ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ GARDENMAGAZINE ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ GrootGroenPlus

09 Δεκεμβρίου, 2018
Στις αρχές Οκτωβρίου του 2018 επισκεφτήκαμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη εμπορική έκθεση πρασίνου GrootGroenPlus που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.

Επρόκειτο για μια έκθεση εμπορίας φυτών με πολλούς δραστηριοποιημένους εκθέτες με εξειδικευμένες παρουσιάσεις ποικίλων ειδών φυτών και καινοτόμες ιδέες. Στην GrootGroenPlus είδαμε θαμνώδη ιδανικά για μπορντούρες, εντυπωσιακά δέντα topiary, ειδικά διαμορφοποιημένα δέντρα σε μορφή πέργκολας, σπάνια είδη φυτών καθώς και μεγάλη ποικιλία από ανθόφυτα και θάμνους σε ιδαίτερες συνθέσεις.
Υπήρχαν επιπρόσθετα εκθέτες με είδη φυτοχωμάτων και υποστρωμάτων αντιπροσωπευτικών στην άρτια ανάπτυξη του έκαστου είδους φυτού, αλλά και εκθέτες με αξιόλογες νάνες ποικιλίες φυτών σε μικρά φυτοδοχεία.

Η έκθεση αυτή ήταν ενδιαφέρουσα τόσο για τους επιχειρηματίες και τους δημοσιογράφους, όσο και για τους επισκέπτες. Διεξήχθησαν πολλές ενημερωτικές ομιλίες, καθώς επίσης υπήρχε ειδικό παράρτημα με βιβλία σχετικά με τα φυτά.

Η δημοσιογραφική ομάδα στην οποία συμμετείχαμε είχε την δυνατότητα να παραστεί στην ομιλία του μετεωρολόγου και κλιματολόγου Reinier van den Berg που είχε ως θέμα την αναγκαιότητα για δενδροφύτευση και δημιουργία αποθηκών νερού για την αντιμετώπιση δύσκολων και ακραίων καιρικών συνθηκών στην Ολλανδία, πληροφορίες ιδιαίτερα χρήσιμες για την προστασία των καλλιεργειών και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Επισήμανε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις μεγάλες πιθανότητες για ακραίες καιρικές συνθήκες και τόνισε την επιτακτική ανάγκη να δοθεί η απαιτούμενη σημασία στη διαθεσιμότητα νερού, στις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες. Αναφέθηκε στην αλατότητα και στην προσοχή που πρέπει να δοθεί ως προς το είδος καλλιέργειας που επιλέγεται, όπως επίσης και στην κατασκευή οικιών από ξύλο, καθώς ένα ξύλινο σπίτι μπορεί να αποθηκεύσει CO2, και προσφέρει καλύτερη αναπνοή από ένα σπίτι από τούβλα.
Παράλληλα η ομάδα των δημοσιογράφων είχε την τιμή να παρεβρεθεί σε μία συνάντηση με τους διοργανωτές της έκθεσης, όπου και έγινε μια αναλυτική περιγραφή της δουλειάς που προηγήθηκε για να διοργανωθεί η GrootGroenPlus, της τεράστιας απήχησης σε επισκεψιμότητα, καθώς επίσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιγραφή που αντιπροσώπευε την φετινή έκθεση της GrootGroenPlus, «ΤΗE FUTURE = GREEN».
Το χρονικό αυτό διάστημα επισκεφτήκαμε πολλά πρωτοποριακά συγκροτήματα θερμοκηπίων και φυτώρια, η έκταση των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε έως τα 170 στρέμματα. Σε αυτά ενημερωθήκαμε για τις καλλιέργειές των φυτών τους σε μικρά φυτοδοχεία και τα εξειδικευμένα μηχανήματα που χρησιμοποιούν.
Επιπλέον, επισκευτήκαμε ένα φυτώριο στο Βέλγιο παραγωγής φυτών μπαμπού και το αντίστοιχο εργαστήριο καλλιέργειας αυτού in vitro και παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια ανάπτυξης του φυτού από το τρυβλίο έως την συσκευασία και τη διάθεσή του στο εμπόριο.
Τέλος, η ομάδα των δημοσιογράφων ξεναγήθηκε στον ειδικά αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο βοτανικό κήπο «De Kleine Boerderij», στο Βέλγιο, ο οποιός αποτελούνταν από ξεχωριστά σχεδιαστικά τμήματα, που φιλοξενούσαν διαφορετικές κατηγορίες φυτών.Η επίσκεψη στην έκθεση GrootGroenPlus στην Ολλανδία οργανώθηκε υπό την επιμέλεια του κυρίου Frank van Suchtelen, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την άρτια διοργάνωση και φιλοξενία.

Μαρία Δημητρίου
Αρχιτέκτων τοπίου
BSc & MSc Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών