ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

12 Ιουνίου, 2020

Όταν επιλέγετε φυτά για την αυλή σας, λάβετε υπόψη σας, εάν είναι ασφαλή για κατοικίδια σας, με βάση εν μέρει τη συμπεριφορά του σκύλου ή της γάτας σας. Ενώ ορισμένα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα ορισμένες φυλές σκύλων, τρώνε ή  μασάνε οτιδήποτε υπάρχουν άλλα που δεν δείχνουν ενδιαφέρον. 
Μην ξεχάσετε να παρακολουθείτε τους τριχωτούς φίλους σας ενώ περπατάτε στη γειτονιά για να βεβαιωθείτε ότι δεν εκτίθενται σε κάτι επιβλαβές.

Εδώ είναι μερικά φυτά που πρέπει να αποφύγετε:
 

ΑΖΑΛΕΑ 

Είναι από τους πιο αγαπητούς θάμνους με υπέροχα άνθη σε σχήμα καμπάνας και ελκυστικά αειθαλή φύλλα. Είναι τοξικό σε γάτες και σκύλους σε περίπτωση κατάποσης. Η δηλητηριώδης ουσία που υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού είναι η γκαραϊνοτοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σιελόρροια, έμετο και διάρροια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει απώλεια όρεξης, κοιλιακό άλγος, ανώμαλο καρδιακό παλμό, τύφλωση, κατάθλιψη, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις. Η τοξικότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρά επιβλαβής.
 

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΙ ΒΟΛΒΟΙΟ νάρκισσος, οι υάκινθοι, οι τουλίπες και η ίριδα έχουν διαφορετικούς βαθμούς τοξικότητας, με ποικίλες τοξικές ουσίες και συμπτώματα. Το υψηλότερο επίπεδο τοξικότητας βρίσκεται γενικά στους βολβούς και όχι στα φυτά. Πριν αγοράσετε νέες ποικιλίες, εξοικειωθείτε με κάθε είδος για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς.
Κρατήστε τους μη φυτευμένους βολβούς μακριά από κατοικίδια και αναγνωρίστε πιθανά συμπτώματα εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει καταπιεί οποιοδήποτε μέρος ενός συγκεκριμένου φυτού.

 
ΚΡΙΝΟΣΜερικά από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά λουλούδια, τα κρίνα καλλιεργούνται από βολβούς, παράγοντας σωληνοειδή λουλούδια σε μια ατελείωτη σειρά χρωμάτων και σχεδίων. Παρόλα αυτά μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα κατοικίδια, ανάλογα με την ποικιλία.

Τα κρίνα της Calla παράδειγμα είναι λιγότερο τοξικά, προκαλώντας ήπια συμπτώματα όπως σιαλόρροια ή ερεθισμό του στόματος εάν το φυτό ή ο βολβός καταπιεί.
Επειδή τα σκυλιά ειδικότερα είναι γνωστό ότι σκάβουν το έδαφος, συνιστάται οι βολβοί να φυλάσσονται σε σημεία που δεν μπορούν να τα πειράξουν. Ακόμη και η γύρη ή το νερό από ένα βάζο μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση, ειδικά για τις γάτες. Η κατανάλωση μόνο ενός βολβού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εντερική αναστάτωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, αφυδάτωση, σιελόρροια, έμετο και λήθαργο. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να υποφέρουν από πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, ίκτερο, σοκ, καρδιακή ανισορροπία, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.
 

ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑΑυτά τα τροπικά φυτά, υπάρχουν σε διάφορες μορφές και χρώματα, προσδίδοντας μια εξωτική αίσθηση στο τοπίο. Όλα είναι δηλητηριώδη για γάτες και σκύλους, με την τοξική ιδιότητα των κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου να συγκεντρώνεται περισσότερο στους βολβούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καυτού στόματος και λαιμού, σιελόρροια και έμετο. Σε ακραίες περιπτώσεις όπου καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες, τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατάποση και την αναπνοή, σπασμούς, βλάβη οργάνων και θάνατο.
 

ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟΣηματοδοτούν την έναρξη του φθινωπόρου. Αυτά τα πολυετή φυτά, που αρχικά καλλιεργήθηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, καλλιεργούνται για τα μακρά ανθισμένα λουλούδια τους που υπάρχουν σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και σχημάτων. Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα σε περίπτωση κατάποσης, με την τοξική αρχή να είναι η πυρεθρίνη, ένα φυσικό εντομοκτόνο που απωθεί τα παράσιτα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, υπερβολική σιελόρροια, βήχα, απώλεια όρεξης, διέγερση και έλλειψη συντονισμού. Ιδιαίτερα για τις γάτες, η ευαισθησία μπορεί να οδηγήσει σε δερματίτιδα μέσω επαφής με το δέρμα. Η τοξικότητα είναι γενικά ήπια έως μέτρια.

 
ΚΙΣΣΟΣ

Ένα εδαφοκαλυπτικό φυτό που χρησιμοποιείται συνήθως, καλλιεργείται για την ικανότητά του να καλύπτει γρήγορα μεγάλες περιοχές και χρησιμοποιείται συχνά για να ''μαλακώσει'' την εμφάνιση των πέτρινων τοίχων. Επίσης, καλλιεργείτε και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η υπερβολική χρήση του κισσού σε εξωτερικούς χώρους είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή σε πολλά σημεία μέσα στον κήπο. Δηλητηριώδες σε γάτες και σκύλους εάν φαγωθούν φύλλα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καυστικό στο στόμα και το λαιμό, σιελόρροια, υπερβολική δίψα, στομαχικές διαταραχές, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Η επαφή με το δέρμα με το χυμό του κισσού μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Η τοξικότητα είναι γενικά μέτρια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις όπου καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες, τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια συντονισμού, αποπροσανατολισμό, σπασμούς και κώμα. Πάντα βέβαια έχι να κάνει και η ποικιλία του φυτού.
 

ΛΑΝΤΑΝΑΤο φυτεύουμε σε κήπου και γλάστρες για την μακροχρόνια ανθοφορία του και τα φωτεινά χρώματα του. Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα, με την τοξική αρχή του τριτερπενοειδούς να είναι πιο συγκεντρωμένη στα μούρα. Η δηλητηρίαση είναι πιο συχνή στην λαντάνα την άγρια. Η έντονη μυρωδιά των φύλλων απωθεί γενικά τα ζώα, αλλά τα περίεργα κατοικίδια ζώα μπορεί να τείνουν να το δοκιμάσουν. Αυτό το φυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, επομένως είναι απαραίτητη η άμεση θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, απώλεια όρεξης και υπερβολική ούρηση. Οι πιο σοβαρές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ίκτερο, διαταραχή της κοιλιάς και ηπατική βλάβη.
 

ΓΕΡΑΝΙΤα γεράνια Zonal (Pelargonium) είναι ένα αγαπημένο φυτό σε γλάστρες για τα έντονα χρωματισμένα άνθη του που ανθίζουν για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ενώ τα πολυετή γεράνια cranesbill (Geranium spp.) δεν είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα, τα ετήσια πελαργόνια είναι. Τα τοξικά στοιχεία της γερανιόλης και της λιναλοόλης που χρησιμοποιούνται σε αιθέρια έλαια και φυσικά απωθητικά εντόμων μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα, εάν καταποθούν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, απώλεια όρεξης, λήθαργο, κατάθλιψη και βραδύτερο μεταβολισμό. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Η τοξικότητα είναι γενικά ήπια έως μέτρια, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.
 
 
ΟΡΤΑΝΣΙΑΈνας από τους πιο αγαπημένους θάμνους που ανθίζουν το καλοκαίρι είναι η ορτανσία (Hydrangea spp.) Φυτεύετε για τα εντυπωσιακά άνθη της που εμφανίζονται σε μια ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων. Δυστυχώς, τα φύλλα και τα μπουμπούκια των ανθέων μπορεί να είναι επιβλαβή για τους σκύλους και τις γάτες εάν τρώγονται, με το τοξικό να είναι κυανογενής γλυκοσίδη, γνωστή ως κυανίδιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κοιλιακή δυσφορία και κατάθλιψη. Δεδομένου ότι τα κατοικίδια ζώα βρίσκουν γενικά τα φυτά δυσάρεστα λόγω της πικρής γεύσης, η δηλητηρίαση με κυανιούχα είναι σπάνια. Σοβαρές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα αναπνοής, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας του σώματος και θάνατο.
 

Μερικές συμβουλές

Φροντίστε να γνωρίζετε το βοτανικό όνομα καθώς και τα κοινά ονόματα των φυτών, καθώς μερικά έχουν το ίδιο κοινό όνομα. Διατηρήστε τα στοιχεία επικοινωνίας για τον κτηνίατρό σας και την τοπική κλινική κτηνιάτρων έκτακτης ανάγκης.

Όσο είναι δυνατόν, τραβήξτε μια φωτογραφία ή φέρτε ένα δείγμα του ύποπτου δηλητηριώδους φυτού στον κτηνίατρό σας για ταυτοποίηση, το οποίο θα βοηθήσει στην παροχή της κατάλληλης θεραπείας.Σχετικά άρθρα

ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ


ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΜΑΣ