ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

The Gardenmagazine 11 Ιουνίου, 2020 Κήπος

Το κρεμμύδι είναι φυτό διετές, τριετές με θυσανωτό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται στα πρώτα 20-30cm του εδάφους.


Χαρακτηριστικά




Τα φύλλα είναι είναι βαθυπράσινα, κυλινδρικά, κενά εσωτερικά με κολεούς που περιβάλλουν τον εσωτερικό άξονα του φυτού.

Τα άνθη εμφανίζονται το δεύετερο ή τρίτο χρόνο. Τα κρεμμύδια χρειάζονται ηλιόλουστες ή μερικώς σκιαζόμενες και με λίγο αέρα περιοχές. Επίσης δεν πρέπει το έδαφος να είναι πολύ αργιλώδες. Καλό θα ήταν να προσθεθεί οργανική ύλη πριν ξεκινήσει η σπορά. Τα κρεμμύδια χρειάζονται καλό πότισμα κατά την περίοδο της άνοιξης, αλλά όχι το φθινόπωρο και το χειμώνα. 


Καλλιέργεια




Η σπορά μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο μέσα σε δίσκους, πολύ νωρίς τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Έχοντας κάποια θερμότητα, ξεκινά νωρίς να βλαστάνει, ενώ μόλις βλαστήσει μπορεί να αυξηθεί και χωρίς θερμότητα. Η σπορά σε εξωτερικό χώρο γίνεται τον Μάρτιο όταν το χώμα έχει ζεστάνει λίγο, και σ αυτή την περίπτωση τα κρεμμύδια είναι μικρότερα δεδομένου της μικρής καλλιεργητικής περιόδου.

Το χλωρό κρεμμύδι φυτεύεται σε βάθος 1-1,5cm και σε απόσταση 20-30cm μεταξύ των γραμμών και 8-10cm μεταξύ των φυτών. 

 

 

Χλωρό κρεμμύδι στο πιάτο

 

Νηστήσιμη πρασόπιτα


 

 

Υλικά
 

140 γρ ελαιόλαδο

1000 γρ πράσα μόνο το λευκό μέρος (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)

100 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια

1 1/2 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

μια χούφτα ρύζι (χρησιμοποίησα μπασμάτι)

μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο


Για το φύλλο
 

700 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας) (ιδανικά κοσκινισμένο)

2-3 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

100 γρ ελαιόλαδο

310 γρ νερό

20 γρ ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο)


 

Εκτέλεση
 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μας, ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί ή χρησιμοποιούμε τον αρτοπαρασκευαστή

Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Έπειτα καθαρίζουμε τα πράσα. Προσοχή, κρατάμε μόνο το λευκό μέρος. Τα κόβουμε σε φέτες και τα τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα

Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε και αυτά στην κατσαρόλα. Αλάτίζουμε και σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν. Στην αρχή, τα πρώτα 4-5 λεπτά έχουμε κλειστή την κατσαρόλα και έπειτα την ανοίγουμε

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα.

Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Εκεί προσθέτουμε και μια χούφτα ρύζι και αφήνουμε το μείγμα μας να στραγγίξει και να κρυώσει

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια, το 1 λίγο πιο μικρό και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο

Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο

Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα πάνω στο φύλλο. Απλώνουμε να πάει παντού. Αν θέλετε να προσθέσετε φέτα μπορείτε να το κάνετε τώρα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ζύμης τα οποία και ανοίγουμε σε φύλλο

Τοποθετούμε το πρώτο πάνω από το μείγμα

Το λαδώνουμε ελαφρώς και κάνουμε το ίδιο και στο επόμενο

Χαράζουμε όπως κόβουμε την πίτσα και ψήνουμε σε αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180 βαθμούς, για 40 - 50 λεπτά (μετά τα 30-35 λεπτά έχουμε το νου μας, ίσως βέβαια να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο, θα το δείτε)


Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους κρεμμυδιού


Κρεμμύδι χλωρό 2361



 

Κωδικός: 12717

Βολβός κυλινδρικός, μεγάλος & λευκός. Χρησιμοποιείται ως χλωρό κρεμμύδι. Διατίθεται σε φάκελο των 4,5 g.

Συσκευασία: Φάκελος

Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι

Μήνας σποράς: Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος

Μήνας συγκομιδής: Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος


Tιμή: 0,90€


Για παραγγελίες μπορείτε να μας στείλετε email sales@gardenmagazine.gr
ή καλέστε μας στο 210 77 12 713.