ΠΕΠΟΝΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Ιωαννέτα Σαμπαζιώτη 01 Αυγούστου, 2021 Κήπος

Το πεπόνι είναι αναρριχώμενο φυτό και όπως και το καρπούζι χρειάζεται ζέστη και αρκετό νερό για την καλλιέργεια του.





Είναι αρωματικά φρούτα και η μυρωδιά τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία τους.

Στην Ελλάδα οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες πεπονιών είναι το πεπόνι Άργους ή αργείτικο, το κανταλούπε, τo γκαλια, η μπανάνες και το θρακιώτικο.



Η εξωτερική επιδερμίδα τους ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι στρογγυλή, ωοειδές ή και οβάλ-μακρόστενη.
Οι καρποί του πεπονιού είναι μεγάλοι με κίτρινο φλοιό, λεία επιφάνεια και σάρκα χρώματος ανοιχτό κίτρινο. 





Μαζί με το νερό χρειάζονται και καλή λίπανση για την ανάπτυξη τους. Ξεκινώντας θα πρέπει να έχετε καλό χώμα πλούσιο σε κάλιο και θρεπτικα συστατικά και εν συνεχεία η πεπονιά θα χρειαστεί λίπανση.

Τα πεπόνια χρειάζονται αρκετή ζέστη για την ανάπτυξη τους αλλά και προσοχή στην έντονη ηλιοφάνεια καθώς είναι επιρρεπή σε αυτήν και χρειάζονται προστασία.




Πολλαπλασιάζεται από σπόρο και χρειάζεται στραγγιζόμενο χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. 

Το βάθος φύτευσης των σπόρων θα πρέπει να είναι 2-3 εκ. 





Η συγκομιδή γίνεται κατα μέσο όρο 1-2 μήνες μετά την άνθιση αλλα εάν θέλετε το πεπόνι να έχει οσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες,  θα πρέπει να κοπεί στην πλήρη ωρίμανση του.