ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΛΑΝΤΑΝΕΣ

08 Ιουλίου, 2022

Η λαντάνα είναι ένας πολύ δημοφιλής διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική. Έντονα διαδεδομένη, χρησιμοποιείται για το πυκνό, σκούρο της φύλλωμα και τα έντονα χρωματισμένα άνθη, που κρατάνε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και τον συναντάμε κυρίως σε κήπους και πάρκα.
Ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae που αριθμεί σχεδόν 35 γένη. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Χαρακτηριστικά

Είναι αειθαλής θάμνος. Τα φύλλα της είναι απλά, αντίθετα, ωοειδή με τραχιά υφή, σκούρα πράσινα, ζαρωμένα και παραμένουν πράσινα όλες τις εποχές, σχηματίζοντας όμορφους πράσινους όγκους μέσα στον κήπο. Τα άνθη της είναι μικρά, σωληνοειδή σφαιρικα, επάκριες ταξιανθίες και σε ποικιλία χρωμάτων. Ανθίζει από τα μέσα περίπου της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο. μικρά λουλούδια σε
Απαιτήσεις

Η λαντάνα είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασιές του χειμώνα. Θέλει γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε μεγάλο εύρος εδαφών.
Πολλαπλασιασμός

Η λαντάνα πολλαπλασιάζεται εγγενώς με σπόρο,με μοσχεύματα και με καταβολάδες.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα γίνεται περίπου 2 ή 3 φορές το χρόνο έτσι ώστε το φυτό να μην χάνει το σχήμα του. Επιδέχεται αυστηρό κλάδεμα.Στον κήπο

Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες. Μπορεί να τοποθετηθεί στην εισόδο ενός σπιτιού, ανάμεσα σε μονοπάτια και χαμηλά φυσικά χωρίσματα. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας.