ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ GARDENMAGAZINE 02 Δεκεμβρίου, 2022 Κήπος

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός για να κατανοήσετε τη φύση και φυσικά δεν σταματάς ποτέ το να μάθεις όλο και περισσότερα. Ελπίζουμε να πηγαίνετε συχνά σε εξωτερικούς χώρους με τα παιδιά σας. Το φθινόπωρο καθώς και ο χειμώνας είναι γεμάτοι ομορφιές και περιέργειες για τον φυσικό κόσμο.
Για να σας βοηθήσουμε να αισθάνεστε πιο σίγουροι για να το αποκαλύψετε στο παιδί σας, ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός σχετικά με τα σημάδια που μας δίνει η φύση για την εποχή που διανύει. Μπορείτε είτε να το διαβάσετε με το παιδί σας είτε να μελετήσετε νωρίτερα και να ακούγεστε σαν επαγγελματίας. Η επιλογή είναι δικιά σου!


 
Αλλάζουν χρώμα όλα τα δέντρα και πέφτουν τα φύλλα τους;

Οχι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δέντρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: φυλλοβόλα ή αειθαλή.
Ένα φυλλοβόλο δέντρο διατηρεί το πράσινο χρώμα του όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα φύλλα του θα αλλάξουν χρώμα πριν πέσουν στο έδαφος, επιτρέποντας στο δέντρο να εξοικονομήσει ενέργεια καθώς προετοιμάζεται να μπει σε λήθαργο καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Αντίθετα, όπως υποδηλώνει το όνομα, τα αειθαλή δέντρα παραμένουν πράσινα όλο το χρόνο. Αν και αυτά τα δέντρα θα ρίξουν μικρές ποσότητες φυλλώματος καθώς η νέα ανάπτυξη παίρνει τη θέση της κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ τα υγιή αειθαλή δέντρα επιβραδύνουν σημαντικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, διατηρούν το φύλλωμά τους και το πράσινο χρώμα τους.
 
Αλλάζουν χρώμα τα φύλλα ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο;

Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη χωρίζεται σε ημισφαίρια. Στο βόρειο ημισφαίριο, το φθινόπωρο ξεκινά περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στην αρχή του χειμώνα, που είναι περίπου στις 22 Δεκεμβρίου. Στο νότιο ημισφαίριο, το φθινόπωρο (φθινόπωρο) ξεκινά γύρω στην 1η Μαρτίου και τελειώνει γύρω στις 31 Μαΐου.
 


Γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα;

Όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται δροσερός το φθινόπωρο, η χλωροφύλλη, μια χρωστική ουσία στο φύλλο που επιτρέπει στα φυτά να αιχμαλωτίζουν το ηλιακό φως και να παράγουν ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης, σταματά να παράγεται. Χωρίς χλωροφύλλη, το πράσινο χρώμα ενός φύλλου ξεθωριάζει και έτσι άλλα χρώματα μπορούν τελικά να εμφανιστούν.
 
Τι προκαλεί τα διαφορετικά χρώματα στα φθινοπωρινά φύλλα;

Τα όμορφα χρώματα που συσχετίζουμε με το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένου του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου, προκαλούνται από χρωστικές που υπήρχαν πάντα στο φόντο του χρώματος των φύλλων, αλλά τελικά μπορούν να λάμψουν καθώς το πράσινο χρώμα (από λιγότερη χλωροφύλλη) ξεθωριάζει.
Οι κίτρινες και πορτοκαλί χρωστικές ονομάζονται καροτενοειδή (αυτά ευθύνονται και για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων). Οι ανθοκυανίνες είναι χρωστικές ουσίες που προκαλούν κόκκινα, ροζ ή μοβ χρώματα. Είναι ενδιαφέρον ότι όσο περισσότερες ανθοκυανίνες παράγει ένα φυτό, τόσο πιο κόκκινα γίνονται τα φύλλα του, γεγονός που εξηγεί γιατί τα χρώματα ποικίλλουν από έτος σε έτος, ακόμη και από δέντρο σε δέντρο. Οι ειδικοί στα δέντρα, σημειώνουν ότι οι αγχωτικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι ασθένειες, συχνά κάνουν την εποχή πιο κόκκινη. 
 Γιατί τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους;


Το χειμώνα, θα χρειαζόταν πολλή ενέργεια και νερό για τα φυτά να διατηρήσουν τα φύλλα τους υγιή. Αλλά ο χειμώνας είναι κρύος, ξηρός και συνήθως δεν υπάρχει πολύς ήλιος (που βοηθάει στα φυτά να δώσουν ενέργεια). Έτσι, αντί να προσπαθούν να κρατήσουν τα φύλλα τους, μερικά φυτά ρίχνουν τα φύλλα τους και σφραγίζουν τις κηλίδες στα κλαδιά τους όπου είχαν κολλήσει τα φύλλα.
 
Τι το ιδιαίτερο έχουν τα κόκκινα φύλλα;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χρωστικές που κάνουν τα φύλλα να φαίνονται κόκκινα, που ονομάζονται ανθοκυανίνες, προστατεύουν τα φύλλα από το να καταναλωθούν. Αν και δεν είναι ακριβώς σίγουροι πώς τα κόκκινα φύλλα προστατεύουν τα έντομα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κόκκινα χρώματα αποκρούουν τα παράσιτα που θα μασούσαν τα φύλλα εάν ήταν πιο κίτρινα.
Οι ειδικοί στα δέντρα πιστεύουν επίσης ότι οι κόκκινες χρωστικές δρουν ως αντηλιακό για τα δέντρα, εμποδίζοντας την επιβλαβή ακτινοβολία και αποτρέποντας την υπερβολική έκθεση στο φως. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, μπορεί επίσης να λειτουργήσουν καθώς εμποδίζοντας τα κύτταρα των φύλλων να παγώσουν εύκολα στο φθινοπωρινό κρύο.
 
Τα χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων είναι τα ίδια παντού;

Τα χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων στη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία περιλαμβάνουν ένα φλογερό κόκκινο χρώμα, ενώ τα δέντρα στην Ευρώπη θα γίνουν κυρίως κίτρινα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν αυτό το ενδιαφέρον φαινόμενο, αλλά πιστεύουν ότι σχετίζεται με την εξέλιξη των ειδών δέντρων σε όλο τον πλανήτη.

Πώς γνωρίζουν τα φύλλα πότε είναι ώρα να αλλάξουν;

Η μικρότερη διάρκεια της ημέρας και το λιγότερο ηλιακό φως (που συμβαίνει μετά τη Φθινοπωρινή Ισημερία) σηματοδοτούν στο δέντρο ότι είναι ώρα να επιβραδύνει τη φωτοσύνθεση. Η μειωμένη φωτοσύνθεση προκαλεί μείωση της χρωστικής και διάσπαση της χλωροφύλλης.
 
Αν έχει βροχή και συννεφιά, θα είχε διαφορετικό χρώμα;

Η θερμοκρασία επηρεάζει το χρώμα, αλλά όχι πολύ για το πότε αλλάζουν. Αν έχουμε ζεστές νύχτες και ζεστές μέρες, το χρώμα δεν πρόκειται να είναι τόσο λαμπερό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σάκχαρα στα κόκκινα και μοβ φύλλα είναι αυτά που τα κάνουν πολύχρωμα. Ο ψυχρότερος καιρός τη νύχτα σταματά τη ροή του χυμού, αφήνοντας τα σάκχαρα να συσσωρεύονται και να λάμπουν.


 
Γιατί μερικά δέντρα παίρνουν χρώμα πρώτα;

Μερικά δέντρα που δεν είναι υγιή αλλάζουν χρώμα νωρίτερα. Όταν ένα φυλλοβόλο δέντρο αλλάζει χρώμα κατά τους μήνες της άνοιξης ή του καλοκαιριού ή ένα αειθαλές αλλάζει χρώμα ανά πάσα στιγμή, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλούν μείωση της υγείας του δέντρου ή θάνατο.
 
Γιατί μερικά δέντρα διπλώνουν στα φύλλα τους αργά την εποχή;

Ορισμένα είδη δέντρων, ιδιαίτερα οι βελανιδιές και οι οξιές, διατηρούν τα φύλλα τους πολύ περισσότερο από άλλα δέντρα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα φύλλα θα στεγνώσουν, αλλά προσκολλώνται στο δέντρο μέχρι να τα ρίξει μια καταιγίδα ή ο άνεμος.