulaceae. Eγγενές φυτό με καταγωγή απο την Αιθιοπία, την Ινδονησία, τη Νέα Γουινέα και την Νότια Αμερική.

Ποικιλίες

Περιλαμβάνει 400-500 είδη από τα οποία έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια. Σχεδόν τα μισά από τα γνωστά είδη προέρχονται από τα Ιμαλάια.
Σε πολλά είδη πρίμουλας υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωματισμών για να επιλέξετε, όπως άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, καθώς και εντυπωσιακές δίχρωμες ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

ΧαρακτηριστικάΕίναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό, χαμηλής ανάπτυξης. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και αναπτύσσεται σε μορφή ροζέτας. Τα άνθη της είναι σε πολλές αποχρώσεις ανάλογα με την ποικιλία. Είναι μικρά η μεγάλα, μονά ή διπλά, με διάφορα σχήματα καμπανοειδή, αστεροειδή και επίπεδα. Ανθίζει από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη της άνοιξης.Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται από σπόρο. Η σπορά γίνεται συνήθως από την άνοιξη έως το Σεπτέμβριο. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των νεαρών φυτών κυμαίνονται από 15 – 20 cm. Για να δημιουργήσετε καινούρια φυτά πρίμουλας, κάνετε διαίρεση του αρχικού φυτού και του ριζώματος της στις αρχές της άνοιξης μόλις έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του φυτού.


ΑπαιτήσειςΗ πρίμουλα προτιμά ημισκιερές θέσεις και χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει. Διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα για αυτό μπορεί να φυτευτεί σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερο βάθος για να αναπτυχθεί.Για να ευδοκιμήσει σωστά, χρειάζεται συχνό πότισμα, καθώς έχει αυξημένες ανάγκες σε εδαφική υγρασία. Αποτελεί ιδανικό ετήσιο φυτό για να φυτέψετε σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στον κήπο και να δημιουργήσετε εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις.

Εχθροί και ασθένειες

Προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας που δημιουργεί συστροφή του φυλλώματος της, ενώ αφήνει και μια κολλώδη ουσία που προσελκύει τα μυρμήγκια.