...ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΑΜΝΩΝ

27 Σεπτεμβρίου, 2020

…Και οι θάμνοι κλαδεύονται. Με το κλάδεμα τους αποσκοπούμε στο να ‘’καθαρίσουμε‘’ το φυτό, δηλαδή να του αφαιρέσουμε  την κατεστραμμένη, αδύναμη, άρρωστη και γενικότερα περιττή βλάστηση, ώστε να βελτιωθεί η ανθοφορία ή καρποφορία του, και να του προσδώσουμε το επιθυμητό σχήμα.
 
 


Πέντε βασικοί κανόνες που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν  κατά το κλάδεμα θάμνων. . .
 
1. Οι αδύνατοι βλαστοί χρειάζονται αυστηρότερο κλάδεμα από τους ζωηρούς βλαστούς, οι οποίοι πρέπει να κλαδεύονται ελαφρά. Ο λόγος είναι ότι το αυστηρό κλάδεμα διεγείρει τη ζωηρή βλάστηση. Το ρητό ‘’αδύνατη βλάστηση-αυστηρό κλάδεμα, ζωηρή βλάστηση-ελαφρό κλάδεμα’’ πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπ’ όψιν.

2. Αυστηρό κλάδεμα ανθοφόρων θάμνων συνεπάγεται λιγότερα άνθη…αλλά και μεγαλύτερα και ομορφότερα!

3. Προσοχή! Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε να φωτίζεται και να αερίζεται το κέντρο του φυτού.

4. Κλαδεύουμε ένα βλαστό κοντά σ’ένα καλά σχηματισμένο οφθαλμό με φορά προς τα έξω, ή σε μια νεαρή πλάγια βλάστηση.

5. Όσον αφορά την περίοδο κλαδέματος:

α) Τα φυτά που ανθίζουν από τον Ιούλιο και μετά πρέπει να κλαδεύονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη

β) Τα φυτά που ανθίζουν τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου σε βλαστούς της προηγούμενης περιόδου πρέπει να κλαδεύονται αμέσως μετά την άνθιση.
 
 Παρ’ όλους τους γενικούς κανόνες βέβαια , πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά  ανάπτυξης και ανθοφορίας ή καρποφορίας του θάμνου , τα οποία θα καθορίσουν τελικά την τεχνική και την περίοδο κλαδέματος.
Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά οι θάμνοι ταξινομούνται στις εξής ομάδες:
 1. Θάμνοι που ανθίζουν σε κλαδιά ενός έτους

Το φυτό αναπτύσσει κλαδιά στη διάρκεια μιας εποχής και τον επόμενο χρόνο παράγονται άνθη. Τα φυτά αυτά τείνουν να ανθίζουν στις αρχές του χρόνου και κλαδεύονται συνήθως αμέσως μετά την ανθοφορία. Κατά το κλάδεμα αφαιρούνται συνήθως οι βλαστοί που έχουν ανθίσει.
 

2. Θάμνοι που ανθίζουν σε κλαδιά της τρέχουσας εποχής

Η ανάπτυξη των βλαστών γίνεται πριν από την ανθοφορία, με αποτέλεσμα οι θάμνοι αυτής της κατηγορίας να ανθίζουν  το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Στα φυτά αυτά το κλάδεμα γίνεται αργά το χειμώνα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο),αλλά μόνο όταν οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν (δηλ. όταν δεν είναι πολύ χαμηλές). Όλοι οι βλαστοί κόβονται βαθιά στα δύο με τρία μάτια από το επίπεδο του εδάφους ή από το σκελετό των κλαδιών. Αποτέλεσμα του κλαδέματος αυτού είναι η ανάπτυξη λιγότερων βλαστών και ανθέων αλλά καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτεροι.
 3. Θάμνοι που ανθίζουν το χειμώνα

Στην αρχή της άνοιξης κλαδεύουμε τα στελέχη των 3 χρόνων που είναι εύρωστα και φέρουν πλευρικούς βλαστούς λίγα εκατοστά (5-10cm) πάνω από το έδαφος. Με σκοπό την επιδίωξη του επαρκούς φωτισμού του κέντρου του θάμνου, αφαιρούνται οι συνωστισμένοι και διασταυρούμενοι βλαστοί.
 

4. Αειθαλή φυτά

Το φύλλωμά τους διατηρείται και κατά τους χειμερινούς μήνες. Παρουσιάζουν ευαισθησία στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ή στους δυνατούς ανέμους και στο παγωμένο για μεγάλη χρονική διάρκεια έδαφος. Το κλάδεμα των θάμνων αυτών γίνεται κατά την άνοιξη. Αραιώνουμε και ψαλιδίζουμε το φυτό ώστε να αποκτήσει το κατάλληλο σχήμα. Στην περίπτωση που καλλιεργούμε τα αειθαλή για τα άνθη τους, αυτά παράγονται σε βλαστό ενός έτους και γι’ αυτό το κλάδεμά τους πρέπει να γίνει μετά την ανθοφορία.
 

5. Θάμνοι που καλλιεργούνται για τους χρωματιστούς νέους βλαστούς τους

Οι θάμνοι αυτού του τύπου επιδέχονται αυστηρό κλάδεμα (5cm) πάνω από το έδαφος, νωρίς την άνοιξη.
 

6. 
Θάμνοι με μικρά φύλλα που κλαδεύονται με ψαλίδι

Το ψαλίδισμα εκτελείται συνήθως μετά την άνθιση. Το κλάδεμα όμως δεν πρέπει να είναι αυστηρό.