ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΖΕΝ;

07 Φεβρουαρίου, 2022

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΖΕΝ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΑΣ

Πώς να σχεδιάσετε έναν χώρο για ήσυχη περισυλλογή ;

Για πολλούς ανθρώπους, η αυλή, ο κήπος ή ακόμα και το μπαλκόνι τους είναι ένα καταφύγιο από τον έξω κόσμο, όπου μπορούν να χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη μέρα είτε από την δουλειά τους είτε γενικά από όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Οι κήποι Ζεν αναπτύχθηκαν κυρίως στην Ιαπωνία. Οι πτυχές του σχεδιασμού Zen μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε τοπίο και να δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος για ήσυχη περισυλλογή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΖΕΝ ;


Ένας παραδοσιακός κήπος Ζεν, είναι ένα μινιμαλιστικό ξηρό τοπίο που αποτελείται από φυσικά στοιχεία όπως βράχους, χαλίκι, άμμο και ξύλο, με πολύ λίγα φυτά και καθόλου νερό. Τα τεχνητά εξαρτήματα περιλαμβάνουν γέφυρες, αγαλματίδια και πέτρινα φανάρια, με περιφραγμένο τοίχο ή φράχτη για να χωρίζει το χώρο από τον έξω κόσμο.

Οι βασικές αρχές της κηπουρικής Ζεν μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στα δικά σας γούστα και στυλ.


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΚΗΠΟ ΖΕΝ
Επιλέξτε το μέρος

Ποιο μέρος του κήπου σας θα ήταν κατάλληλο για έναν τέτοιο χώρο; Πόσο μεγάλο θα είναι; Επιλέξτε μια επίπεδη, έξω από το δρόμο γωνία ή μια στενή πλαϊνή αυλή που είναι κατάλληλη για να δημιουργήσετε μια άνετη περιοχή.

Ψάξε παντού

Για να πάρετε ιδέες για το πώς θέλετε να φαίνεται ο χώρος σας, διαβάστε διάφορους από το διαδίκτυο, βιβλία και επισκεφτείτε και ειδικούς στην διαμόρφωση του τοπίου. Δημιουργήστε έναν πίνακα ιδεών ή μια λίστα επιθυμιών με χαρακτηριστικά που θέλετε να συμπεριλάβετε.

Χρησιμοποιήστε κατευθυντήριες αρχές

Οι κήποι του Ζεν είναι δομημένοι γύρω από επτά κατευθυντήριες αρχές: Λιτότητα , Απλότητα , Φυσικότητα , Ασυμμετρία , Μυστήριο ή λεπτότητα , Μαγικό ή Αντισυμβατικό και Ακινησία .
Ο κήπος Ζεν  θα πρέπει να προωθεί τις περισσότερες ή όλες αυτές τις έννοιες.

Σχεδιάστε ένα σχέδιο

Δημιουργήστε ένα πρόχειρο σκίτσο για να αστικοποιήσετε τον χώρο σας. Για ένα πιο σωστά δομημένο κήπο , μπορεί αν θέλετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία αρχιτέκτονα τοπίου.
Εάν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερους βράχους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού να τους τοποθετήσετε, καθώς είναι μια πρόκληση να τα σηκώσετε και να τα τοποθετήσετε.

Να είστε ευέλικτοι

Αν και οι αυθεντικοί κήποι Ζεν έχουν λίγα φυτά και καθόλου υδάτινα στοιχεία, υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο σχέδιο Ζεν όπου το νερό και τα φυτά μπορούν να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο! Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με διαφορετικές εμφανίσεις.

Κάντε το ελκυστικό

Επιλέξτε πτυχές της κηπουρικής Ζεν που σας ευχαριστούν περισσότερο και προσαρμόστε τον κήπο στα γούστα σας. Δημιουργήστε έναν χώρο στον οποίο θα ανυπομονείτε να περάσετε αρκετό χρόνο.
Σκεφτείτε την κλίμακα


Χρησιμοποιήστε υλικά που να μην καλύπτουν όλο το μέρος του χώρου που θέλετε να διαμορφώσετε. Παράδειγμα, οι μεγαλύτερες πέτρες μπορούν εύκολα να κατακλύσουν έναν μικρό χώρο, ενώ οι μικροί βράχοι μπορούν να χαθούν σε ένα πιο σαρωτικό τοπίο.

Κρατήστε το απλό

Ένας χώρος Ζεν πρέπει να είναι απλός και ακατάστατος, κάτι που θα προκαλεί ένα αίσθημα ηρεμίας. Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό χρωμάτων για να χαλαρώσετε το μυαλό και να δημιουργήσετε ένα  περιβάλλον χωρίς στρες.


Οι φωτογραφίες είναι απο την εταιρεία πρασίνου OutdoordesignΣχετικά άρθρα

 

ΖΕΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΗΠΟΥ