ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ

13 Απριλίου, 2018
Ο χώρος είναι σαν το νερό, μπορεί να σου δώσει την αίσθηση της κίνησης ή της ακινησίας, της ηρεμίας ή της ανυπομονησίας, ακόμη και του δέους ή της αδιαφορίας. Για παράδειγμα η προσέγγιση σε έναν χώρο κυκλικό ή τετράγωνο, σου προσφέρει μια στατικότητα, υποννοεί ένα χώρο συνάντησης και ξεκούρασης. Αντίθετα ένας χώρος όπου είναι μακρύτερος από ότι το πλάτος του δημιουργεί την αίσθηση της κίνησης, και σε προκαλεί να δείς τη ακολουθεί.Διαλέγοντας το σωστό φυτικό υλικό μπορούμε να δώσουμε στο χώρο μας το ύφος που εμείς θέλουμε. Μπορούμε να τονίσουμε συγκεκριμένα σημεία, να καλύψουμε άλλα, να εννοήσουμε απαγόρευση, να δημιουργήσουμε νοητούς φράχτες, να δώσουμε την αίσθηση του βάθους ή και την αίσθηση του μικρότερου.


Φυτά ΕδαφοκάλυψηςΕίναι τα φυτά εκείνα που το ύψος τους δεν ξεπερνά το ύψος του γονάτου. Είναι ένας τρόπος για να δηλώσουμε την κίνηση που επιθυμούμε να έχουμε στο χώρο μας, χωρίς να χρειαστεί να εισάγουμε σκληρά υλικά. Επίσης τα φυτά εδαφοκάλυψης μπόρούν να χρησιμποιηθούν για την εννοποίηση σκλήρων υλικών με το το φυτικό αλλά και για την ανάδειξη των ψηλότερων φυτών.
Φυτά Μεσαίου ΎψουςΕίναι αυτά που το ύψος τους ξεπερνά το ύψος του γονάτου, αλλά όχι το επίπεδο της όρασης. Είναι φύτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυτικοί φράχτες, αφού το ύψος τους προσδιδεί απαγόρευση κίνησης, χωρίς όμως να αποτελούν εμπόδιο στην όραση. Είναι μια καλή επιλογή για τη δημιουργία ενός εξωτερικού καθιστικού, διαχωρίζοντας το χώρο απο τους υπόλοιπους χωρις όμως να τον πνίγει, όπως επίσης και για τον καθορισμό των ορίων ιδιωτικών χωρών, όπως ένας φράχτης με κάγκελα , αλλά χωρίς αυτή την αυστηρότητα.Ψηλοί Θάμνοι - ΔένδραΤα φυτά αυτά αποτελόυν οπτικό αλλά και φυσικό εμποδιο αφού το ύψος τους ξεπερνάει το επίπεδο της όρασης. Είναι πρακτικοί για την κάλυψη χώρων χωρίς κάποια σημασία, (πχ. πάρκινγκ), σε πυκνές φυτεύσης δίνουν την αίσθηση της αυτονομίας και τις ασφάλειας. Μπορούν κάποια από αυτά να χρησιμοποιηθούν και ως ανεμοφράχτες.Tips
  • Φυτέυοντας φυτά με ψυχρά χρώματα άνθους (ιώδες,μπλέ, πράσινο) δίνουμε την αίσθηση οτι ο χώρος μας είναι μεγαλύτερος.
  • Οι ανεμοφράχτες περάν του οτι συγκρατούν τον αέρα κατα τους χειμερινούς μήνες, κατα τους θερινούς ο αέρας φιλτράρετε απο το φύλλωμα και έτσι είναι πιο δροσερός.
  • Φυτεύοντας ένα ψήλο δένδρο μόνο του δημιουργούμε στοιχείο εντυπωσιασμού.
  • Μπορούμε να καλύψουμε αντιαισθητικές επιφάνειες και με αναριχώμενα φυτά, τα οποία υπερτερούν απο τους θάμνους στο ότι εχούν ποιό γρήγορη ανάπτυξη και στο ότι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ