ΖΕΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΗΠΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 07 Φεβρουαρίου, 2022 Κήπος
Τα επιμέρους στοιχεία έχουν βαθύ συμβολικό νόημα. Η άμμος ή το χαλίκι σε σχέδια αντιπροσωπεύουν το νερό, ενώ οι μεγαλύτεροι βράχοι υποδηλώνουν νησιά, βουνά, ζώα ή φυσικά στοιχεία όπως η φωτιά και η γη.

Όλο αυτό έχει σαν στόχο να κεντρίσει τη φαντασία και να επιτρέψει στο μυαλό να περιπλανηθεί και να ταξιδέψει. Ένας κήπος Ζεν πρέπει να προσφέρει ησυχία, ιδιωτικότητα και αισθητική ομορφιά.

Συμπεριλάβετε τουλάχιστον μερικά από αυτά τα κύρια χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν έναν παραδοσιακό κήπο Ζεν.

ΒράχοιΑυτά είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ιαπωνικού σχεδιασμού, καθώς αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη επιθυμία για αιωνιότητα και διαρκή στοιχεία στη φύση. Η επιλογή και η τοποθέτηση μεγαλύτερων βράχων είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθούν μεγαλύτεροι βράχοι, οι οποίοι λειτουργούν ως γλυπτικά στοιχεία, καθώς αποτελούν το βαρύτερο υλικό και αποτελούν το πρωταρχικό επίκεντρο.


Χαλίκι

Το χαλίκι είναι αναπόσπαστο μέρος των κήπων Ζεν, με τα μοτίβα με τσουγκράνα να έχουν συμβολική σημασία. Κατά τη διάρκεια των πρώιμων και αργών τμημάτων της ημέρας, η χαμηλή γωνία του ήλιου αναδεικνύει την υφή και τα σχέδια του χαλίκι, δημιουργώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη σκηνή που είναι ελκυστική οπτικά.
Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμμος, το χαλίκι είναι πιο ανθεκτικό και πιο εύκολο στη συντήρηση. Χρησιμοποιήστε λεπτά θρυμματισμένο χαλίκι ή μικρά βότσαλα, τα οποία θα είναι εύκολο να γίνουν μοτίβα. Τα ανοιχτά ουδέτερα χρώματα του λευκού, του κρεμ ή του γκρι χρησιμοποιούνται συνήθως.
Τα σχέδια που σχεδιάζονται στο χαλίκι χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν μια εποχή ή να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη διάθεση. Οι γραμμές γύρω από μεγαλύτερους βράχους προσομοιώνουν τους κυματισμούς του νερού, ενώ οι κυματιστές γραμμές θυμίζουν ένα μαιανδρικό ρεύμα. Ένα σχέδιο σε ευθεία γραμμή μπορεί να επιφέρει γαλήνη, οδηγώντας το μάτι μέσα στο τοπίο ή προσομοιώνοντας μια παγωμένη χειμερινή σκηνή.Προβολή


Για να δημιουργήσετε ένα απομονωμένο δωμάτιο κήπου, κλείστε το μέρος με τοίχο, περίφραξη,  μπαμπού, δικτυωτά πάνελ ή φυτο - φράχτη.


ΜονοπάτιΈνα μονοπάτι μπορεί να οδηγήσει τους επισκέπτες στον κήπο ή να τοποθετηθεί μέσα από την περιοχή με χαλίκι για να γίνει πιο προσιτό στη συντήρηση. Επιλέξτε υλικά που θα κάνουν αντίθεση με τα μεγαλύτερα βράχια και χαλίκια, όπως πιο σκούρα σκαλοπατάκια.
Ένα ευθύ μονοπάτι φαίνεται πιο επίσημο, ενώ ένα ελικοειδή μονοπάτι δημιουργεί σημεία στάσης στην πορεία για να παραμείνετε και να παρατηρήσετε.

Καθίσματα

Οι κήποι Zen προορίζονται για θέαση από ένα συγκεκριμένο μέρος. Τοποθετήστε ένα καθιστικό ή αν δεν έχετε μεγάλο χώρο, μια άνετη καρέκλα σε ένα σημείο όπου μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο τον κήπο.


Νερό

Αν και το νερό δεν αποτελεί μέρος ενός παραδοσιακού κήπου Ζεν, ο ήχος του κινούμενου νερού μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον. Ένα σιντριβάνι ή ένας καταρράκτης ασιατικού στιλ που στάζει θα σας βοηθήσει να πνίξετε τον αστικό θόρυβο.Φωτισμός

Συχνά παραβλέπουμε αυτό το στάδιο. Ο φωτισμός προσθέτει αισθητική γοητεία και επιτρέπει τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους τα βράδια. Φωτίστε μονοπάτια ή ψηλά δέντρα.Φυτά
Οι συγκεκριμένοι κήποι χρησιμοποιούν συνήθως λίγα φυτά, μπορείτε να προσαρμόσετε αυτή την πτυχή στα δικά σας γούστα και στυλ. Ο τύπος των φυτών που χρησιμοποιούνται τείνουν να είναι χαμηλοί και να έρπουν για να συμπληρώσουν αντί να κατακλύσουν τη δυσκολία. Τα λουλούδια είναι αραιά ή ανύπαρκτα, ενώ το φύλλωμα πρέπει να είναι σε ουδέτερες αποχρώσεις του πράσινου για να προκαλεί γαλήνη και αρμονία.

Τα καλύτερα φυτά για έναν κήπο Ζεν περιλαμβάνουν μπονζάι,  νάνα κωνοφόρα, σφένδαμνους, αζαλέες, μπαμπού,  φτέρες και βρύα. Η ποσότητα φωτός που λαμβάνει ο χώρος σας θα καθορίσει εάν οι λάτρεις του ήλιου ή της σκιάς θα λειτουργήσουν καλύτερα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΖΕΝ;