ΤΟ ΠΙΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΦΥΤΟ: ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ

24 Μαϊου, 2023
Το φυτό Mimosa nuttallii, γνωστό και ως "Μη μου άπτου", είναι ένα φυτό που ξεχωρίζει για την ευαισθησία και την αντίδρασή του στον περιβάλλοντα χώρο. Με τα φύλλα του κλείνουν αυτόματα όταν αγγίζονται, το Μη μου άπτου έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο ντροπαλού φυτού στον φυτικό βασίλειο. Αυτή η αντίδραση οφείλεται σε ένα σύνολο από ειδικούς κυτταρικούς μηχανισμούς που αντιλαμβάνονται τον περιβάλλοντα διεγέρτη. Ο σκοπός αυτής της αντίδρασης είναι να προστατεύσει το φυτό από πιθανούς εχθρούς ή απειλές.


 
Το επιστημονικό του όνομα, Mimosa nuttallii, προέρχεται από τον αμερικανό βοτανολόγο Τόμας Νουτόλ (Thomas Nuttall), ο οποίος πρωτοπεριέγραψε το φυτό το 1818. Το Μη μου άπτου ανήκει στην οικογένεια των Μιμόζωνων (Mimosaceae) και είναι εγγενές στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής.
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
 
Παρόλο που το Μη μου άπτου είναι γνωστό για τη ντροπαλή του συμπεριφορά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε κατάλληλες συνθήκες.
Προτιμά τα γόνιμα εδάφη και την ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση για να αναπτύξει την καλύτερη μορφή του.
Φτάνει σε ύψος τα 40 εκ. και οι ταξιανθίες του είναι μασχαλιαίες σφαιρικές μπάλες με περίπου 70 λουλούδια η κάθε μία σε ένα μακρύ μίσχο μήκους 7εκ.
Ανθίζει κυρίων τον Αύγουστο μέχρι το Σεπτέμβριο.


 
ΦΡΟΝΤΙΔΑ:
 
Φωτεινότητα: Το Μη μου άπτου προτιμά μια θέση με πλήρη ή μερική ηλιοφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι το φυτό λαμβάνει αρκετό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν τοποθετήσετε το Μη μου απτό σε μια θέση με σκιά, η αντίδραση του στο άγγιγμα ενδέχεται να μειωθεί.
 
Πότισμα: Πρέπει να προσέχετε το πότισμα του Μη μου άπτου. Παρέχετε αρκετό νερό για να διατηρείται το έδαφος ελαφρώς υγρό, αλλά αποφεύγετε την υπερβολική ποτίστρα. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αποστράγγισης είναι καλός για να αποτρέψετε τη στάση του νερού στις ρίζες.
 
Εδαφικές συνθήκες: Προτιμά καλά στραγγιζόμενα έδαφη. Σιγουρευτείτε ότι το έδαφος στον κήπο σας είναι πλούσιο, εύκολα διαπεράσιμο και διαθέτει καλή συγκράτηση υγρασίας. Μπορείτε να προσθέσετε οργανικό υλικό, όπως κομπόστ ή λίπασμα, για να βελτιώσετε την ποιότητα του εδάφους.
 
Λίπασμα: Δεν απαιτεί έντονη λίπανση, αλλά μπορεί να επωφεληθεί από μια ελαφριά εφαρμογή γενικού λίπασματος κατά την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία του λιπάσματος για τις κατάλληλες αναλογίες και τη συχνότητα εφαρμογής.
 
Κλάδεμα: Το Μη μου άπτου δεν απαιτεί συστηματικό κλάδεμα, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε τυχόν κλαδιά που είναι τραυματισμένα, ξερά ή παραμορφωμένα. Το κλάδεμα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άνοιξη για να προωθήσει την υγιή ανάπτυξη και τον αερισμό του φυτού.


 
Ακολουθώντας αυτές τις βασικές οδηγίες φροντίδας, μπορείτε να διατηρήσετε το Μη μου απτό υγιές και όμορφο στον κήπο σας. Θυμηθείτε ότι το Μη μου άπτου είναι ένα φυτό που ανταμείβει με την εντυπωσιακή του αντίδραση στο άγγιγμα, και η φροντίδα του μπορεί να αποτελέσει ένα ευχάριστο και ικανοποιητικό καθήκον στον κήπο σας.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΥΛΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

ΔΙΩΝΑΙΑ ΤΟ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ ΦΥΤΟ