ΑΓΛΑΟΝΗΜΑ

12 Μαϊου, 2020
Το Αγλαόνημα Aglaonema sp., ανήκει στην οικογένεια των αροειδών όπως το σπαθίφυλλο, η ντιφενμπάχια και το φυλλόδεντρο. Έχει καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής  Ασίας. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου και για αυτό που ξεχωρίζει είναι για το ιδιαίτερα καλλωπιστικό φύλλωμα του. Φτάσει σε ύψος 1μ, αλλά ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να το ξεπεράσει .

Έχει μεγάλα, λαμπερά, δερματώδη και ωοειδή φύλλα. Έχουν διάφορες αποχρώσεις, όπως σκούρο πράσινο, μονόχρωμο, γραμμικούς ή πιτσιλωτούς συνδυασμούς στις αποχρώσεις του πράσινου, λευκού, ροζ ή κόκκινου. Επίσης έχει ανάγλυφες άκρες  και σαρκώδη υφή .

Ανθίζει το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου με άνθη λευκά ή πρασινωπά, που μοιάζουν με μικρούς κρίνους και εκφύονται από τη βάση του φυτού. 

Πολλαπλασιάζεται εύκολα από το μητρικό φυτό. Τα κλαδιά μπορούν να διατηρηθούν σε δοχεία με νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες ή να φυτευτούν απευθείας στο χώμα. 
Για να μεταφυτεύσουμε το αγλαόνημα σε μεγαλύτερη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και φροντίζουμε η γλάστρα μας να έχει τρύπα στο κάτω μέρος για να απομακρύνεται το νερό.Είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλα τα σημεία σε όλους τους χώρους, από τα πιο φωτεινά σημεία μέχρι αυτά που διαθέτουν λιγότερο φως. Αποφεύγουμε να το τοποθετούμε σε σημεία που το χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, για τον λόγω ότι θα δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα του. Επίσης είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 10°C, καθώς και σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα. Οι ελάχιστες απαιτήσεις σίγουρα το κάνουν αγαπητό σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.
 
Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και αραιώνουμε την περίοδο του χειμώνα. Την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρό περιβάλλον, ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα του αγλαόνημα για να αυξήσουμε την σχετική υγρασία του χώρου.