ΑΣΠΡΙΣΜΑ ΚΟΡΜΩΝ

ΙΩΑΝΝΕΤΑ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ 11 Δεκεμβρίου, 2019 Κήπος
Τα νεαρά δέντρα θέλουν χρόνο για να γίνουν ισχυρά και αδιαπέραστα και χρειάζονται λίγη βοήθεια από εμάς για να επιβιώσουν τα πρώτα χρόνια. Η μέθοδος του ασπρίσματος χρησιμοποιείται κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα και σε δέντρα αγροκτημάτων.
Γιατί χρωματίζουμε τα δέντρα λευκά;


Το άσπρισμα του κορμού είναι μια παλαιά μέθοδος για τη στεγανοποίηση των κορμών και την προστασία τους. Επίσης, έχει αρκετούς σκοπούς και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των φυτών και των πολύ μικρών δέντρων από μια ποικιλία ζημιών. Αλλά ο κύριος μεταξύ τους λόγος είναι να αποφευχθεί η ρωγμή και η διάσπαση του ευαίσθητου νέου φλοιού, που μπορεί να επιτρέψει την εισαγωγή ασθενειών, εντόμων και μυκήτων.

Είναι επίσης χρήσιμο να επισημάνουμε την προσβολή από τα έντομα που μπορεί να γίνει μέσω των τρυπών που δημιουργούνται κατά την ανάπτυξή τους. Υπάρχει κάποια αμφιβολία ως προς την αποτελεσματικότητα του ασπρίσματος των δέντρων.
Το άσπρισμα απωθεί τις καυτές ακτίνες του ήλιου από τον τρυφερό φλοιό, αλλά το λάθος προϊόν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό.


Ποιό είναι το κατάλληλο προϊόν για άσπρισμα;


Το κατάλληλο προϊόν είναι το λατέξ με βάση το νερό. Το χρώμα πρέπει να αραιώνεται με βάση ενός γαλακτικού λατέξ αναμεμειγμένο με τέσσερα έως πέντε λίτρα νερού.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι μια εφαρμογή πλήρους αντοχής μπογιάς είναι αποτελεσματικότερη κατά των ρωγμών. Μία άλλη σύνθεση είναι το ένα τρίτο να είναι νερό και αυτή η αναλογία χρησιμοποιείται για την προστασία από τον ήλιο. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε βαφές με βάση το πετρέλαιο καθώς, δεν επιτρέπουν στο δέντρο να αναπνέει. Εάν τα τρωκτικά, (πχ. κουνέλια), προσβάλουν τα νεαρά δέντρα, προσθέστε ένα τρωκτικοαπωθητικό στο άσπρο χρώμα του κορμού του δέντρου για να αποφευχθεί η ζημιά τους.

Όπως προαναφέρθηκε το κατάλληλο προϊόν είναι το λάτεξ, ωστόσο, κάποια μπογιά μπορεί να περιέχει πρόσθετα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα φυτά, οπότε ελέγξτε προσεκτικά. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση ενός χρώματος με οργανική βάση μπορεί να μετριάσει αυτή την ανησυχία.

Επίσης, εκτός από το λευκό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ανοιχτόχρωμο χρώμα και να πάρετε τα ίδια αποτελέσματα απλά να μείνετε μακριά από τους πιο σκούρους τόνους που θα απορροφούν τη θερμότητα και θα προκαλούν περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του φυτού.


Πώς να βάψετε έναν κορμό σωστά ;

Μόλις αραιώσετε το χρώμα σας, η καλύτερη μέθοδος εφαρμογής είναι με πινέλο. Οι δοκιμές δείχνουν ότι ο ψεκασμός δεν παρέχει επαρκή προστασία και δεν κολλάει τόσο καλά στο φλοιό. Μία μόνο στρώση είναι αρκετή σε όλες τις πληγές εκτός από τις πιο σοβαρές. Βάφοντας τους κορμούς των δέντρων είναι ένας εύκολος και αρκετά μη τοξικός τρόπος για να προστατεύσετε τα δέντρα σας από πολλά διαφορετικά προβλήματα. Η διαδικασία είναι εύκολη, φθηνή και χρειάζεται μόνο μία φορά το χρόνο σε ακραίες καιρικές συνθήκες.