ΣΤΕΒΙΑ : Ενα φυτο γλυκαντικο απο τη φυση

17 Ιουλίου, 2023

Η Στέβια (Stevia) είναι ένα φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον κόσμο της υγιεινής διατροφής και της φυσικής γλυκαντικής αντικατάστασης. Προέρχεται από τον ιθαγενή πληθυσμό της Νότιας Αμερικής και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους αυτοχθόνους πληθυσμούς ως γλυκαντικό φυτό και ιατρικό φάρμακο. Αυτό το φυτό έχει αναγνωριστεί για την εξαιρετική γλυκύτητά του, αλλά και τις οφέλιμες ιδιότητες του για την υγεία. 

Ιστορία και χρήση:

Η χρήση της Στέβια ως γλυκαντικού ξεκίνησε αιώνες πριν, όταν οι αυτοχθόνες πληθυσμοί της Νότιας Αμερικής τη χρησιμοποιούσαν για τη γλυκαντική της ικανότητα και τα ιατρικά της οφέλη. Οι ιθαγενείς πληθυσμοί την χρησιμοποιούσαν για να γλυκαίνουν τα φαγητά και τα ποτά, αλλά επίσης για τη θεραπεία πολλών παθήσεων όπως το διαβήτη και τις πεπτικές διαταραχές.
 
Η Στέβια έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν υγιεινές εναλλακτικές για τη ζάχαρη και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η Στέβια παρέχει μια φυσική επιλογή, καθώς είναι ένας φυσικός γλυκαντικός παράγοντας που παράγεται από τα φύλλα του φυτού. Το κύριο συστατικό της Στέβια είναι ένας γλυκαντικός ενώστης που ονομάζεται στεβιόλη, ο οποίος είναι έως και 300 φορές πιο γλυκός από τη ζάχαρη, αλλά δεν περιέχει θερμίδες.


 
Οφέλη για την υγεία:
Η Στέβια έχει επίσης αναγνωριστεί για τα οφέλη της για την υγεία. Είναι υποκατάστατο της ζάχαρης με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και γλυκαιμικό δείκτη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με διαβήτη ή από όσους επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα χαμηλότερο επίπεδο ζάχαρης στο αίμα.
 
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η Στέβια μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του δέρματος και του καρδιαγγειακού συστήματος.


 
Φροντίδα:
Η φροντίδα της Στέβια είναι σημαντική για να διατηρήσετε το φυτό υγιές και παραγωγικό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη φροντίδα της Στέβια:
 
Φως και θερμοκρασία:
Η Στέβια προτιμά ένα ηλιόλουστο περιβάλλον. Τοποθετήστε το φυτό σε ένα μέρος όπου θα λαμβάνει άμεσο φως τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 20-25 βαθμούς Κελσίου, αλλά η Στέβια αντέχει και υψηλότερες θερμοκρασίες. Βεβαιωθείτε ότι το φυτό δεν εκτίθεται σε απευθείας ηλιακό φως κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
 
Ποτίσματα:
Η Στέβια χρειάζεται συχνά ποτίσματα για να διατηρηθεί υγρή η γη της, αλλά απαιτεί και καλή αποστράγγιση. Αρκεί να ποτίζετε το φυτό όταν το επάνω έδαφος έχει στεγνώσει ελαφρώς. Αποφύγετε την υπερβολική ποτίστραγγιση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του φυτού.
 
Λίπανση:
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, μπορεί να γίνει λίπανση της Στέβια μία φορά τον μήνα. Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα για εσωτερικά φυτά και ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία. Αποφύγετε την υπερβολική λίπανση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΛΟΗ, ΕΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΦΥΤΟ

ΤΟ ΠΙΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΦΥΤΟ: ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ