ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ

16 Οκτωβρίου, 2015
Συνταγή Α
 

Υλικά

  • 1-2 λίτρα ντομάτα περασμένη στο μπλέντερ ή τριμμένη

  • 2 κρεμμύδια στον τρίφτη

  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ψιλοκομμένες

  • 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • (λίγη ζάχαρη προαιρετικά)



Διαδικασία



Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις βγει το άρωμα του σκόρδου, προσθέτουμε τη ντομάτα και αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνουν τα 2/3. Τοποθετούμε σε βάζα αποστειρωμένα, ζεστά ακόμα, ζεστή τη σάλτσα αμέσως μόλις την κατεβάσουμε απο τη φωτιά, τα κλείνουμε αμέσως και τα γυρίζουμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Ελέγχουμε κάθε βάζο πιέζοντας στο κέντρο του καπακιού. Αν δεν ζουλιέται, έχει κλείσει αεροστεγώς και διατηρείται εκτός ψυγείου. Αν ζουλιέται, βάλτε το βάζο στο ψυγείο και καταναλώστε το περιεχόμενο μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Λίνα Παπαδοπούλου


Συνταγή Β

 

Υλικά

  • Ντομάτες

  • Λιγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Ελαιόλαδο

  • Βασιλικός

  • Πιπεριά πράσινη ή κέρατο

  • 1-2 δοντάκια σκόρδο



Διαδικασία



Αρχικά πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στα 4. Στην συνέχεια τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Μέσα στην κατσαρόλα βάζω μαζί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο. Όταν συμπηκνωθεί αρκετά (να μείνει περίπου το μισό), όπως είναι καυτή η σάλτσα, την βαζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα, αφήνοντας λίγο κενό στο επάνω μέρος.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι το χείλος του βάζου, κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε. Υπάρχει πιθανότητα να μας τρέξει λίγο λάδι. Αφού κρυώσει, αποθηκεύουμε τα βάζα σε σκιερό μέροςκαι ο΄ταν τα ανοίξουμε τα συντηρούμε στο ψυγείο.

Μπέτυ Καλαντζη

Χρησιμοποιείται για σαλτσες σε σπαγγέτι καθώς και σε κρέας . Ακόμα και σαν βάση για μια τέλεια πίτσα.

Καλή επιτυχία!!

 

Για περισσότερες συνταγές Οι Προκομένες/οι Συνταγές