ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

07 Ιουνίου, 2020

Οι αυλές μας προσφέρουν ένα ξεκούραστο καταφύγιο από τις καθημερινές πιέσεις. Δεδομένου ότι στον κήπο μένουν και παίζουν οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια φυτά στον κήπο είναι ασφαλή για αυτά. Παρόλο που αυτά τα φυτά θεωρούνται μη τοξικά για τα κατοικίδια ζώα, λάβετε υπόψη ότι εάν εφαρμόζετε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ορισμένα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα.
 

ΑστήρΥπάρχουν πολλά είδη αστήρ όπως ο αστέρας της Νέας Αγγλίας (Symphyotrichum novae-angliae), ο αστέρας της Κίνας (Callistephus chinensis) και ο Aster spp., που καλλιεργούνται για τα υπέροχα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες. Ανθίζουν το Φθινόπωρο. Όλα αυτά τα αστέρια είναι ασφαλή για κατοικίδια, οπότε μπορείτε να αισθανθείτε σίγουροι για να τα φυτέψετε στον κήπο σας.
 

Λαγκεστρέμια

Είναι φυλλοβόλο φυτό. Ο κορμός του είναι λείος με διακοσμητική αξία και τα φύλλα της είναι μικρά και στρογγυλά που παίρνουν ωραίες κοκκινοπές αποχρώσεις το φθινόπωρο. Τα άνθη είναι μικρά με εντυπωσιακούς χρωματισμούς σε κόκκινες, μοβ, ροζ ή λευκές αποχρώσεις. Είναι ανθεκτικό φυτό στην ατμοσφαιρική ρύπανση με μικρές εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις . Αυτό το φυτό δεν είναι τοξικό για γάτες και σκύλους, χρειάζεται λίγη προσοχή μόλις φυτευτεί.
 

ΚαμέλιαΤα λουλούδια της Καμέλιας (Camellia spp.) δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα στον κήπο. Είναι αειθαλείς θάμνοι και έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης ή του φθινοπώρου, ανάλογα με το είδος. Να γνωρίζουμε ότι όλα τα μέρη του φυτού είναι αβλαβή για τα κατοικίδια ζώα εάν καταπίνονται.ΣκουλαρίκιΤα σκουλαρίκια (Fuchsia spp.) είναι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια για κρεμαστά καλάθια. Λίγο πολύ όλοι θα τα έχουμε δει στα μπαλκόνια των γιαγιάδων μας αλλά και σε παλιούς κήπους. Τα κρεμαστά λουλούδια, αποτελούν ένα ωραίο παιχνίδια για τις γάτουλες, με όλα τα μέρη του φυτού να είναι ασφαλή για τους τετράποδους φίλους μας. Μπορούν επίσης να φυτευτούν στον κήπο, με ορισμένες ποικιλίες να είναι ανθεκτικές σε πολλές περιοχές.ΗλιοτρόπιοΟι ετήσιοι ηλίανθοι (Helianthus annuus), που καλλιεργούνται για τα λουλούδια τους, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ήρθε το καλοκαίρι. Οι βρώσιμοι σπόροι είναι μια πολύτιμη πηγή διατροφής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια φύση, ιδιαίτερα για τα πτηνά. Μερικά κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα σκύλοι, απολαμβάνουν επίσης τη γεύση των σπόρων. Ευτυχώς, όλα τα μέρη του φυτού είναι μη τοξικά για γάτες και σκύλους. Οι γάτες τείνουν να προσελκύονται στα φύλλα παρά στα λουλούδια ή στους σπόρους. Ο πολυετής ηλίανθος (Helianthus) είναι επίσης ασφαλής για τα κατοικίδια.
 


ΣεμπερβίβοΑνάμεσα στα πιο συνηθισμένα παχύφυτα, αποτελεί και το Sempervivum. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη. Είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, και διατίθενται σε διάφορα χρώματα και μοτίβα, είναι ασφαλή για γάτες και σκύλους. Προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις με καλά στραγγιζόμενο χώμα, και μπορούμε να τα φυτεύουμε στον κήπο και σε γλάστρες.
 


ΣκυλάκιΈνα αγαπημένο λουλούδι κήπου, το Antirrhinum majus καλλιεργείται για τα σωληνοειδή άνθη του που έρχονται σε μια σειρά από φωτεινά χρώματα. Αυτά τα γοητευτικά πολυετή φυτά, τα οποία συνήθως καλλιεργούνται ως ετήσια, προτιμούν μια ηλιόλουστη τοποθεσία και κανονική υγρασία. Επίσης γνωρίζουμε ότι κανένα μέρος του φυτού δεν είναι επιβλαβές για τα κατοικίδια ζώα εάν καταποθεί.
 


ΖίννιαΤα λουλούδια της Zinnia (Sanvitalia procumbens) σε διάφορες αποχρώσεις  από τις αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο αποτελούν μια ωραία επιλογή για τον κήπο. Ανθίζουν ουσιαστικά πάνω στο καταπράσινο φύλλωμα. Αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο ετήσιο φυτό ευδοκιμεί στον ήλιο και είναι ευέλικτο ως φυτό σε βραχόκηπο ή όταν καλλιεργείται σε κρεμαστό καλάθι ή κασπό.  Όλα τα μέρη του φυτού είναι ασφαλή για κατοικίδια.
 


ΤριαντάφυλλοΈνα από τα πιο αγαπημένα φυτά στον κήπου. Υπάρχουν λίγες αυλές που δεν περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία τριανταφυλλιά (Rosa spp.). Με λουλούδια σε μια σειρά χρωμάτων και σχήματα από μινιατούρα έως αναρριχώμενες ποικιλίες, υπάρχει μια ποικιλία που ταιριάζει σε οποιοδήποτε στυλ ή μέγεθος τοπίου. Ενώ όλα τα μέρη τους  δεν είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα αγκάθια μπορεί να προκαλέσουν εξωτερικές περικοπές ή να βλάψουν το πεπτικό σύστημα σε περίπτωση κατάποσης. Τα λιπάσματα ή τα φυτοφάρμακα που παρασκευάζονται για τριαντάφυλλα μπορεί να είναι τοξικά, οπότε φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες πριν τα χρησιμοποιήσετε. Κατά την κοπή των τριαντάφυλλων για το βάζο, τα αγκάθια μπορούν να αφαιρεθούν από τα στελέχη για να τα καταστήσουν ασφαλέστερα.
 


ΠετούνιαΈνα από τα ωραιότερα ετήσια του καλοκαιριού είναι η πετούνια (Petunia spp.) Τα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και ανθίζουν ασταμάτητα για μήνες. Αγαπούν τον ήλιο. Οι πετούνιες είναι εδαφοκαλυπτικό φυτό και είναι κατάλληλες για κρεμαστά καλάθια και ζαρντινιέρες. Όλα τα μέρη του φυτού είναι ασφαλή για κατοικίδια.Σχετικά άρθρα

ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΜΑΣ