ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΙΧΟΥ ΜΕ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 03 Μαρτίου, 2021 Κήπος

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να καλυφθεί ένας αντιαισθητικός τοίχος και να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα διακοσμώντας τον περιβάλλοντα χώρο. Κάποιοι από αυτούς είναι η βαφή του τοίχου, προδίδοντας έναν χρωματικό τόνο στον χώρο, η κάλύψη του ως το επιθυμητό ύψος με πλέγμα από καλάμια, η τοποθέτηση ξύλινων καφασωτών, τα οποία όμως έχουν υψηλό κόστος, είτε η στήριξη στον τοίχο ενός ξύλινου διαχωριστικού, πάνω στο οποίο τοποθετούνται μικρές γλάστρες ή κασπώ με φυτά, ιδανικά κρεμοκλαδή για τη συκεκριμένη κατασκευή.

Ωστόσο εκτός από αυτές τις δυνατότητες συνίσταται περισσότερο η επιλογή της κάλυψης ενός τοίχου με αναρριχώμενα φυτά. Είναι επιπρόσθετα δυνατή η χρήση μεγάλων δένδρων ή θάμνων, που όμως μειωνεκτούν σε σύγκριση με τα αναρριχώμενα φυτά, λόγω του μεγάλου όγκου που καταλαμβάνουν.

Τα πιο διαδεδομένα αναρριχώμενα φυτά είναι: Ο κισσός, το γιασεμί, το ρυγχόσπερμο και η αμπέλοψη.

  • Hedera helix Κισσός ο κοινός Οικ: Araliaceae Αειθαλές αναρριχώμενο ή και έρπων, σκιόφυλλο και μακρόβιο φυτό, που αποτελείται από μακριούς βλαστούς, οι οποίοι στερεώνονται με εναέρια ριζίδια. Διαθέτει στιλπνά, τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα, μικρά άνθη και μαύρους καρπούς, που εμφανίζονται τον Μάρτιο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα τον Οκτώβριο. Ευδοκιμεί σε εδάφη υγρά και δροσερά και θέσεις σκιερές-ημισκιερές. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στο ψύχος. Φυτό κατάλληλο για εδαφοκάλυψη και κάλυψη παλαιών τοίχων.

  • Jasminum grandiflorum Γιασεμί το μεγανθές, Γιασεμί χιώτικο

  • Jasminum nudiflorum Γιασεμί το γυμνανθές

  • Jasminum Sambac Γιασεμί, Αράπικο, Φούλι, Μπουγαρίνι Οικ: Oleaceae Jasminum grandiflorum: είναι αναρριχώμενο φυτό, αειθαλές (στα ζεστά κλίματα), ή φυλλοβόλο και φθάνει τα 3,0-5,0 m ύψος. Τα άνθη του είναι εύοσμα, χρώματος λευκού και η ανθοφορία γίνεται σε ετήσιο βλαστό τον Ιούνιο. Το κλάδεμα γίνεται το φθινόπωρο και είναι φυτό ευπαθές στο ψύχος. 

  • Jasminum nudiflorum: είναι ημιαναρριχώμενο φυλλοβόλο φυτό με ύψος 2,0-3,0 m. Η ανθοφορία είναι τον Ιανουάριο, πριν την έκπτυξη των φύλλων. Διαθέτει άοσμα, κίτρινα άνθη. 

  • Jasminum Sambac: είναι αναρριχώμενο αειθαλές θαμνώδες φυτό. Έχει εύοσμα, λευκά άνθη και η ανθοφορία του διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Κλαδεύεται την άνοιξη στους 3-4 οφθαλμούς και είναι πολύ ευπαθές στο ψύχος (Χρονόπουλος Ι., 1996).


 

  • Rhynchospermum jasminoides Ρυγχόσπερμο γιασεμί Οικ: Apocynaceae Αειθαλές αναρριχώμενο φυτό που φθάνει 6,0-7,0 m ύψος με μακριούς, λεπτούς βλαστούς που ξυλοποιούνται σταδιακά. Έχει λογχοειδή-ωοειδή, στιλπνά φύλλα, καλλωπιστικής αξίας και εύοσμα μικρά, λευκά άνθη. Η περίοδος ανθοφορίας είναι Μάιος-Ιούνιος. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με υπόγειες καταβολάδες το φθινόπωρο ή με σπόρο, αλλά συνηθέστερα με ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα τρυφερού βλαστού, που λαμβάνονται την άνοιξη. Ανθεκτικό φυτό στο ψύχος και ιδανικό για κάλυψη ακαλαίσθητων τοίχων και για αναρρίχηση σε φράχτες, πέργκολα και κάγκελα (Δ1). 


 

  • Ampelopsis quinquefolia (Parthenocissus quinquefolia) Αμπέλοψη η πεντάφυλλη Ampelopsis tricuspitata Οικ: Vitaceae Πολυετή φυλλοβόλα και ελικοφόρα αναρριχώμενα φυτά που φθάνουν 10,0-15,0 m ύψος. Τα φύλλα τους είναι έμμισχα, τρίλοβα κατ΄εναλλαγή και τα άνθη τους μικρά. Ευδοκιμούν σε όλους τους τύπους εδαφών και σε ηλιαζόμενες θέσεις. Είναι ανθεκτικά στο κρύο και στην ημισκιά. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο και κυρίως με μοσχεύματα (φθινόπωρο). Η πεντάφυλλος αμπέλοψη προσφύεται σε κικλιδώματα, πλαίσια, στέγαστρα και πέργολες, ενώ η τρίφυλλος σε λείους τοίχους (Χρονόπουλος Ι., 1996).


Άλλα, εξίσου γνωστά γνωστά αναρριχώμενα φυτά που μπορούν να επιλεχθούν για την κάλυψη ενός ακαλαίσθητου τοίχου είναι: Η βιγνόνια (Bignonia sp.), η βουκαινβίλλια η λεία (Bougainvillea glabra), η κληματίδα (Clematis sp.), η ιπομοία η πορφυροκυανή (Ipomoea rubro-caerulea), το αγιόκλημα (Lonicera sp.), η πασσιφλόρα η κοινή ή αλλιώς ρολογιά (Passiflora caerulea), το πλουμπάγκο (Plumbago capensis), η τριανταφυλλιά (Rosa sp.) και η γλυτσίνια (Wisteria sinensis).


Bougainvillea 
Μέσα από τις διάφορες προαναφερθείσες ποικιλίες φυτών μπορούμε να δημιουργήσουμε την επιθυμητή φυτική κάλυψη ενός τοίχου, που μπορεί να αποτελείται από φυτά αποκλειστικά πράσινου χρώματος ή μιας παλέτας χρωμάτων δημιουργώντας συνθέσεις αρμονίας ή αντίθεσης και προσδίδοντας έναν προσωπικό χαρακτήρα στον εκάστοτε χώρο.
Βιβλιογραφία

Χρονόπουλος, Ι., (1996) “Καλλωπιστικά φυτά”

 


Σχετικά άρθρα
 

ΦΥΤΟΦΡΑΚΤΕΣ & ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΕΣ

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ