ΖΑΜΙΑ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΤΟΥ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ"

25 Φεβρουαρίου, 2021
Η Ζάμια ή Ζαμιούλιακας είναι ένα πολυετές φυτό και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για φυτό εσωτερικού χώρου τόσο για τα ωραία παχιά καταπράσινα φύλλα της όσο και για την ανθεκτικότητά της , την ελάχιστη φροντίδα που απαιτεί και για το φιλτράρισμα του αέρα της ατμόσφαιρας του χώρου όπου βρίσκεται .
Γενικά
 
Ανήκει στην οικογένεια Aracea με καταγωγή από την Αφρική . Δεν διαθέτει έναν κεντρικό βλαστό αλλά πολλούς βλαστούς που αναπτύσσονται ταχύτατα . Μπορεί να φτάσει στο ύψος του 1 μέτρου αλλά πολλές φορές ειδικά αν το φυτοδοχείο είναι μεγάλο μπορεί τα φύλλα του να λειτουργήσουν και σαν εδαφοκάλυψη. Δεν αγαπάει ιδιαίτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες (10-12 oC ) .
  


Απαιτήσεις 
 
Η ζάμια δεν είναι απαιτητική όσον αφορά το φως . Μπορεί αν ζήσει και σε συνθήκες μέτριου φωτισμού ενώ μπορεί να ανεχτεί και την μερική σκιά . Όμως η άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα φύλλα του φυτού όπως καχεκτική ανάπτυξη και εγκαύματα . Καλό είναι να τοποθετείται σε χώρους του γραφείου ή του δωματίου όπου είναι φωτεινοί.

  • Πότισμα -Ανάγκη σε νερό
Δεν είναι απαιτητική σε νερό . Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουμε αν η ζάμια έχει ανάγκη από νερό είναι να δούμε την υγρασία του χώματος της γλάστρας . Επίσης αν δούμε ότι ο κορμός της είναι μαλακός και υγρός τότε η ζάμια χρειάζεται πότισμα αν είναι σκληρός και συμπαγής τότε όχι . Πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα της άρδευσης του φυτού της ζάμιας μιας και από το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκληθούν κιτρινίσματα στα φύλλα κι επίσης ότι υπάρχει καλή στράγγιση της γλάστρας .
 
  • Χώμα
Το χώμα για την ανάπτυξη της ζάμιας πρέπει να είναι παρέχει στο φυτό καλό αερισμό και αποστράγγιση της ρίζας και να είναι ιδανικό για φυτά εσωτερικού χώρου .
 
  • Λίπασμα
Όσον αφορά τις απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία αυτές μπορούν αν καλυφθούν με ένα απλό λίπασμα 20-20-20 το οποίο θα χορηγείται σε υδατοδιαλυτή μορφή μαζί με την άρδευση για την άμεση πρόσληψη των θρεπτικών από τη ρίζα του φυτού . Η λίπανση ιδανικό να γίνεται ανά τρίμηνο . Σκοπός της λίπανσης είναι να διατηρήσουν τα φύλλα το βαθύ πράσινο χρώμα τους .


Ασθένειες  και Εχθροί
 
Είναι ένα φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα .  Απλά πρέπει να αποφεύγονται τα ρεύματα κρύου αέρα και προσοχή στο πότισμα για να μην προκληθεί σάπισμα στις ρίζες .
 
Κι ένα μικρό μυστικό : Καλό είναι να καθαρίζουμε τα φύλλα της ζάμιας με ένα υγρό  πανάκι από την σκόνη ώστε να αυξήσουμε την διαδικασίας της αναπνοής .