MONTESSORI ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!

15 Ιουνίου, 2023

Το Montessori Gardening για παιδιά έχει να κάνει με το να φέρνεις τα παιδιά στον κήπο και τους παρέχει μια πλούσια μαθησιακή εμπειρία που θα θυμούνται για τα επόμενα χρόνια. Η κηπουρική βγάζει τα παιδιά έξω στον κήπο και εμπλέκονται βαθιά στα έργα της φύσης. Και, τι θα μπορούσε να είναι πιο πρακτικό και βασισμένο στην πραγματικότητα από το να σπέρνεις και να θερίζεις ζωντανά φυτά;
Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί κηπουροί  για να βγάλετε τα παιδιά στον κήπο. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία Montessori, η δουλειά του ενήλικα είναι να προετοιμάσει το περιβάλλον. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε.


Ξεκινήστε με τους σπόρους

Η φύτευση από σπόρους είναι απαραίτητη. Θέλουμε τα παιδιά να βιώσουν τη μαγεία του να παρακολουθούν κάτι να μεγαλώνει σχεδόν από το τίποτα. Επιπλέον, θέλετε πάντα να πείτε την «όλη την ιστορία» όταν πρόκειται να μελετήσετε τη ζωή. Ρυθμίστε τα παιδιά για επιτυχία στο Montessori Gardening για παιδιά. Οι σπόροι του ραπανιού και του καρότου τείνουν να φυτρώνουν εύκολα, επομένως αυτά τα φυτά είναι μια καλή επιλογή. Ελέγξτε το πίσω μέρος των πακέτων σπόρων για να βεβαιωθείτε ότι φυτεύετε τη σωστή στιγμή. Αφήστε τα παιδιά να δουν από πρώτο χέρι τη διαδικασία της βλάστησης. Για να το κάνετε αυτό, τυλίξτε τους σπόρους σε υγρή χαρτοπετσέτα και κλείστε τους σε σακούλες με φερμουάρ. Στη συνέχεια, αφήστε τους σπόρους σε σκοτεινό μέρος για μερικές ημέρες. Όταν τα ελέγξετε, θα δείτε ότι έχουν φυτρώσει. Χρησιμοποιήστε βασικές ερωτήσεις για να επιτρέψετε στα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους τι χρειάζεται ένας σπόρος για να φυτρώσει. Αφήστε τους να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι χρειάζονταν υγρασία και σκοτάδι για να βλαστήσουν.
 
Δώστε σε κάθε παιδί μια ευθύνη


Τα παιδιά πρέπει να προσέχουν τα δικά τους φυτά καθώς μεγαλώνουν. Τα βρώσιμα φυτά πρέπει να συγκομίζονται και να σερβίρονται. Διδάξτε στα παιδιά να ετοιμάζουν γεύματα και σνακ από αυτό που έχουν φυτέψει. Τα λουλούδια μπορούν να κοπούν για εβδομαδιαία ανθοσυναρμολόγηση.
 
Αφήστε κάθε μικρό μαθητή να αναλάβει ένα μικρό κομμάτι του κήπου. Το να βλέπεις τους σπόρους «του» να φυτρώνουν και να μεγαλώνουν και τελικά να μαζεύει τους καρπούς του είναι συναρπαστικό για ένα παιδί. Η προσωπική σχέση που έχει με τα «δικά του» φυτά ανοίγει το δρόμο για μακροπρόθεσμη μάθηση.

Επενδύστε σε εργαλεία για παιδιά

 Στην κηπουρική Montessori για παιδιά, θέλουμε πάντα να παρέχουμε στα παιδιά πραγματική εμπειρία. Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι μικρότερα και λιγότερο επιδέξια από τους ενήλικες, συχνά χρειάζεται να προσαρμόζουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να συνεισφέρουν πραγματικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πραγματικά, λειτουργικά εργαλεία κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ποιότητας. Η αγορά ενός φτυαριού, μυστρί και τσουγκράνας σε μέγεθος παιδιού αξίζει την επένδυση. Με αυτά τα εργαλεία, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στην κηπουρική Montessori για παιδιά με ουσιαστικό τρόπο. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, ενισχύει τη μαθησιακή εμπειρία και τους δίνει πραγματικές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Εδώ θα βρείτε κηπουρικό εξοπλισμό για τους μικρούς μας φίλους!

 
 

Κατανόηση της φυσιολογίας των φυτών

Τα φυτά σέλινου είναι ιδανικά για ένα μάθημα που βασίζεται σε ανακαλύψεις σχετικά με το πώς τα φυτά λαμβάνουν τροφή και νερό. Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια σέλινου και τα αφήνουμε σε βάζα με νερό ανακατεμένο με λίγη χρωστική τροφίμων. Τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν το χρωματιστό νερό να ανεβαίνει στο κοτσάνι και μέχρι τα φύλλα του. Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό πείραμα στην κηπουρική Montessori για παιδιά.
Πολλά παιδιά μπορεί να είναι ήδη εξοικειωμένα με τη διαδικασία που κάνει το νερό μέσω των φυτών. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα για να μάθετε εδώ. Τα φυτά έχουν δύο τρόπους μεταφοράς ενέργειας μέσω του εαυτού τους, γνωστούς ως ξυλόμυλο και φλόωμα. Τραβούν νερό μέσω του ξυλώματος και κατεβάζουν την τροφή μέσω του φλοιώματος. Τα παιδιά μπορούν να το δουν από πρώτο χέρι κόβοντας το σέλινο αφού η χρωστική των τροφίμων φτάσει στα κοτσάνια. Μπορούν να προσδιορίσουν ποια μέρη είναι το ξυλόμιο και ποια μέρη το φλόωμα. Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε ότι τα φυτά φτιάχνουν μόνα τους την τροφή τους χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου. Με ένα πρακτικό μάθημα όπως αυτό, οι μικρότεροι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν προηγμένες επιστημονικές έννοιες.
Πολλά μπορούν να παρατηρηθούν απλώς αφιερώνοντας χρόνο ανάμεσα στα αναπτυσσόμενα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των κύκλων ζωής των φυτών και των εποχών που αλλάζουν. Υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες για μάθηση στην κηπουρική Montessori για παιδιά!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΦΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΩΣ Η ΦΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ;