ΑΡΑΛΙΑ

30 Ιουνίου, 2020

Αράλια ή Φάτσια είναι το ίδιο φυτό όπως και να το πείτε! Η επιστημονική του ονομασία είναι Fatsia japonica, Aralia sieboldii, A. japonica. Η αράλια, γνωστή και ως φάτσια ή φατσεδέρα, είναι αειθαλής θάμνος.




Την χρησιμοποιούσαμε μόνο ως φυτό εσωτερικού χώρου, όμως πλέον έχει βρει τη θέση της και στον κήπο. Στις περιοχές που συναντάται ως αυτοφυές μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5m σε ύψος, σαν καλλιεργούμενο, στη χώρα μας όμως το ύψος του δεν θα ξεπεράσει τα 3m. Για να συμβεί αυτό βέβαια πρέπει το φυτό να είναι εγκατεστημένο στο έδαφος και μόνο σε περιοχές με πολύ ήπιους χειμώνες.

Το όνομα fatsi είναι μια προσέγγιση της ιαπωνικής λέξης «οκτώ» (hachi στα σύγχρονα romanization), που
 αναφέρεται στa οκτώ φύλλα λοβούς. Στην Ιαπωνία είναι γνωστό ως yatsude (八 つ 手), που σημαίνει "οκτώ δάχτυλα". 




Χαρακτηριστικά

Μεγάλα, παλαμοειδή, με έντονες λοβώσεις φύλλα σε χρώμα ζωηρό πράσινο, σκούρο πράσινο ή δίχρωμα. Ανθοφορεί το φθινόπωρο και τα πολυάριθμα άνθη του είναι σε ταξιανθίες, αρωματικά και μελιτοφόρα. Έχουν λευκό χρώμα και ακολουθούνται από εξίσου πολυάριθμους καρπούς, μικρές ράγες σκούρου χρώματος.
 
Απαιτήσεις

Προτιμά ημισκιερές θέσεις με άπλετο διάχυτο ηλιακό φως 
και με καλό αερισμό. Δεν θα πρέπει όμως να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες. . Ευδοκιμεί σε γόνιμα, υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. 

Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, θα πρέπει να διατηρούμε τη φάτσια μακριά από εστίες θέρμανσης γιατί το ξηρό περιβάλλον τις βλάπτει.



Η Αράλια χρειάζεται άφθονο νερό αλλά προσέχουμε να μένει συνεχώς με υγρό το χώμα της. Το χειμώνα θα μετριάσουμε το πότισμα ιδίως αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως χρειάζεται νερό κάθε 2-3 μέρες. Καλό είναι να μην την τοποθετούμε δίπλα από πόρτες ή παράθυρα που μπορεί να δημιουργούνται ρεύματα αέρα.


Προσοχή ! όταν αναφερόμαστε στο πότισμα πάντα πάιζει ρόλο αν το φυτό είναι σε εσωτερικό χώρο ή  το έχουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας. Επίσης θα πρέπει να βλέπουμε τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν και αντίστοιχα να ρυθμίζουμε το πότισμα της.





Μεταφύτευση


Αν θέλουμε να την μεταφυτεύσουμε μπορεί να γίνεται την άνοιξη και  χρησιμοποιούμε μείγμα εδάφους από φυλλόχωμα τύρφη και άμμο.
 
Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με μοσχεύματα και εναέριες καταβολάδες. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε την Αράλια φυτεύοντας την άνοιξη τα καινούργια βλαστάρια της κορυφής.
  


Εχθροί και ασθένειες 
 

Η κόκκινη αράχνη που δημιουργεί μαύρισμα των φύλλων και σκλήρυνση των τρυφερών βλαστών

Αφίδες, συνήθως βγαίνουν στις κάτω επιφάνειες των φύλλων.

Ψευδόκοκκο

Βοτρύτη αν το κλήμα είναι ψυχρό και υγρό

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γεωπόνο της γειτονιάς σας για να σας δώσει το κατάληλλο φάρμακο για την καταπολέμηση.