ΦΥΤΟΦΡΑΚΤΕΣ & ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΕΣ

22 Σεπτεμβρίου, 2020

Η χρήση των φυτοφραχτών ξεκίνησε πολύ παλαιότερα από ότι θα είχαμε σκεφτεί. Μάλιστα, κατά τους ειδικούς οι πρώτοι φυτοφράχτες απαντώνται κατά την εποχή του λίθου, όπου αποτελούσαν «οχυρό» μεταξύ των τότε φυλών. Κατά την εποχή του Καίσαρα στην Ρώμη, ο ρόλος τους αλλάζει και αποκτούν περισσότερο διακοσμητικό ύφος.


 
Σήμερα

Στις μέρες μας, οι φυτοφράχτες και οι μπορντούρες φυτών σε έναν κήπο ή πάρκο χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους. Στην Βόρεια Ευρώπη πολλές φορές συναντώνται να έχουν και προστατευτική λειτουργία εκτός της διακοσμητικής. Ένας ψηλός φράχτης από ένα αγκαθωτό είδος φυτού φέρει καλύτερα αποτελέσματα από έναν απλό τοίχο ή κάγκελα!
 
Σε έναν μεγάλο κήπο, μία πλατεία ή ένα πάρκο, οι φυτοφράχτες καθώς και οι μπορντούρες, εκτός από τον αισθητικό τους ρόλο (χρώμα, άρωμα, συνθέσεις) αναλαμβάνουν και την οριοθέτηση μεταξύ των χώρων.
 
Ορισμένα είδη φυτών λειτουργούν ηχομονωτικά, καθώς το πυκνό φύλλωμα τους εξασθενεί την ένταση των ήχων της πόλεως (αυτοκίνητα κτλ). Εάν θέλουμε ο φυτοφράχτης μας να έχει αυτή την λειτουργία καλό είναι να επιλέξουμε φυτά αειθαλή.

Η σκίαση καθώς και η παρεμπόδιση του ανέμου επιτυγχάνονται με ευκολία σε έναν κήπο ή μία πλατεία με την χρήση φυτοφραχτών.
 
Κατάλληλα είδη φυτών

Η επιλογή των φυτών που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής το έδαφος και την διαθεσιμότητα σε νερό. Ελέγχουμε πάντα τις τελικές διαστάσεις των φυτών που θα χρησιμοποιήσουμε. Ορισμένα είδη φυτών κατάλληλα για φυτόφράχτες και μπορντούρες παρουσιάζονται παρακάτω.

 

  • Δεντρα : Αριά, Κυπαρίσσι, Καζουαρίνα

 

  • Θάμνοι : Πυξάρι, Αγγελική, Τούγια, Λέιλαντ, Βιβούρνο, Δεντρολίβανο, Ελαίαγνος, Ευώνυμο, Κυδωνίαστρο, Λαντάνα, Λεβάντα, Λεβαντίνη, Λιγούστρο, Μαόνια, Μυόπορο, Μυρσίνη, Μυρτιά, Πασχαλιά, Πικροδάφνη, Πολύγαλα, Προύνος, Πυράκανθος, Ράμνος,  Ραφιολέπις, Σινεράρια, Σχίνος, Τριανταφυλλιά, Τευκριο, Φόρμιο, Φωτείνια


Χαμηλές μπορντούρες φυτών μπορούμε να δημιουργήσουμε και με όλα τα εποχιακά φυτά. Θα πρέπει όμως να τις ανανεώνουμε!

 

  Σχετικά άρθρα 

...ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΑΜΝΩΝ 
ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΙΧΟΥ ΜΕ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ ΦΥΤΑ