ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΙΧΟΥ ΜΕ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

03 Μαρτίου, 2021

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να καλυφθεί ένας αντιαισθητικός τοίχος και να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα διακοσμώντας τον περιβάλλοντα χώρο. Κάποιοι από αυτούς είναι η βαφή του τοίχου, προδίδοντας έναν χρωματικό τόνο στον χώρο, η κάλύψη του ως το επιθυμητό ύψος με πλέγμα από καλάμια, η τοποθέτηση ξύλινων καφασωτών, τα οποία όμως έχουν υψηλό κόστος, είτε η στήριξη στον τοίχο ενός ξύλινου διαχωριστικού, πάνω στο οποίο τοποθετούνται μικρές γλάστρες ή κασπώ με φυτά, ιδανικά κρεμοκλαδή για τη συκεκριμένη κατασκευή.

Ωστόσο εκτός από αυτές τις δυνατότητες συνίσταται περισσότερο η επιλογή της κάλυψης ενός τοίχου με αναρριχώμενα φυτά. Είναι επιπρόσθετα δυνατή η χρήση μεγάλων δένδρων ή θάμνων, που όμως μειωνεκτούν σε σύγκριση με τα αναρριχώμενα φυτά, λόγω του μεγάλου όγκου που καταλαμβάνουν.

Τα πιο διαδεδομένα αναρριχώμενα φυτά είναι: Ο κισσός, το γιασεμί, το ρυγχόσπερμο και η αμπέλοψη.

  • Hedera helix Κισσός ο κοινός Οικ: Araliaceae Αειθαλές αναρριχώμενο ή και έρπων, σκιόφυλλο και μακρόβιο φυτό, που αποτελείται από μακριούς βλαστούς, οι οποίοι στερεώνονται με εναέρια ριζίδια. Διαθέτει στιλπνά, τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα, μικρά άνθη και μαύρους καρπούς, που εμφανίζονται τον Μάρτιο. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα τον Οκτώβριο. Ευδοκιμεί σε εδάφη υγρά και δροσερά και θέσεις σκιερές-ημισκιερές. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στο ψύχος. Φυτό κατάλληλο για εδαφοκάλυψη και κάλυψη παλαιών τοίχων.

  • Jasminum grandiflorum Γιασεμί το μεγανθές, Γιασεμί χιώτικο

  • Jasminum nudiflorum Γιασεμί το γυμνανθές

  • Jasminum Sambac Γιασεμί, Αράπικο, Φούλι, Μπουγαρίνι Οικ: Oleaceae Jasminum grandiflorum: είναι αναρριχώμενο φυτό, αειθαλές (στα ζεστά κλίματα), ή φυλλοβόλο και φθάνει τα 3,0-5,0 m ύψος. Τα άνθη του είναι εύοσμα, χρώματος λευκού και η ανθοφορία γίνεται σε ετήσιο βλαστό τον Ιούνιο. Το κλάδεμα γίνεται το φθινόπωρο και είναι φυτό ευπαθές στο ψύχος. 

  • Jasminum nudiflorum: είναι ημιαναρριχώμενο φυλλοβόλο φυτό με ύψος 2,0-3,0 m. Η ανθοφορία είναι τον Ιανουάριο, πριν την έκπτυξη των φύλλων. Διαθέτει άοσμα, κίτρινα άνθη. 

  • Jasminum Sambac: είναι αναρριχώμενο αειθαλές θαμνώδες φυτό. Έχει εύοσμα, λευκά άνθη και η ανθοφορία του διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Κλαδεύεται την άνοιξη στους 3-4 οφθαλμούς και είναι πολύ ευπαθές στο ψύχος (Χρονόπουλος Ι., 1996).


 

  • Rhynchospermum jasminoides Ρυγχόσπερμο γιασεμί Οικ: Apocynaceae Αειθαλές αναρριχώμενο φυτό που φθάνει 6,0-7,0 m ύψος με μακριούς, λεπτούς βλαστούς που ξυλοποιούνται σταδιακά. Έχει λογχοειδή-ωοειδή, στιλπνά φύλλα, καλλωπιστικής αξίας και εύοσμα μικρά, λευκά άνθη. Η περίοδος ανθοφορίας είναι Μάιος-Ιούνιος. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με υπόγειες καταβολάδες το φθινόπωρο ή με σπόρο, αλλά συνηθέστερα με ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα τρυφερού βλαστού, που λαμβάνονται την άνοιξη. Ανθεκτικό φυτό στο ψύχος και ιδανικό για κάλυψη ακαλαίσθητων τοίχων και για αναρρίχηση σε φράχτες, πέργκολα και κάγκελα (Δ1). 


 

  • Ampelopsis quinquefolia (Parthenocissus quinquefolia) Αμπέλοψη η πεντάφυλλη Ampelopsis tricuspitata Οικ: Vitaceae Πολυετή φυλλοβόλα και ελικοφόρα αναρριχώμενα φυτά που φθάνουν 10,0-15,0 m ύψος. Τα φύλλα τους είναι έμμισχα, τρίλοβα κατ΄εναλλαγή και τα άνθη τους μικρά. Ευδοκιμούν σε όλους τους τύπους εδαφών και σε ηλιαζόμενες θέσεις. Είναι ανθεκτικά στο κρύο και στην ημισκιά. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο και κυρίως με μοσχεύματα (φθινόπωρο). Η πεντάφυλλος αμπέλοψη προσφύεται σε κικλιδώματα, πλαίσια, στέγαστρα και πέργολες, ενώ η τρίφυλλος σε λείους τοίχους (Χρονόπουλος Ι., 1996).


Άλλα, εξίσου γνωστά γνωστά αναρριχώμενα φυτά που μπορούν να επιλεχθούν για την κάλυψη ενός ακαλαίσθητου τοίχου είναι: Η βιγνόνια (Bignonia sp.), η βουκαινβίλλια η λεία (Bougainvillea glabra), η κληματίδα (Clematis sp.), η ιπομοία η πορφυροκυανή (Ipomoea rubro-caerulea), το αγιόκλημα (Lonicera sp.), η πασσιφλόρα η κοινή ή αλλιώς ρολογιά (Passiflora caerulea), το πλουμπάγκο (Plumbago capensis), η τριανταφυλλιά (Rosa sp.) και η γλυτσίνια (Wisteria sinensis).


Bougainvillea 
Μέσα από τις διάφορες προαναφερθείσες ποικιλίες φυτών μπορούμε να δημιουργήσουμε την επιθυμητή φυτική κάλυψη ενός τοίχου, που μπορεί να αποτελείται από φυτά αποκλειστικά πράσινου χρώματος ή μιας παλέτας χρωμάτων δημιουργώντας συνθέσεις αρμονίας ή αντίθεσης και προσδίδοντας έναν προσωπικό χαρακτήρα στον εκάστοτε χώρο.
Βιβλιογραφία

Χρονόπουλος, Ι., (1996) “Καλλωπιστικά φυτά”

 


Σχετικά άρθρα
 

ΦΥΤΟΦΡΑΚΤΕΣ & ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΕΣ

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ