ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

03 Μαϊου, 2023

"Το ποικιλόμορφο ελληνικό - μεσογειακό τοπίο αποτελεί πηγή έμπνευσης για το Θεματικό Πάρκο της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς και ευκαιρία προβολής του ελληνικού στοιχείου  μέσα από την κηποτεχνία.
Οκτώ ελληνικοί κήποι μέσα από τη ματιά έμπειρων επαγγελματιών του κλάδου της Γεωπονίας και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Έκθεσης.
Αποτύπωση μικροτοπίων της χώρας μας, προτάσεις διαμόρφωσης των κήπων με γνώμονα την βιωσιμότητα και την αειφορική διαχείριση, κήποι παραδοσιακοί αλλά και σύγχρονοι με στοιχεία δανεισμένα από το παρελθόν και την παράδοση, ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας με έμφαση στα ενδημικά, στα σπάνια και στα απειλούμενα φυτικά είδη συνθέτουν το φετινό Θεματικό Πάρκο.
Η ομορφιά και η λιτότητα της ελληνικής φύσης, οι τεχνοτροπίες, οι πρώτες ύλες που διαθέτει κάθε τόπος και οι μνήμες από τους κήπους της παιδικής μας ηλικίας ζωντανεύουν στην 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς."
 
Για την Ανθοκομική
Ελίνα Κατσίκα / Γεωπόνος ΓΠΑ - Αρ. Τοπίου MSc

 
Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν!


 

  1. Η εξέλιξη και η προσαρμογή των ελληνικών κήπων στα νέα κλιματολογικά δεδομένα

Έξι μοντέλα κήπων βασισμένα σε οικολογικές αρχές σχεδιασμού και διαχείρισης ικανά να ανταπεξέλθουν στα νέα κλιματολογικά δεδομένα της χώρας μας . Δοκιμασμένες επιλογές φυτών και διαφορετικές προτάσεις ανάλογα με τις συνθήκες αλλά και τις ανάγκες που επικαλούνται να καλύψουν, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του κήπου.
‘’Endless spring’’
Ένα μίγμα που αποτελείται από πόες και θάμνους με κύρια συστατικά τα αγρωστώδη και τις σάλβιες. Τα αγρωστώδη δίνουν δομή, κίνηση και ήχο μέσα από το θρόισμα των φύλλων τους, ενώ τα υπόλοιπα φυτά προσφέρουν χρώματα και αρώματα όλο το χρόνο, ενώ παράλληλα δίνουν τροφή για τις μέλισσες. ‘Ένα ανθεκτικό μίγμα που καταναλώνει λίγο νερό και είναι χαμηλών απαιτήσεων.
‘’Green skin’’
Μια πρόταση που μπορεί να μεταμορφώσει την πόλη. Ένα μίγμα από παχύφυτα ιδανικά για μικρό βάθος φύτευσης ιδανικά για ταρατσόκηπους. Έχει μικρό βάρος, χαμηλή κατανάλωση σε νερό, προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας, μπορεί να μειώσει τα προβλήματα των ακραίων βροχοπτώσεων και ταυτόχρονα υποστηρίζει την άγρια ζωή. Σκεφτείτε πόσο θα άλλαζαν οι συνθήκες στην πόλη αν όλες οι ταράτσες των σπιτιών να ήταν πράσινες.
Mediterranean classic
Μια επιλογή από άπειρους συνδυασμούς μεσογειακών φυτών που μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις. Σε συνδυασμό με αγρωστώδη ή όχι θα αποτελέσει τη νέα μόδα στον χώρο της κηποτεχνίας. Βελούδινες υφές, ασημένια φυλλώματα, οργανικά σχήματα και ανθοφορίες σχεδόν όλο το χρόνο προσφέρουν μεσογειακά αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα. Φυτά φιλικά για τις μέλισσες και χρηστικά για την κουζίνα και το σπίτι που προσφέρουν μια συνειδητή σύνδεση με τη φύση.
Bee positive
Λουλούδια που δεν θα ξετρελάνουν μόνο εσάς αλλά και τις μέλισσες, τις πεταλούδες και πολλά άλλα έντομα! Θυμάρια, σάλβιες και άλλα αρωματικά και μεσογειακά φυτά, αποτελούν το ιδανικό μενού για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την άγρια ζωή.
Cool shade
Επιλογές για τα σκιερά σημεία του κήπου που δεν είχατε φανταστεί ποτέ ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε. Μεγάλη ποικιλομορφία από φυλλώδη, ανθοφόρα φυτά, φτέρες και εδαφοκαλυπτικά που θα σας μαγέψουν. Ένας κήπος βγαλμένος από παραμύθι σε καλεί να τον επισκεφτείς.
Easy green
Το ξέρατε ότι μπορείτε να έχετε χλοοτάπητα χωρίς χρειάζεται να τον κουρεύετε κάθε εβδομάδα και να μην σπαταλάτε νερό; Εδώ θα βρείτε λύσεις για εξοικονόμηση πόρων αλλά και για τεμπέληδες κηπουρούς!







Μελέτη: Μελέτη: Γρύλλης Ιωάννης (Γεωπόνος ΓΠΑ, MSc Αρχ. Τοπίου, Παραγωγός φυτών)


 

  1. ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ |Φυτογενετικοί πόροι, αυτοφυή είδη και μικροτοπία

Η αποτύπωση των μικροτοπίων της χώρας μας μέσα από φυσικά υλικά και γενετικό υλικό σε μορφή ζωντανών φυτών, σπερμάτων, άγριων μικρών καρπών και ξηρής δρόγης από αυτόχθονα είδη αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ), Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς.
Με δεδομένο ότι η γενετική ποικιλότητα αποτελεί απαραίτητο δυναμικό στοιχείο μιας εξελικτικής διαδικασίας θα πρέπει να προστατεύεται, να διατηρείται και να προβάλλεται. Εδώ εντοπίζεται η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού, καθώς η γενετική ανάλυση και ο προσδιορισμός γενετικής ταυτότητας και καθαρότητας ποικιλιών με βάση το μοναδικό γενετικό αποτύπωμα (DNA barcode), η αξιολόγηση ποικιλιών και εφαρμογή μεθοδολογιών βελτίωσης σε καλλιεργούμενα είδη αποτελούν τη σύγχρονη ματιά στα πράγματα για ένα βιώσιμο μέλλον.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πηγή έμπνευσης για τη σχεδίαση του Ελληνικού κήπου με θέμα: «Φυτογενετικοί πόροι, αυτοφυή είδη και μικροτοπία» αποτέλεσε η δομή του  DNA η οποία αποτυπώνεται στα παρτέρια του κήπου μέσα από την εναλλαγή υλικών εδαφοκάλυψης και φυτών. Το τεκμηριωμένο φυτικό υλικό που πλαισιώνει τον κήπο προέρχεται από αυτόχθονα είδη που συλλέχθηκαν σε βοτανικές αποστολές, εξημερώθηκαν, αναπαράχθηκαν και διατηρούνται «εκτός τόπου» (ex-situ) στα ΙΓΒΦΠ και ΒΒΚΚ.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από μια κυκλική πορεία στο χώρο και αξιοποιώντας το φυσικό ανάγλυφο να ανακαλύψει σπάνια, ενδημικά, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και βρώσιμους μικρούς καρπούς της Ελλάδας μέσα από την αναπαράσταση διαφορετικών μικροτοπίων, όπως ο παραθαλάσσιος κήπος, ο πετρόκηπος (crevice garden), ο θαμνώνας με τον κήπο του νερού, ο κήπος των κωνοφόρων (δενδρώνας) και ο βοτανόκηπος. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρό του σχεδιασμού τοποθετείται μια αμμοδόχος για τη φιλοξενία των μικρών επισκεπτών και την εξασφάλιση της σύνδεσης με την Ελληνική οικογένεια και το παιδί, καθώς εκεί εντοπίζονται και καλλιεργούνται το μέλλον, η εξέλιξη, η βελτίωση και η πρόοδος του ανθρώπου. Τέλος, το ξύλινο περίπτερο αναμορφώνεται και λειτουργεί ως τόπος ανάπαυσης, αναψυχής, παρατήρησης και ευαισθητοποίησης.




Μελέτη: Δρ Ελένη Μαλούπα (Δ/ντρια Ερευνών του ΙΓΒΦΠ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνη του ΒΒΚΚ) / Μαρίνα Παναγιωτίδου (Γεωπόνος Α.Π.Θ. – Αρχ. τοπίου ΜΑ)


 

  1. ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η πρόσφατη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ με το ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ έδωσε ήδη τους πρώτους καρπούς της.
Οι σπουδαστές του Δ’ Εξαμήνου του ΙΕΚ, στο πλαίσιο του μαθήματος «Κηποτεχνικές εφαρμογές», δημιούργησαν τον κήπο τους για την 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς με θέμα «Ένας κήπος προσβάσιμος για όλους», με το σκεπτικό ότι και οι συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής.
Με τη βέλτιστη δυνατότητα πρόσβασης στην Κηποτεχνία και στα θεραπευτικά οφέλη της, όλοι ανεξαιρέτως μπορούν ισότιμα να εκπαιδευτούν, να ψυχαγωγηθούν ακόμα και να εργαστούν άνετα μέσω της λειτουργικότητας και της αυτονομίας.
Η επιλογή του φυτικού υλικού βασίζεται στις ιδιότητες ορισμένων φυτών να βελτιώνουν αισθήσεις πολύ σημαντικές για τη ζωή μας, καθώς επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε, να αποτυπώνουμε και να αντιδρούμε σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Χρησιμοποιήθηκαν:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗ Verbascum olympicum ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ Salvia jamensis «Royal Bumble»  ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΦΡΗΣΗ Calamintha nepeta ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΗ Chasmanthium latifolium  ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΥΣΗ Fragaria Ananassa




Μελέτη : Σπουδαστές Δ’ Εξαμήνου 2023 ΔΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ -  Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου

 

  1. ελληνΟΙΚΌΣ κήπος

O ελληνικός κήπος αποτελεί καθιερωμένη έννοια στην παγκόσμια κλίμακα της Αρχιτεκτονικής τοπίου και της κηποτεχνίας.
Ο ελληνΟΙΚΟΣ (ελληνικός + οίκος) κήπος είναι ο κήπος της ελληνικής κατοικίας, ο κήπος που συναντάμε στις βόλτες μας στην ύπαιθρο, είναι ο κήπος της γιαγιάς μας.
Κεντρική ιδέα της πρότασης, λοιπόν, αποτελεί ο τρόπος που η Ελληνίδα γιαγιά πειραματίζεται με τον κήπο της, σέβεται τη φύση και τον τόπο στον οποίο βρίσκεται, ταυτόχρονα όμως μαγεύεται από μυρωδιές και υφές φυτών που δε γνωρίζει και έτσι τα προσθέτει στη φυτική παλέτα της.
Σημαντικό στοιχείο του κήπου, εκτός των χρωματισμών του εδάφους και του φυτικού υλικού, είναι και η χρήση καφασιών ως ένα αντικείμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο με διαφορετικούς τρόπους. Είτε ως καθιστικό, είτε ως πρόσθετος χώρος τοποθέτησης των φυτών, αποτελεί ένα πολυμορφικό εργαλείο που μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της επανάχρησης στην καθημερινή μας ζωή, όπως συνήθως παρατηρούμε να συμβαίνει στους κήπους των γιαγιάδων και παππούδων.
Συγκεκριμένα, ο κήπος διαμορφώνεται σε μία οργανική φυσική διαδρομή από χαλίκι σε πορφυρούς χρωματισμούς που παραπέμπει στα μονοπάτια και το χρώμα του εδάφους της ελληνικής υπαίθρου. Περιμετρικά οργανώνονται μάζες μεσογειακών φυτεύσεων, μίξεις αρωματικών και θαμνωδών φυτών, καθώς και πινελιές φυτικών ειδών που θα εντοπίζαμε κάπως απροσδόκητα στον ‘κήπο της γιαγιάς΄.
Ο ελληνΟΙΚΟΣ κήπος είναι για εμάς ένα χώρος γεμάτος συναισθήματα, πειραματισμούς, ένας καμβάς με τεράστια ιστορική αξία.
*tip για τους επισκέπτες/τριες: Χρησιμοποιείστε τα καφάσια ως καθιστικά, τραπέζια ή παιχνίδι και απολαύστε τον κήπο.







Μελέτη: FYTRON Landscapes

 

  1. Ο Κρητικός Κήπος: Από το παρελθόν στο τώρα

Ο κήπος αυτός είναι μια μεταφορά της μορφής των ανακτορικών ερειπίων στο τώρα μέσω μίας νέας χρήσης, αυτής του κήπου. Οι αυστηρές και καθαρές γραμμές των «δωματίων» και των «αυλών» αγκαλιάζουν και ταυτόχρονα εξομαλύνονται από την άναρχη και αυθόρμητη μορφή των φυτών. Οι διαφορετικές υφές, χρώματα και ύψη των ξηροφυτικών θάμνων, ποών και παχύφυτων δημιουργούν οπτικό ενδιαφέρον και καθιστούν τον κήπο δυναμικό και ελκυστικό όλες τις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα λειτουργούν ως πολύτιμος βιότοπος για επικονιαστές όπως οι μέλισσες.
Στο κέντρο του κήπου υπάρχει μία περίτεχνη πήλινη γαβάθα εμπνευσμένη από τον θαλάσσιο ρυθμό των μινωικών αγγείων. Κάτω από τον ζεστό μεσογειακό ήλιο λίγο νερό μπορεί να δροσίσει και να βοηθήσει το πνεύμα να ανακάμψει. Την γαβάθα έχει φιλοτεχνήσει ο κεραμίστας Δημήτρης Σπύρος. 
Τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον Κρητικό Κήπο περιλαμβάνουν γνωστά ενδημικά και μεσογειακά φυτά, όπως η ελιά, το θυμάρι, ο κίστος και το αρισμάρι-δενδρολίβανο και λιγότερο γνωστά όπως η εφόρβια, η σαντολίνα, η Dorystoechas hastata και η Genista umbellata.



 


Μελέτη: Παγώνη Ηρώ (Γεωπόνος Bsc, Msc, Αρχ. Τοπίου MA) /Δημήτρης Σπύρος (Αρχ. Εσωτερικών Χώρων – Κεραμίστας) ιστοσελίδα: https://dimitrispyros.com/)

 

  1. Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ο θεσσαλικός κήπος υπήρξε, διαχρονικά, σημαντικό στοιχείο των σπιτιών της υπαίθρου και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων τους. Σε χρόνια δύσκολα και σκληρά για τον τόπο, όπου οι αγρότες περνούσαν πολλές ώρες καλλιεργώντας τη γη τους, ο κήπος των θεσσαλικών σπιτιών ήταν το πρώτο στασίδι για την ανάπαυση και την αναγκαία ξεκούραση.   
 
Με πενιχρά μέσα αλλά πολύ μεράκι, οι κάτοικοι του κάμπου διαμόρφωναν τους κήπους των σπιτιών τους διαθέτοντάς τους την ίδια αγάπη που αφιέρωναν στην εύφορη γη της θεσσαλικής πεδιάδας. Επειδή τα σπίτια ήταν μικρά και οι χώροι περιορισμένοι, ο κήπος προσέφερε πάντοτε το ιδανικότερο περιβάλλον, όπου μπορούσαν οι αγρότες να απολαύσουν τον πρωινό καφέ τους υπό τη σκιά ενός δένδρου ή κάτω από μία περγκολα (χαγιάτι). Εξυπηρετούσε συνάμα και λειτουργικές ανάγκες, καθώς από τον κήπο ήταν σε θέση να προσέχουν τα ζώα και τα εργαλεία τους, που υπήρχαν σε παρακείμενες αποθήκες ή στάβλους.
 
Τα πολύ ζεστά καλοκαίρια και οι δριμείς χειμώνες στο θεσσαλικό κάμπο επέβαλαν την ενσωμάτωση στους κήπους φυτών με μεγάλη αντοχή στις ακραίες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις: φρύγανα, βότανα, αρωματικά και ανθοφόρα φυτά αλλά οπωσδήποτε και μία πασχαλιά που άνθιζε την άνοιξη και στόλιζε τα σπίτια ενόψει του Πάσχα.





 
Μελέτη: Κλέα Βολοβίνη (Γεωπόνος ΓΠΑ – Αρχ. Τοπίου ΜΑ)

 

  1. ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Στα νησιά του Ιονίου Πελάγους η επικρατέστερη εικόνα του κήπου είναι ο περιβάλλον χώρος του σπιτιού, ανθοστολισμένος μέσα από τις πολυάριθμες γλάστρες, με κάθε λογής εργαλείο, σκεύος και αντικείμενο νοικοκυριού μοιρασμένο στην περιφραγμένη του μικρή έκταση. Ο Επτανησιακός κήπος αποτελείται από τα κεντρικά στοιχεία που εμφανίζονται κοινά σε κάθε κατηγορία (παραθαλάσσιος, αστικός, ορεινός) και το καθένα από μόνο του σηματοδοτεί την ύπαρξη του ανθρώπου και την ανάγκη δημιουργίας του.
Το πρώτο στοιχείο είναι η περίφραξη, η οριοθέτηση της έκτασης γύρω από το σπίτι, ένας υποτυπώδης σχεδιασμός του αδόμητου χώρου. Το δεύτερο στοιχείο είναι η είσοδος στον κήπο, είτε αυτή συμβαίνει με κάποια πέργολα που συνοδεύει το βασικό μονοπάτι, είτε τα φυτά που ορίζουν την κατεύθυνση της κίνησης προς την οικία. Τρίτο βασικό και κεντρικό στοιχείο του κήπου αφορά τα καλλιεργούμενα είδη. Ο άνθρωποι – δημιουργοί του κήπου τους, πρόσθεταν ανθοφόρα φυτά για να δώσουν στο σπίτι το χρώμα που δεν είχαν οι τοίχοι. Σε συνδυασμό με το καλλωπιστικό εγχείρημα, οι φυτεύσεις οπωροφόρων – καρποφόρων δέντρων ωφελούσαν οικονομικά. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι ότι τις περισσότερες φυτεύσεις τις συναντάμε εντός γλαστρών, κάθε λογής μορφής, πλαστικές, κεραμικές, τσίγκινες, αντικείμενα παλαιότερα που προσαρμόστηκαν στο ρόλο της γλάστρας. Το πέμπτο στοιχείο στον Επτανησιακό κήπο είναι οι υποδομές και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την κάλυψη αναγκών καθημερινότητας. Εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών, το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, η μεταφορά της καθημερινότητας εκτός των οικιών ήταν αυθόρμητη και δεδομένη. Για τον λόγο αυτό έπιπλα καθιστικών, πεζούλια για την μεσημεριανή ανάπαυση ακόμα και κουζινάκια στον υπαίθριο χώρο ήταν και είναι στοιχεία αναπόσπαστα από τον Επτανησιακό κήπο. Τέλος, έκτο στοιχείο, η ανάσα του κήπου, το νερό. Η ανάγκη πόσιμου νερού και ειδικότερα για τα παλιά τα χρόνια είναι ασύλληπτη σήμερα, συνεπώς το πηγάδι δε λείπει από τους περισσότερους κήπους.






Μελέτη : Ερωφίλη Ροντογιάννη (Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Αρχ. Τοπίου MLA)

 

  1. Αγροτικό Τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας

Το τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνουν οι οροσειρές, τα οροπέδια το έντονο και συχνά εναλλασσόμενο ανάγλυφο, η αυξημένη βιοποικιλότητα. Τα οροπέδια εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελούν το τοπίο της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, με το  αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας διάσπαρτό παντού, τα βοσκοτόπια, τους  σιτοβολώνες και πλήθος άλλων καλλιεργειών. ¶υλη και υλική πολιτισμική κληρονομιά αναμιγνύεται με τη φύση και γεννιέται από αυτήν, μια αέναη συνδιαλλαγή φωτός, πετρωμάτων, άγονων εδαφών και ανθρώπινου μόχθου.
Ο Κήπος του Αγροτικού Τοπίου της Δυτικής Μακεδονίας εστιάζει και αποκαλύπτει την κυρίαρχη σχέση του εδάφους, του χώματος με την ανθρωπογενή δραστηριότητα στη μορφή της καλλιέργειάς του, της γεωργίας καθώς και τον χειρισμό των πετρωμάτων, το χτίσιμο ‘ορίων στο χάος’ και άρα τη δημιουργία ‘χώρου’. Χώρου καλλιεργήσιμου, άρρηκτα συνδεδεμένου με το μικρόκλιμα και κυρίως το φως. Τα πετρώματα σκληραίνουν τις σκιές όπου αποκαλύπτονται ως μητρικό υλικό της γης, οι καλλιέργειες κανονικοποιούν την πολυπλοκότητα της φυσικής βλάστησης και όλα αυτά μαζί με μονοπάτια και εφήμερες κατασκευές ορίζουν την ταυτότητα του τοπίου. Σημασία δίνεται και στα όρια των αγρών, τα πολύτιμά για την ποικιλότητα ειδών ‘κρασπεδικά οικοσυστήματα’.






Μελέτη: UBUPlan Architecture (ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΣΗΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Αρχ. Τοπίου ΑΠΘ, ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αρχ. Μηχανικός ΑΠΘ), ΛΕΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ Δρ Αρχ. Τοπίου ΑΠΘ, Γεωπόνος Ε.ΔΙ.Π ΑΠΘ, Πρόεδρος ΠΣΑΤ





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

69Η ΑΝΘΟΚοΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ