ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

12 Ιουνίου, 2020

Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι να διατηρούν τους μικρούς τετράποδους φίλους τους ασφαλείς. Όσον αφορά τα φυτά εσωτερικού χώρου, υπάρχουν μερικά που είναι επικίνδυνα για τους αγαπημένους μας, ιδιαίτερα γάτες και σκύλους.

Ακολουθεί μια λίστα με φυτά εσωτερικού χώρου, όπου είναι τοξικά για τα τετράποδα μας.

 
Τα καλλωπιστικά φυτά σε εσωτερικούς χώρους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε την φύση στο σπίτι σας. Πριν αγοράσετε φυτά εσωτερικού χώρου, εξετάστε τα, όχι μόνο για τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, αλλά και εάν θα είναι ασφαλή για τους τετράποδους φίλους σας.
Εδώ είναι μερικά που πρέπει να αποφύγετε:
 

ΤΣΙΚΑΣ

Είναι ένα είδους μικρού φοίνικα(Cycas revoluta).  Παρά την κομψή εμφάνισή του, όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη εάν καταναλώνονται από κατοικίδια, με τους σπόρους να είναι το πιο τοξικό μέρος του φυτού. Η τοξική αρχή είναι η κυκλοσίνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σάλιασμα, έμετο, αιματηρά κόπρανα, κατακράτηση υγρών στην κοιλιακή περιοχή, εσωτερική αιμορραγία, ίκτερο, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο. Λόγω του κινδύνου και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, η θεραπεία πρέπει να αναζητηθεί αμέσως.
 
 
ΚΡΑΣΟΥΛΑ

Φυτό - παχύφυτο εσωτερικού χώρου (Crassula ovata) φυτεύεται για τα σαρκώδη φύλλα του και την ανθεκτική εμφάνιση του. Επιβλαβές για σκύλους και γάτες σε περίπτωση κατάποσης μέρους του φυτού, η τοξική του ιδιότητα είναι άγνωστη.
Τα συμπτώματα, τα οποία είναι γενικά ήπια, περιλαμβάνουν έμετο, κατάθλιψη, έλλειψη συντονισμού, λήθαργο, απώλεια όρεξης και σε ακραίες περιπτώσεις, αργό καρδιακό ρυθμό ή σπασμούς.
 

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣΈνας μεγάλος βολβός της αμαρυλλίδας (Hippeastrum) που παράγει ένα ψηλό, ανθεκτικό στέλεχος με μεγάλα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας και υπάρχει σε διάφορα χρώματα. Ήπια έως μέτρια δηλητηριώδης για σκύλους και γάτες, το τοξικό στοιχείο είναι η λυκορίνη που μπορεί να προκαλέσει έμετο, κατάθλιψη, διάρροια, κοιλιακό άλγος, υπόταση, υπερβολική σιελόρροια και τρόμο. Οι βολβοί είναι πιο τοξικοί από τα φύλλα και τα λουλούδια.

 
ΑΛΟΗ

Δημοφιλές παχύφυτο για τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες της, η αλόη (Aloe vera) είναι ένα χυμώδες φυτό που αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές παγκοσμίως. Φυτεύεται ως φυτό εσωτερικού χώρου αλλά και σε εξωτερικούς χώρους σε ήπια κλίματα, η Αλόη είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το τζελ που εξάγεται από τα φύλλα χρησιμοποιείται κυρίως τοπικά για τη θεραπεία εγκαυμάτων.
Το Aloe spp περιέχει σαπωνίνη, μια τοξίνη με ιδιότητες αφρισμού παρόμοιες με το σαπούνι που μπορεί να βλάψει τα κατοικίδια ζώα σε περίπτωση κατάποσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, λήθαργο, αλλαγές στο χρώμα των ούρων και (σπάνια) τρόμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τοξικότητα είναι ήπια έως μέτρια, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάποση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή λόγω σοβαρής αφυδάτωσης που μπορεί να προκύψει.
 

ΦΙΚΟΣ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝΟ Ficus benjamina φυτεύεται σε εξωτερικούς χώρους σε θερμότερες περιοχές . Ως φυτό εσωτερικού χώρου, προτιμάται για το γυαλιστερό φύλλωμά του και την ανθεκτικότητα του.
Τοξικό για τις γάτες και τους σκύλους σε περίπτωση κατάποσης, το ένζυμο ficin που εμφανίζεται σε όλα τα μέρη του φυτού μπορεί να καταστρέψει πρωτεΐνες σε σκύλους που χρειάζονται για την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος. Η άλλη δηλητηριώδης ουσία, η φικουσίνη, μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ερεθίζοντας το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διέγερση, διάρροια, σιαλόρροια , απώλεια όρεξης, πόνο στο στόμα και έμετο. Τα συμπτώματα του δέρματος περιλαμβάνουν ερυθρότητα, φουσκάλες και φλεγμονή. Η τοξικότητα είναι γενικά ήπια, εκτός εάν καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες.
 
 
ΦΙΛΟΔΕΝΔΡΟΓια γενιές, το φιλόδενδρο υπήρξε το αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου για την ευρεία ανοχή του σε συνθήκες ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε χαμηλό φωτισμό. Το φιλόδεντρο με φύλλα σε σχήμα καρδιάς (Philodendron scandens) είναι ένα από τα ευκολότερα από όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, που προτιμάται για τα διακοσμητικά φύλλα του.  Τα φύλλα μπορεί να είναι τοξικά για γάτες και σκύλους εάν τα μασήσουν ή  καταναλώνονται. Το τοξικό συστατικό των κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου απελευθερώνεται κατά το μάσημα ή το δάγκωμα οποιωνδήποτε τμημάτων του φυτού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σάλιασμα, πόνο στο στόμα και πρήξιμο, μειωμένη όρεξη, έμετο και (σπάνια) συστολή των αεραγωγών. Η τοξικότητα είναι γενικά ήπια έως μέτρια.
 
 
ΜΠΙΓΚΟΝΙΑΕίναι δημοφιλές τόσο ως φυτό κήπου όσο και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η μπιγκόνια (Begonia spp.) καλλιεργείται για τα ελκυστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, καθώς και για τα διακοσμητικά του λουλούδια. Δηλητηριώδες σε γάτες και σκύλους σε περίπτωση κατάποσης, τα τοξικά στοιχεία είναι τα διαλυτά οξαλικά ασβέστια, τα οποία είναι πιο συγκεντρωμένα στους υπόγειους κόνδυλους από τα φύλλα και τους μίσχους. Τα αποτελέσματα, τα οποία είναι συνήθως ήπια, περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στο στόμα, αφυδάτωση, δυσκολία στην κατάποση, απώλεια όρεξης και υπερβολική σιελόρροια.
 ΖΑΜΙΑ
Ένα από τα ανθεκτικότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το φυτό Zamioculcas zamiifolia. Τα λαμπερά σαρκώδη φύλλα της διατηρούνται καλά σε χαμηλό φωτισμό και ευδοκιμούν ακόμη και αν το παραμελησετε, καθιστώντας την καλή επιλογή για όσους έχουν πολυσύχναστο τρόπο ζωής. Η τοξική ιδιότητα του οξαλικού ασβεστίου είναι ελαφρώς έως μέτρια τοξική σε περίπτωση κατάποσης από κατοικίδια ζώα, προκαλώντας πρήξιμο των ματιών, των βλεννογόνων ή του δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά και άλλα πιθανά συμπτώματα εμετού, πόνου στο στομάχι και διάρροιας θα πρέπει να επιλυθούν.
 
 
ΖΑΝΤΕΔΕΣΚΙΑ

Φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, το calla lily (Zantedeschia aethiopica) είναι γνωστό για τα κομψά σωληνοειδή άνθη του. Επικίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα σε περίπτωση κατάποσης τμημάτων του φυτού, η δραστική τοξίνη είναι κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου.
Τα πιο ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, σάλιασμα, δυσκολία στην κατάποση και πνιγμό, που μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κατάποσης μεγάλων ποσοτήτων, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, δυσκολίες στην αναπνοή, σπασμούς, νεφρική ανεπάρκεια, μόνιμη βλάβη στο ήπαρ ή στα νεφρά, ακόμη και θάνατο. Το επίπεδο τοξικότητας είναι συνήθως ήπιο έως μέτριο.

 
ΚΑΛΑΧΟΗΗ Kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana) καλλιεργείται για τα έντονα χρωματισμένα άνθη της και τα ελκυστικά φύλλα της. Προτιμάται για την εύκολη φροντίδα της και την ανοχή σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. 
Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη για σκύλους και γάτες, με την τοξική ιδιότητα των τοξινών γλυκοσίδης παρόμοια με εκείνη που βρίσκεται στη Δακτυλίτιδα (Foxgloves). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τοξικότητα είναι ήπια έως μέτρια, με συμπτώματα όπως σιελλόροια, έμετο και διάρροια. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν λήθαργο, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, διασταλμένες κόρες, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.
 

ΔΙΦΝΕΜΠΑΧΙΑΗ Dieffenbachia φωτίζει ακόμα και την σκοτεινότερη γωνία του σπιτιού με τα λευκά και πράσινα φύλλα της. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου και υπάρχει επίσης με το όνομα leopard lily. Ωστόσο, αυτό το ελκυστικό φυτό περιέχει οξαλικούς κρυστάλλους και άλλα τοξικά ένζυμα που προκαλούν αίσθηση καψίματος εάν τα φύλλα ή οι μίσχοι μασήσουν από κατοικίδια. Τα συμπτώματα, τα οποία είναι συνήθως ήπια έως μέτρια, περιλαμβάνουν σιελλόροια, έμετο, πόνο στο στόμα, μειωμένη όρεξη και (σπάνια) δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.
 

ΣΑΝΣΕΒΙΕΡΙΑΗ Sansevieria trifasciata είναι ένα ανθεκτίκο φυτό εσωτερικού χώρου. Επίσης γνωστό ως γλώσσα της πεθεράς ή φυτό καλής τύχης κ.ά. αυτό το αφρικανικό τροπικό φυτό προτιμά έντονο έμμεσο φως και λίγο νερό. Είναι δηλητηριώδες σε περίπτωση κατάποσης από κατοικίδια ζώα, η τοξική αρχή είναι η σαπωνίνη, η οποία έχει ιδιότητες αφρισμού παρόμοιες με το σαπούνι. Τα συμπτώματα, που συνήθως είναι ήπια έως μέτρια, περιλαμβάνουν σάλιασμα, ναυτία, έμετο και διάρροια.
Σχετικά άρθρα


ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΜΑΣ