ΤΑ ΚΩΝΟΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 03 Νοεμβρίου, 2021 Κήπος

Τα κωνοφόρα δέντρα, είναι ωραία σε κάθε κήπο, επειδή προσφέρουν πράσινο και ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εκτός από τη διακοσμητική τους αξία, μπορούν να χρησιμεύσουν ως ανεμοφράκτες, περίφραξη του χώρου καθώς και να αναδείξουν την ομορφιά τους αν τα φυτέψουμε μεμονωμένα ανάλογα το είδος. Πολλά κωνοφόρα έχουν επίσης αρωματικό φύλλωμα και πολύχρωμους καρπούς, ενώ μερικά πλατύφυλλα παράγουν εντυπωσιακά άνθη.

Το μόνο μειονέκτημα σε μερικά είναι το μέγεθός τους. Ορισμένες ποικιλίες μπορούν να αναπτυχθούν σε τεράστιες αναλογίες, συντριπτικά γρήγορα για τους αστικούς κήπους που έχουν περιορισμένο χώρο.
Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί τύποι δέντρων έχουν εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης χώρου που προσφέρουν όλα τα χαρακτηριστικά. Ορισμένες ποικιλίες νάνων κωνοφόρων μπορούν ακόμη και να καλλιεργηθούν σε γλάστρα εάν τα διατηρείτε καλά κλαδεμένα.


Ακολουθούν μερικές από τις επιλογές μας, που επιλέχθηκαν για το ξεχωριστό φύλλωμα, τις τακτοποιημένες μορφές και την ανοχή σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών ανάπτυξης.


Μεσογειακό κυπαρίσσι

Cupressus sempervirens
Το μεσογειακό κυπαρίσσι είναι ψηλό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη Μεσόγειο και τη δυτική Ασία. Αναπτύσσεται αργά και μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, διατηρώντας μια πυκνή εμφάνιση όρθιας/συμπαγούς κολώνας. Τα φύλλα του είναι μικρά, σκούρα και στολίζουν το φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό άνεμο.
Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, ανάλογα με την εποχή και την ηλικία του φυτού.
Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
Μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές και ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα για κήπος με χαμηλή συντήρηση

Προτεινόμενες χρήσεις στον κήπο: εισόδους, φυτικούς φράκτες, ανεμοφράκτες και
γλάστρες.


Ορθόκλαδο κυπαρίσσι

Cupressus sempervirens "Pyramidalis"
Το ορθόκλαδο κυπαρίσσι είναι ένα ψηλό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την Ιταλία. Αναπτύσσεται αργά και σταθερά και φτάνει σε μεγάλο ύψος, διατηρώντας μια πυκνή, αριστοκρατική εμφάνιση. Κατάλληλο σχεδόν για κάθε μεσογειακό κήπο, παραμένει ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σε εισόδους και ανθισμένες συνθέσεις.
Αγαπά τον ήλιο ή την ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό άνεμο.
Αναπτύσσεται τους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.


Τάξος

Taxus baccataΟ τάξος είναι ένα αειθαλές, καλλωπιστικό δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Τα φύλλα του, είναι λεπτές σκούρες πράσινες βελόνες μικρές με δερματώδη υφή, στοιχίζονται σε σειρές πάνω σε τούφες δίνοντάς του μια πλούσια ελκυστική εμφάνιση. Παραμένει διακοσμητικός όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχοντας τη μορφή ψηλού και φουντωτού θάμνου. Τα άνθη του είναι πανέμορφοι, κόκκινοι, σαρκώδεις καρποί που κλέβουν την παράσταση, ενισχύοντας το φθινοπωρινό τοπίο με χρώμα και αντιθέσεις.
Αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή μερική σκιά, αλλά ακόμα κι εκείνες με αρκετή ως έντονη σκίαση.
Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις όσον αφορά την οξύτητα.
Δεν χρειάζεται τακτικό κλάδεμα αλλά μπορεί να κλαδεύεται ελαφρά ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του.

Προτεινόμενες χρήσεις στον κήπο: Είναι κατάλληλος για φράκτες, σε μεμονωμένα σημεία κοντά σε κτίρια και άδειες γωνιές με αρκετή σκίαση. Ιδανική επιλογή για κήπους χαμηλής συντήρησης ή για να βρίσκει τη θέση του σε κεντρικά εμφανή σημεία .


Έλατο

AbiesΕίναι ένα ψηλό κωνοφόρο δέντρο που καλύπτει τα βουνά της Ελλάδας. Είναι φυτό που του αρέσει ο ήλιος. Τα φύλλα του είναι μαλακές πράσινες βελόνες με ασημί λευκά κάτω μέρη δίνουν σε αυτό το μοναδικό κωνοφόρο μια μαζεμένη εμφάνιση.Προτεινόμενες χρήσεις στον κήπο: Σε μεγάλους κήπους, μέσα σε γκαζόν αλλά και σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Φυτεύεται μόνο του για να προσελκύσει τα βλέματα ή σε ομάδες για ένα πιο φυσικό στυλ.
Έλατο Κεφαλληνίας

Abies cephalonica

Η Κεφαλληνιακή ελάτη είναι ένα ψηλό κωνοφόρο δέντρο που καλύπτει τα βουνά της Ελλάδας. Έχει μακριά, σχεδόν ευθεία κλαδιά,με σκληρές μικροσκοπικές βελόνες, κι έχει ένα υπέροχο γυαλιστερό φύλλωμα, με σκούρη πράσινη επιφάνεια και λευκές-μπλε ρίγες στο εσωτερικό. Είναι γρήγορης ανάπτυξης, ανθεκτικό στο κρύο, την ξηρασία αλλά και τα έντομα και ασθένειες.Προτεινόμενες χρήσεις στον κήπο: Προσαρμοσμόζεται στις συνθήκες της χώρας μας, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν ένα κομψό αποτέλεσμα με λίγη φροντίδα.


Λευκή ελάτη

Abies alba

Η λευκή ελάτη είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο με καταγωγή από την κεντρική και νότια Ευρώπη. Είναι ένα ψηλό και μακρόβιο έλατο, ενώ σε μέγεθος είναι από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Έχει πλούσιο κομψό φύλλωμα και τη χαρακτηριστική εμφάνιση των κλαδιών της. Χρησιμοποιείται σαν έλατο Χριστουγέννων, στολίζοντας έτσι τον κήπο αλλά και το εσωτερικό των σπιτιών.
Γιουνίπερους

Juniperus sp.


Οι Γιουνίπεροι είναι διάφορα είδη κωνοφόρων χαμηλής, έρπουσας και μέσης ανάπτυξης, με δύο διαφορετικά είδη φύλλων (βελονοειδή και λεπιοειδή) και διαφόρων χρωμάτων. Είναι ανθεκτικά φυτά που προσαρμόζονται σε όλα τα εδάφη. Κάποιες ποικιλίες αντέχουν στα πολύ ξηρά κλίματα και προτιμούν το κρύο.

Pinus

Έχει συμπαγής, κιονοειδής μορφή και είναι πυκνά γεμάτη με ουρές από λευκές ριγέ βελόνες. Τον χειμώνα έχει μικρούς ιώδους-μπλε κώνους. Πολύ ανθεκτικό στο κρύο και στην ξηρασία.
Κουκουναριά

Pinus pinea


Η κουκουναριά είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Με πλούσια εμφάνιση, που θυμίζει πολύ κομψό και στρογγυλωπό πεύκο, στολίζει τους κήπους, τα πάρκα και τους δρόμους, αλλά καλλιεργείται και για τον υψηλής αξίας καρπό της, το κουκουνάρι. Παραμένοντας όμορφη και παραγωγική σε συνθήκες κρύου, ξηρασίας και αλατότητας, θέλει ελάχιστη φροντίδα.
Είναι ένα φυτό που αξίζει τη θέση του στον κήπο μας, ανεξάρτητα από τη χρήση που θα επιλέξουμε.


Μαύρη πεύκη

Pinus nigra
Ένα αειθαλές, διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πλούσιο, σκούρο πράσινο φύλλωμά της, την ξεχωρίζει από τα άλλα πεύκα, έχει τη μορφή ενός κομψού, φουντωτού θάμνου. Προσαρμοσμένη στο ζεστό και ξηρό κλίμα, αλλά και το έντονο κρύο.
Μια ωραία επιλογή στους κήπους μας, όπου μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φυτά, χαρίζοντας φυσικό και ιδιαίτερο στυλ.


Πεύκη χαλέπιος

Pinus halepensisΗ χαλέπιος πεύκη είναι ένα ψηλό κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη Μεσόγειο και τη δυτική Ασία. Ένα από τα συχνότερα πεύκα που συναντά κανείς στην Ελλάδα και είναι βαθιά συνυφασμένη με την εικόνα του παραδοσιακού μας τοπίου, αποτελώντας δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν την αίσθηση του τοπικού χαρακτήρα ή να «δέσουν» τον κήπο τους με το φυσικό τοπίο. Αναπτύσσεται μόνη της απαιτώντας ελάχιστη φροντίδα.

 

Τούγια δυτική

Thuja occidentalisΗ δυτική τούγια είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετά διαδεδομένο φυτό αλλά και αγαπημένο για το πυκνό, σχεδόν πυραμιδοειδές του σχήμα και τις πεπλατυσμένες τούφες, από αρωματικό, χρυσοκίτρινο φύλλωμα, έχει επάξια κατακτήσει τη θέση του στους περισσότερους κήπους. Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, παραμένει εντυπωσιακή, ενώ χαρίζει χρώμα και ζωντάνια στον κήπο.
Προσαρμόζεται σε μια ποικιλία τύπων εδάφους και καιρικών συνθηκών. Είναι φυτό που του αρέσει ο ήλιος.

Προτεινόμενες χρήσεις στον κήπο: μαζική φύτευση, περίφραξη του χώρου.

 

Χαμαικυπάρισσος

Chamaecyparis
 

 

H χαμαικυπάρισσος του Λώσον είναι ένα γοητευτικό, διακοσμητικό δέντρο της οικογένειας των κωνοφόρων. Θυμίζοντας στην όψη ένα μικροσκοπικό κυπαρίσσι, μεγαλώνει αργά, διατηρώντας το μέγεθός του περιορισμένο για πολλά χρόνια. Το φύλλωμα του αναδύει φωτεινά χρυσά άκρα την άνοιξη πριν ωριμάσει σε ένα απαλό πράσινο. Έχουν τη μορφή βελόνας και είναι αρκετά ευχάριστα στην υφή. Φυσικά αναπτύσσεται για να σχηματίσει μια στενή στήλη, επομένως σπάνια χρειάζεται κλάδεμα για να διατηρήσει το σχήμα του.
Προτιμά πλήρης έως μερικό ήλιος και είναι απο τα φυτα που επιλέγουμε σε κήπους με με χαμηλή συντήρηση.

Προτεινόμενες χρήσεις 
στον κήπο: παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και αστικούς κήπους με φυτικούς συνδυασμούς.