ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ GARDENMAGAZINE 01 Δεκεμβρίου, 2022 Κήπος

Όταν ο καιρός έξω είναι κρύος και χειμωνιάτικος, τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο από έναν κήπο στολισμένο με φυτά που ανθίζουν το χειμώνα. Παραδόξως, πολλές ποικιλίες ανθοφόρων θάμνων είναι στα καλύτερά τους την πιο κρύα εποχή του χρόνου, φέρνοντας χρώμα και ενδιαφέρον στον κήπο όταν το χρειάζεστε περισσότερο. 


 
Μπορείτε να καλλιεργήσετε έναν χειμερινό κήπο με λουλούδια σχεδόν σε οποιοδήποτε κλίμα, αρκεί να επιλέξετε φυτά κατάλληλα για την ανθεκτικότητάς τους.
Ο χρόνος φύτευσης είναι επίσης σημαντικός. Τα περισσότερα χειμωνιάτικα ανθισμένα φυτά πρέπει να φυτεύονται το φθινόπωρο, ενώ το έδαφος είναι ακόμα ζεστό, ώστε να μπορούν να ριζώσουν πριν φτάσει ο κρύος καιρός.
 
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ 
 
ΠρίμουλαΠολυετές
Μερική σκιά
Χρόνος άνθισης Τέλη χειμώνα έως αρχές άνοιξης


Είναι το πρώτο ετήσιο φυτό που ανθίζει στις αρχές του χειμώνα και κρατάει την ανθοφορία του μέχρι και την άνοιξη. Ετήσιο καλλωπιστικό φυτό, χαμηλής ανάπτυξης. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και αναπτύσσεται σε μορφή ροζέτας. Τα άνθη της είναι σε πολλές αποχρώσεις ανάλογα με την ποικιλία. Είναι μικρά η μεγάλα, μονά ή διπλά, με διάφορα σχήματα καμπανοειδή, αστεροειδή και επίπεδα. Ανθίζει από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Μάθε περισσότερα για την Πρίμουλα
 

Γιασεμί χειμωνιάτικο

Θάμνος
Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά
Χρόνος άνθισης: Τέλη χειμώνα

Αν και μπορεί να το μπερδέψει κάποιος με την forsythia λόγω των φωτεινών κίτρινων λουλουδιών του, το χειμερινό γιασεμί αρχίζει να ανθίζει νωρίτερα και τα άνθη διαρκούν αρκετό καιρό. Δεν είναι αναρριχώμενο, όπως τα περισσότερα γιασεμί.Τα λεπτά,  κλαδιά είναι επίσης ελκυστικά και παραμένουν πράσινα όλο το χειμώνα. Τα άνθη του δεν είναι αρωματικά.

 
Καμέλια


Θάμνος
Μερική σκιά, προστατευμένη από τον καυτό απογευματινό ήλιο
Χρόνος άνθισης: Μέσα έως τέλη χειμώνα, άνοιξη

Μερικές φορές την αποκαλούμε ως ΄΄το Τριαντάφυλλο του Χειμώνα΄΄, ένας  πανέμορφος αειθαλής θάμνος, όπου οι βελούδινες ανθίσεις του σε αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ ή του λευκού θα εμφανιστούν ήδη από τον Δεκέμβριο και θα συνεχιστούν για μήνες. Αν και οι καμέλιες χρειάζονται συνήθως ήπιους χειμώνες για να επιβιώσουν, ορισμένες νεότερες ποικιλίες είναι ανθεκτικά στο κρύο . 
 

ΚρόκοςΒολβός
Μερική έως πλήρη ηλιακή ακτινοβολία
Χρόνος άνθισης: Τέλη χειμώνα έως αρχές άνοιξης

Προάγγελος μιας νέας εποχής, αυτός ο λαμπτήρας που ανθίζει νωρίς σάς ενημερώνει ότι η άνοιξη είναι προ των πυλών, ξεκινώντας με τον κρόκο του χιονιού που αψηφά το κρύο, δινοντάς μας μια πολύχρωμη εμφάνιση για εβδομάδες. Όλοι οι κρόκοι πολλαπλασιαζονται εύκολα στον κήπο.
 

ΊριδαΒολβός
Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά
Χρόνος άνθισης: Μάρτιος
 
Μικρή σε ανάστημα αλλά μεγάλη σε παραγωγή, με ζωντανά βασιλικά μπλε λουλούδια και διακριτικά λευκά και κίτρινα σημάδια. Έχει τη μεγαλύτερη επίδραση όταν αναπτύσσεται μαζικ. Για να εξασφαλίσετε μια σταθερή εμφάνιση λουλουδιών κάθε χρόνο, φυτέψτε νέους βολβούς κάθε φθινόπωρο.
 Μπορεί να αναπτυχθεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
 

ΡείκιΘάμνος
Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά
Χρόνος άνθισης: Ιανουάριος έως Μάρτιος

 
Ονομάζεται επίσης ρείκι του χιονιού, αυτός ο χαμηλά αναπτυσσόμενος αειθαλής θάμνος είναι γεμάτος με συστάδες ανθών σε σχήμα καμπάνας όλο το χειμώνα. Απλώνεται γρήγορα για να σχηματίσει ένα πυκνό χαλί από φύλλωμα που μοιάζει με βελόνα και παραμένει ελκυστικό όλο το χρόνο. Πολλές ποικιλίες είναι διαθέσιμες με λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ, του λευκού, του μωβ και του κόκκινου.
 

Αμαμηλίδα

Θάμνος
Πλήρης ήλιος
Χρόνος άνθισης: Ιανουάριος έως Μάρτιος
 
Οι αμαμηλίδες είναι θάμνοι, που ανθίζουν άφθονα από τα τέλη του χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης, ακόμη και σε ψυχρότερα κλίματα. Τα λουλούδια που μοιάζουν με αράχνη, έχουν χρώμα από κίτρινο έως κόκκινο, ξεχωρίζουν έντονα σε γυμνά κλαδιά και συχνά είναι έντονα αρωματικά! Το φθινόπωρο, το φύλλωμα αποκτά πλούσιες αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί και του κίτρινου.
 

ΚυκλάμινοΒολβός
Ανοιχτή έως πλήρης σκιά
Χρόνος άνθισης: Ιανουάριος έως Μάρτιος
 
Αν και το κυκλάμινο καλλιεργείται συνήθως ως φυτό εσωτερικού χώρου, ευδοκιμεί και σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκεται στο αποκορύφωμά του κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα όμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς εμφανίζονται πρώτα, ακολουθούμενα από ευαίσθητα ροζ ή λευκά άνθη που αρχίζουν να ανθίζουν ήδη από τον Δεκέμβριο και συνεχίζουν μέχρι τον Μάρτιο. 


Μάθε περισσότερα για το Κυκλάμινο


ΠανσέςΣυνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο.
Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά
Χρόνος άνθισης: Φθινόπωρο, χειμώνας, αρχές άνοιξης

 
Οι πανσέδες που φυτεύτηκαν το φθινόπωρο προσθέτουν λαμπρό χρώμα στον κήπο
 και συνεχίζουν την άνθιση μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Συνδυάζεται με όλα σχεδόν τα ετήσια φυτά σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Μπορεί να δημιουργήσει χαμηλές μπορντούρες ή παρτέρια. Αν και συνήθως σταματούν να ανθίζουν μετά από έναν σκληρό παγετό, είναι συχνά αρκετά ανθεκτικά για να επιβιώσουν τον χειμώνα και να ανθίσουν ξανά την άνοιξη, δίνοντάς σας δύο εποχές ενδιαφέροντος.

 
 
Διακοσμητικό ΛάχανοΣυνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο
Πλήρης ήλιος έως μερική σκιά
Χρόνος άνθισης: Φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του χειμώνα

 
Καλλιεργούνται  για τις πολύχρωμες ροζέτες τους με κατσαρό φύλλωμα, που μοιάζουν με ανθισμένα λουλούδια. Τα χρώματα γίνονται ακόμα πιο ζωντανά καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν το φθινόπωρο, με το φύλλωμα να παραμένει συχνά ελκυστικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα!


ΑΝΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤOΥ ΧΕΙΜΩΝΑ