ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

08 Δεκεμβρίου, 2015
Όταν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο στον κήπο, είτε σκύλος, είτε γάτα, ο χώρος δείχνει ακατάστατος και συχνά λερωμένος, ενώ τα φυτά μπορεί να είναι κατεστραμμένα ή ακόμα και φαγωμένα. Τις πιο πολλές φορές ανοίγουν λάκκους, σκαλίζουν γύρω από τις ρίζες των φυτών, τρίβονται μέσα στον χλοοτάπητα και τρώνε τα φύλλα των λουλουδιών. Επομένως θα πρέπει να σχεδιάσετε τον κήπο σας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα κατοικίδια σας.

Αρχικά θα πρέπει αν υπάρχει ένα μέρος του κήπου στο οποίο θα τοποθετήσετε το σπιτάκι τους. Αυτός ο χώρος θα πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό σημείο, καθώς και ένα άλλο σημείο όπου θα μπορεί να πραγματοποιεί τις λειτουργικές του ανάγκες, εφόσον δεν έχει γίνει κάποια είδους εκπαίδευση.Ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να είναι πάντα καθαρός και καλυμμένος από διάφορα υλικά όπως αμμοχάλικο ή τούβλα για να καθαρίζεται εύκολα. Για να είναι λειτουργικός και για να ικανοποιεί όλους όσους διαμένουν θα πρέπει να οριοθετήσετε τα σημεία όπου θα γίνουν οι φυτεύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ένας καθαρός κήπος και συγχρόνως να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την σωστή και ασφαλή διαβίωση των κατοικίδιων μέσα σε αυτόν χωρίς περιορισμούς. Αρχικά καλό θα ήταν να εμποδίσετε σε ορισμένα σημεία την προσέλευση στον κήπο από τα κατοικίδια σας φυτεύοντας ψηλούς φράκτες, ύψους μέχρι και 1.5 μέτρο.

Τα φυτά τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε θα πρέπει αν έχουν πυκνή φύτευση, διότι στα ανοίγματα που μπορεί να δημιουργούνται, τα κατοικίδια θα μπορούν να σφηνώσουν το κεφάλι τους μέσα. Σε σημεία που έχετε σπείρει ή έχει δημιουργηθεί λαχανόκηπος καλό είναι το κλείσετε με μια μόνιμη περίφραξη από μικρά ξύλινα ή συρμάτινα φρακτάκια. Οι γάτες γενικά μισούν το νερό. Αν καταβρέχετε συχνά τον κήπο σας θα διστάζουν να περάσουν από εκεί. Υπάρχουν μάλιστα μηχανισμοί καταβρέγματος που λειτουργούν σαν σκιάχτρα.Όσο για τους σκύλους οι προτιμήσεις τους στο νερό διαφέρουν. Άλλοι μισούν το κατάβρεγμα και άλλοι το βλέπουν σαν πρόσκληση για να κάνουν τρέλες στον κήπο σας. Πολλές είναι οι φορές όμως που διακρίνουμε στον χλοοτάπητα ή σε διάφορα παρτέρια ζημιές λόγω των ούρων των ζώων. Σε αυτήν την περίπτωση ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι η σωστή εκπαίδευση του σκύλου. Αυτό όμως απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή.

Επιπλέον μαθαίνει να κινείται στους διαδρόμους και να μην περνάει μέσα από το χλοοτάπητα ή πάνω από τα φυτά. Ένα από τα παιχνίδια τους είναι και το άνοιγμα λάκκων. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν καλύψουμε με φυτά εδαφοκάλυψης και με θάμνους το γυμνό έδαφος.

Η επιλογή των φυτών, θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη καθώς φυτά που έχουν μεγάλα αγκάθια θα πρέπει αν τα αποφεύγετε και κυρίως σε μέρη τα οποία αποτελούν πέρασμα για τα κατοικίδια σας, διότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Τα φυτά που είναι ευπαθή από τις επιθέσεις των κατοικίδιων, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλή παρτέρια ή στο κέντρο του ανθώνα.

Επιπλέον υπάρχουν φυτά στο εμπόριο τα οποία είναι δηλητηριώδη, περιέχοντας επικίνδυνες ουσίες για τα κατοικίδια. Τέτοια είναι η αζαλέα, το λίλιουμ, οι βολβοί της τουλίπας και του νάρκισσου, το κυκλάμινο, ο κρίνος, η πικροδάφνη και ο τάξος, όπου περιέχουν την ταξίνη μια τοξική ουσία που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό τους σύστημα. Επίσης δεν θα πρέπει να αφήνετε την ανάπτυξη μανιταριών και ζιζανίων στο χώρο καθώς μπορεί αν είναι δηλητηριώδη.

Αν τώρα έχετε τις γάτες σας μέσα στο σπίτι και πολλές φορές έχετε αντικρίσει μέσα στις γλάστρες διάφορες ακαθαρσίες, οι λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να είστε όλοι ικανοποιημένοι είναι αρχικά να υπάρχει ένας χώρος με άμμο, έτσι θα μάθουν να κάνουν την ανάγκη τους μόνο εκεί.

Μερικές γάτες βρίσκουν την οσμή της αμμωνίας πολύ αποκρουστική, όπως και της ναφθαλίνης. Βάλτε σε επιλεγμένα σημεία του κήπου σας ή μέσα στην γλάστρα ένα βαζάκι με αμμωνία ή ναφθαλίνη και σφηνώστε το καλά στο έδαφος ώστε να μην αναποδογυρίζει. Βέβαια θα χρειαστεί να το συμπληρώνετε καμιά φορά. Αυτή η μυρωδιά δεν αρέσει ούτε και στους σκύλους. Μπορείτε ακόμα να φυτέψετε και σκελίδες σκόρδο, μιας και οι γάτες σιχαίνονται τη μυρωδιά του. Ακόμη και να κρεμάσετε σκελίδες σκόρδο από τα κλαδιά, περνώντας μια κλωστή με βελόνα.Υπάρχουν βέβαια μερικά απωθητικά για ζώα στο εμπόριο κατάλληλα για χρήση σε κήπους. Η αποτελεσματικότητά τους είναι συζητήσιμη καθώς άλλοι τα βρίσκουν αποτελεσματικά και άλλοι όχι. Πιθανόν να συμβαίνει ότι και με τους ανθρώπους, κάποια μυρωδιά που αρέσει σε μας, να είναι εντελώς αποκρουστική για κάποιον άλλο. Μια άλλη λύση είναι να καλύψουμε τα γυμνά σημεία της γλάστρας με βότσαλο, λέκκα, φλοιό από πεύκο, χαλίκι. Είναι μερικά από τα διακοσμητικά στοιχεία που μπορείτε να βάλετε.
Οι επιλογές είναι πολλές, επομένως μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση χωρίς προβλήματα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ