ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η ομάδα του Gardenmagazine 16 Αυγούστου, 2020 Κήπος

Η αρχή των διακοπών για αρκετούς από σας, για αυτό προγραμματίστε το πώς θα ποτίζονται τα φυτά σας όσο εσείς θα ταξιδεύετε στο απέραντο γαλάζιο!

Στο εμπόριο θα βρείτε άφθονες λύσεις αυτόματου ποτίσματος.

Το πιο ασφαλές είναι να επενδύσετε σε ένα καλό σύστημα αυτόματου ποτίσματος το οποίο θα ρυθμίσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Είναι η ασφαλέστερη λύση και ακόμα κι όταν θα επιστρέψετε, το αυτόματο πότισμα μπορεί να διατηρηθεί ώστε να σας ξεκουράσει ή να ποτίζει ώρες που εσείς λείπετε.


Υπάρχουν ειδικά πλαστικά σακουλάκια με υφασμάτινα «φυτίλια» που μπορούν να ποτίσουν το φυτό σας για περίπου μία εβδομάδα ανάλογα με τον καιρό και το μέγεθος της γλάστρας. Γεμίζετε τα σακουλάκια με νερό και τα κρεμάτε με τους ειδικούς γάντζους (που υπάρχουν στη συσκευασία) στο πλάι της κάθε γλάστρας. Βάζετε τη μία άκρη του φυτιλιού μέσα στο νερό και την άλλη στο χώμα της γλάστρας ώστε το φυτίλι να μεταφέρει νερό στο χώμα.
Παραλλαγές αυτού του συστήματος υπάρχουν πολλές στα καταστήματα, η βασική τους φιλοσοφία όμως είναι η ίδια.


Μαζέψτε τα μεγάλα μπουκάλια των αναψυκτικών. Γεμίστε τα με νερό και φυτέψτε τα με το πώμα προς τα κάτω βαθιά στη γλάστρα σας. Το χώμα θα κλείσει το στόμιο του μπουκαλιού και το νερό θα βγαίνει λίγο λίγο από το μπουκάλι. Όταν τοποθετήσετε το μπουκάλι, ελέγξτε το μετά από λίγο και πάλι. Αν δείτε το νερό να κατεβαίνει γρήγορα και με φυσαλίδες αέρα σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμόσει καλά στο χώμα, βγάλτε το και τοποθετήστε το και πάλι από την αρχή. Αυτή η λύση είναι μηδενικού μεν κόστους αλλά ανάλογα με τον καιρό και το μέγεθος της γλάστρας, μπορεί να συντηρήσει τα φυτά σας για 10 ημέρες περίπου.
Για να αυξήσετε την υγρασία στο μπαλκόνι σας, ενώστε τις γλάστρες ώστε καθώς η υγρασία εξατμίζεται να απορροφάται από τα φύλλα των άλλων φυτών.

Μία επίσης καλή ιδέα, σε συνέχεια της προηγούμενης είναι να βάλετε στο κέντρο αυτού του γκρουπ μία φαρδιά λεκάνη την οποία θα γεμίσετε με νερό. Βάλτε μέσα στη λεκάνη την άκρη του λάστιχου ποτίσματος και αφήστε το λίγο ανοιχτό (να στάζει κι όχι να τρέχει) έτσι ώστε να αναπληρώνεται το νερό που θα εξατμίζεται από τη ζέστη. Για λόγους ασφαλείας, αφήστε το νερό να τρέχει μόνο αν λείψετε για λίγες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από αυτήν του αυτόματου ποτίσματος, φροντίστε να ποτίσετε πολύ καλά τα φυτά σας αμέσως πριν φύγετε.

Αν έχετε το θάρρος, ζητήστε από το γείτονα στο διπλανό μπαλκόνι να καταβρέχει τα φυτά σας κάθε φορά που ποτίζει τα δικά του. Αν βέβαια μπορείτε να τους αφήσετε το κλειδί σας για να ποτίζουν κανονικά τις γλάστρες σας, τόσο το καλύτερο.

Δεν είναι και τόσο ώραια η ιδέα να επιστρέψετε απο τις διακοπές σας κα να αντικρίσετε ένα μπαλκόνι που το αφήσατε πράσινο να το βρείτε ξεραμένο.

Φροντίστε λοιπόν να βρείτε λύσεις που θα το διατηρήσουν το ίδιο όμορφο ακόμα κι όσο εσείς θα λείπετε.